Preiskali številne vlome na območju Pomurja in Štajerske

Na novinarski konferenci predstavili uspešno preiskavo serije vlomov

Prlekija-on.net, torek, 5. februar 2013 ob 13:581
V torek, 5. februarja, so na Policijski upravi Murska Sobota, pripravili novinarsko konferenco, kjer so predstavili uspešno preiskavo serije vlomov.

I. PRIMER - Izvršili več vlomov na območju Pomurja in Štajerske:
Pomurski kriminalisti in policisti med drugim preiskujejo oz. še vedno delajo na pridobivanju in dokumentiranju materialnih dokazov za več oseb, ki so več mesecev vlamljali v različne objekte na območju Pomurja in Štajerske.

K uspešni realizaciji sta prispevala policista PP Lendava, ki sta  26. 1. 2013 v nočnem času med opravljanjem kontrole cestnega prometa zaustavila 29-letnega voznika osebnega avtomobila, ki stalno biva na območju UE Lendava. V vozilu se je vozil tudi 22-letni sopotnik iz območja UE Lendava.

Na podlagi že prej zbranih obvestil, da gre za osebi oziroma storilca, ki na območju Pomurja že dalj časa v sodelovanju z več osebami izvršujeta vlome in v avtomobilu najdenega vlomilskega orodja, kakor tudi ostalih predmetov za izvrševanje kaznivih dejanj, je bila slednjima odvzeta prostost po določilih ZKP do 48 ur. Da je šlo oz. da gre za nevarne in predrzne storilce med drugim tudi kaže dejstvo, da sta v avtomobilu imela psa pitbula.

V nadaljevanju preiskave je bila odvzeta prostosti še štirim osebam oz. osumljenim, ki so v sostorilstvu sodelovali pri izvrševanju premoženjskih kaznivih dejanj in sicer 18-letnemu; 20-letni osumljenki in 32-letnemu osumljencu, vsi iz območja UE Lendava in 31-letnemu osumljencu iz UE Ljutomer.

Zaradi suma storitve več kaznivih dejanj vlomov in tatvin v različne objekte, so bile opravljene tri hišne preiskave, ob priliki katerih so bile najdene in zasežene kape z izrezom za oči, odtujeni računalniki, monitorji, tipkovnice, cigareti in še bi lahko našteli, prav tako pa so osumljeni v postopku zbiranja obvestil izročili še več ostalih odtujenih predmetov, kot so med drugim tudi avtoradiji, meso, različno vlomilsko orodje in podobno.

Skupna vrednost odtujenih predmetov se ocenjuje nad 10.000 evrov.

Na podlagi doslej zbranih obvestil in dokazov so osumljeni predvidoma v obdobju od meseca junija 2012 pa do dne prijetja z načrtnim in dobro organiziranim delovanjem izvršili 26 vlomnih tatvin in 6  tatvin na območju Pomurja ter več kot 15 primerov vlomnih tatvin in tatvin ter več kot 20 primerov poškodovanja tuje stvari na območju PU Maribor. Ciljni objekti napada so bili gostinski lokali, trgovine, slaščičarne,  avtomobili in tovorna vozila. V objekte so vstopali, da so z naviranjem oz. silo odprli vrata oz. okna, na glavi pa so skoraj vedno imeli zaščitne maske.

29-letni osumljenec, zoper katerega je bilo v l. 2012 že podanih 21 premoženjskih kazenskih ovadb, je bil 28. 1. 2013 zaradi obstoja pripornih razlogov priveden k preiskovalnemu sodniku, ki je zoper njega odredil pripor.

Zoper že identificirano združbo, kakor tudi zoper doslej še neznane sodelujoče, ki so sodelovali pri izvrševanju premoženjskih deliktov oz. so sodelovali kot naročniki in kupci ukradene robe, se še zbirajo obvestila. Predvideva se, da bo preiskava, ki je zelo obsežna, zaključena v mesecu marcu 2013.

V danem primeru obstajajo utemeljeni razlogi za sum, da je združba izvršila več kot 60 premoženjskih deliktov.

II. PRIMER - Vlomil v Bratoncih in Veržeju, prijeli so ga v Ljutomeru:
V isti noči in sicer 27. 1. 2013 v jutranjih urah je bil ob priliki vloma v gostinski lokal v Bratoncih zaloten 21-letni osumljenec iz območja UE Lendava. Osumljeni je poskušal vlomiti v gostinski lokal, vendar je bil zaradi vklopa alarmne naprave pregnan. Svojo pot je nadaljeval v smeri proti Veržeju, kjer je prav tako poskušal vlomiti v gostinski lokal, vendar ga je pri dejanju »presenetil« oškodovanec, pri čemer je osumljeni, ki je imel na glavi kapo z izrezom za oči s kraja pobegnil.

Oškodovanec je v danem primeru ravnal zelo prisebno in hitro, saj je takoj poklical na št. 113 in posredoval koristne podatke za prijetje storilca. Policisti so z organizirano, predvsem pa hitro akcijo osumljenega izsledili in prijeli v Ljutomeru, v sled česar so mu policisti PP Ljutomer odvzeli prostost po določilih ZKP do 48 ur.

Na podlagi odredbe Okrožnega sodišča v MS je bila opravljena hišna preiskava, ob priliki katere je bil med drugim tudi zasežen denar, za katerega je bil podan sum, da izvira z doslej nepreiskanih vlomov.

V nadaljevanju zbiranja obvestil je bilo ugotovljeno, da je osumljeni v času od meseca novembra 2012 pa do prijetja vlomil v najmanj 15 različnih objektov na območju Pomurja. Ciljni objekti so bili v večini primerov gostinski lokali, predmet storitve pa cigareti, denarnice z denarjem, denar, blagajne itd. Ena od odtujenih blagajn je bila tudi najdena in zasežena.

S storitvijo kaznivih dejanj je osumljeni pridobil za več kot 3.000 evrov premoženjske koristi. Osumljeni je bil zaradi pripornega razloga priveden k preiskovalnemu sodniku, ki pa za njega ni odredil pripora in se bo v procesu sojenja na sodišču branil s prostosti.

III. PRIMER - Policija z veliko odgovornostjo in verjetnostjo lahko potrdi, da gre za storilce iz Madžarske:
Glede dogodkov v Bogojini, kjer je bilo izvršenih več kot 10 vlomnih tatvin oz. tatvin lahko z veliko odgovornostjo in verjetnostjo potrdijo, da gre za storilce iz Madžarske. V danem primeru že potekajo aktivnosti v sodelovanju z madžarskimi varnostnimi organi, ki so pri osumljenih opravili hišne preiskave in zasegli tudi nekaj odtujenih predmetov.


Več v Črna kronika