V Radencih počastili Prešerna

Navdušenje s kurenti, zborom in mladimi odrskimi igralci

Filip Matko, petek, 8. februar 2013 ob 09:10
MPZ Glasbene šole Gornja Radgona

MPZ Glasbene šole Gornja Radgona

Na predvečer letošnjega slovenskega kulturnega praznika je bila Kongresna dvorana hotela Radin v Radencih nabito polna. V primerjavi z drugimi kulturnimi prireditvami v preteklosti se dobi občutek, da tudi sedaj, kot nekoč, krizni časi »potegnejo« ljudi h kulturi. Torej je slovenska kultura res tisto, kar Slovenke in Slovence drži skupaj ?

Že kmalu po 19. uri so zazveneli zvoki trobente Zdeneka Billyja ter glasnih zvoncev in na odru dvorane so zaplesali kurenti iz Drežencev pri Ptuju, naselja v jugovzhodnem delu Dravskega polja. Kot vemo, kurenti po že ustaljeni tradiciji v predpustnem času preganjajo zimo in zle duhove. A ljudje, tudi v Kongresni dvorani hotela Radin v Radencih, so si tokrat verjetno zaželeli, da se s to zimo prežene še marsikaj drugega, kar je slabega v tej naši deželi pod Alpami. Vsem blizu je posebej prisrčen bil najmlajši kurent. Bil je to Saša, ki še obiskuje vrtec !

Za kurenti je povezovalka kulturnega programa, Norma Bale, napovedala pevke in pevce Mešanega pevskega zbora Glasbene šole iz Gornje Radgone, ki jih kot zborovodja vodi prof. Andrej Tibaut. V svojem koncertu so zapeli številne slovenske narodne in umetne pesmi, pa tudi najnovejše popularne napeve (popevke), ki jih občinstvo verjetno vsakodnevno posluša.

Kurentom iz Dražencev pri Ptuju, kot tudi pevkam in pevcem zbora iz Gornje Radgone, pa tudi vsem ostalim nastopajočim, se je v svojem nagovoru ob prazniku zahvalil župan Občine Radenci, Janez Rihtarič. Od kurentov je prejel celo posebno listino in simbolično ježevko.

V drugem delu kulturnega programa so nastopili dijakinje in dijaki 2. in 3. letnika Gimnazije Franca Miklošiča v Ljutomeru, sicer doma iz Radenec in okolice: Martina, Polonca, Urša, Urška, Mario in Tilen. Pod vodstvom prof. Katje Peršak so naštudirali, na odru Kongresne dvorane hotela Radin pa izvedli dramsko uprizoritev Prešernovega Povodnega moža (in Urške) v kombinaciji s Povodnim možem Andreja Rozmana Roze. Bili so enkratni ter za svoj nastop poželi zasluženi gromki aplavz. Prireditvi v dvorani je sledila manjša pogostitev v preddverju.


Več v Kultura in izobraževanje