Fašenska sobota pri Svetem Tomažu

Na tradicionalni pustni povorki pri Sv. Tomažu se je predstavilo kar 20 skupin

Sara Munda, sobota, 9. februar 2013 ob 21:36
Mravljice iz TD Sodinci so si po oceni strokovne komisije prislužile prvo mesto

Mravljice iz TD Sodinci so si po oceni strokovne komisije prislužile prvo mesto

Turistično društvo Sveti Tomaž je na fašensko soboto, 9. februarja, v centru Svetega Tomaža pripravilo tradicionalno pustno povorko »Pustovanje po Tomaževsko«, ki je kljub mrzlemu vremenu privabila veliko število ljudi in še večje število fašenkov, saj se je v okviru povorke predstavilo kar 20 skupin.

Še pred začetkom je za dobro razpoloženje skrbela Tamburaška skupina »Pika Poka«, skupina Kulturnega društva Simon Gregorčič Velika Nedelja. Osrednjo prireditev s predstavitvijo pustnih mask je povezovala Mateja Hržič. Maske je ocenjevala tričlanska komisija. Pustovanje po Tomaževsko je otvorila Konjenica iz Svetega Tomaža, ki je predstavljala Indijance. Za njimi so zimo poskušali odgnati domači Kurenti.

Kot vedno so tudi letos v povorki sodelovali otroci iz vrtca Ježek, ki so bili gosenice in vseh 9. razredov Osnovne Šole Sveti Tomaž.  Maske, ki so jih pripravili šolarji so bile izvirne in preproste. Videli smo snežake, strašila, ure, zobne paste, pajke, žirafe, M&M bonbone, domine in kopjoše.

V okviru odraslih skupin se je predstavilo kar 8 domačih in drugih skupin iz okoliških vasi. Člani Društva prijateljev mladine Sveti Tomaž so bili našemljeni v pande. Kulturno etnografsko društvo Juršinci so predstavljali papige. Prišli so tudi Garači iz Malih vin in Koračanari s celotno kurjo farmo, od črvov, piščancev, kokoši do lovca z lisico. Cigani iz Turističnega društva Mala Nedelja-Radoslavci so se spraševali kam so šli vsi cigani, iz Sodinec pa so se pripeljale mravljice. Predstavile so se tudi Živali iz Gomile in Seneški vrh, ki je pripeljal svoj Mlin.

Same maske kot tudi predstavitve so bile domiselne in zanimive. Tako v zmagovalni trojici kot v večinski našemljenosti pustnih oprav, so letos prevladovale živali. Prvo mesto so si po oceni strokovne komisije prislužile mravljice iz TD Sodinci. Drugo mesto je pripadlo papigam iz KED Juršinci, koračanarska Kurja farma in Pande DPM pa so si delili tretji mesto.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Družabno