Trgatev sušenega grozdja pri VinorejaKaučič

Zadnja trgatev lanskega letnika pri VinorejaKaučič v Gresovščaku

Srečko Lukovnjak Kramberger, torek, 5. februar 2013 ob 13:14
Trgatev sušenega grozdja

Trgatev sušenega grozdja

V nedeljo zgodaj zjutraj pri zahajajoči luni in zunanji temperaturi pri minus trinajst stopinj celzija smo se prijatelji zbrali v Gresovščaku pri Mišeku, da opravimo zadnjo trgatev lanskega letnika.

Po jutranjem čaju in kavi z domačo pristno slivovko in domačim mesom iz tünke smo se zbrani podali na trgatev sušenega grozdja ali kot ga ponekod tudi imenujejo "slamnata trgatev". Iz približno tisoč kilogramov sušenega grozdja smo iztisnili 120 l gostega sladkega mošta. Le kakšnih 80 l vina iz sušenega grozdja bo zorelo v lesenem sodčku še kakšno leto, ko ga bo mogoče pokusiti. To bo posebno vino, za posebne ljudi in za posebne priložnosti. To je vino, ki ti ostane za vedno v spominu brbončic in še te dolgo spremlja po degustaciji te žlahtnine.

Bilo je čudovito preživeti nedeljsko jutro ob trgatvi in pokušanju različnih sort vin v njihovi kleti. Saj res, kakšen dan! Tina Maze zlata na Pohorju v slalomu za zlato lisico, Robi Kranjec na Norveškem v poletih zlato in pri VinorejaKaučič v Gresovščaku zlate kapljice ledenega mošta. Se vidimo!


Več v Družabno