Odlični uspehi slovenskih debaterjev - med njimi debaterja GFML

V kategoriji angleščina kot tuji jezik je Živa Antolin 6. najboljša govorka na svetu, Zoran Fijavž pa 19

Prlekija-on.net, četrtek, 21. februar 2013 ob 20:22
Slovenski debaterji

Slovenski debaterji

V turški Antaliji se je zaključilo najpomembnejše in najprestižnejše mednarodno srednješolsko debatno tekmovanje Svetovno srednješolsko debatno prvenstvo, na katerem je sodelovalo 50 držav.

Debate potekajo v angleškem jeziku v Svetovnem srednješolskem debatnem formatu (vsaka ekipa ima 3 govorce, vsak govor traja 8 minut). Vse debatne ekipe debatirajo 8 debat, nato se najboljših 16 ekip uvrsti v osmino finala, nato v četrtfinale, polfinale in finale.

Slovenijo je zastopala ekipa petih debaterjev: Živa Antolin in Zoran Fijavž iz Debatnega kluba Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer, Denis Horvat in Jure Hederih iz Debatnega kluba Druge gimnazije Maribor in Samo Planinc iz Debatnega kluba Škofijske gimnazije Ljubljana. Spremljali sta jih direktorica Za in proti, zavoda za kulturo dialoga Bojana Skrt kot mentorica in Liana Miholič, mentorica ljutomerskega debatnega kluba, kot sodnica. Slovenski debaterji so se po 8 debatnih krogih s 6 zmagami uvrstili v osmino finala, kar je izjemen rezultat, saj je kvaliteta tekmovanja izjemno visoka. V osmino finala so se poleg Slovenije uvrstile še debatne ekipe iz naslednjih držav: Nove Zelandije, Svazilanda, Singapurja, Avstralije, Anglije, Južne Afrike, Mehike, Peruja, Indije, Honkonga, Nizozemske, Grčije, Arabskih Emiratov in Kanade. Slovenska ekipa se je v osmini finala srečala z eno najboljših ekip na svetu Singapurjem in izgubila ter pristala na 15. mestu. Zmagala je Avstralija.

Ljutomerska debaterja pa sta dosegla še dodatno odlično uvrstitev: posamezne govorce se na tem svetovnem prvenstvu uvršča še po tem ali jim je angleščina materin jezik, ali uraden oz. učni jezik v šoli, ali pa jim je tuji jezik. V kategoriji angleščina kot tuji jezik je Živa Antolin 6. najboljša govorka na svetu, Zoran Fijavž pa 19.


Več v Kultura in izobraževanje