Gladina vodotokov upada

Zaradi toplejšega vremena se je zapadli sneg topil, hkrati pa je še deževalo

Prlekija-on.net, torek, 26. februar 2013 ob 12:575
Narasla Globetka

Narasla Globetka

Po obilnem sneženju konec prejšnjega tedna in zaradi toplejšega vremena v začetku tega tedna, ko se zapadli sneg topi, hkrati pa je še deževalo, so reke in potoki naraščali, voda pa zaliva tudi številne kleti. Trenutno se stanje umirja, gladina rek in potokov upada.

Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje je tudi v naših krajih več primerov zalivanja kletnih in drugih stanovanjskih prostorov.

Dogodki, torek, 26. februar:
Zaradi dežja in topljenja snega je voda zalila nakladalno rampo pri trgovini Lidl v Ljutomeru. Gasilci PGD Ljutomer so izčrpali okrog 6000 litrov vode.

Voda je zalila kletne prostore stanovanjskega bloka v Gornji Radgoni, kjer so gasilci PGD Gornja Radgona izčrpali okrog 20 kubičnih metrov vode. V Radencih pa so gasilci PGD Radenci-Boračeva in Šratovci črpali vodo z dvorišča stanovanjske hiše.

V Obrežu je meteorna voda zalila klet stanovanjske hiše. Gasilci PGD Obrež so iz kletnih prostorov izčrpali okoli 2 kubična metra vode. Na Tratah pa je kletne prostore stanovanjske hiše zalila podtalnica. Gasilci PGD Središče ob Dravi so izčrpali okoli 3 kubične metre vode.

Na Runču je meteorna voda zalila klet nestanovanjske hiše. Gasilci PGD Ključarovci so izčrpali okoli 3,5 kubičnih metrov vode.

V Gabrniku je voda zalila kletne prostore stanovanjske hiše. Gasilci PGD Gabrnik so iz kletnih prostorov izčrpali približno 2 kubična metra vode.

Gasilci PGD Žepovci so v Žepovcih iz kletnih prostorov stanovanjske hiše in gospodarskega poslopja izčrpali meteorno vodo.

Dogodki, sreda, 27. februar:
Gasilci PGD Ljutomer so na Kolodvorski ulici v Ljutomeru izčrpali okrog 2000 litrov meteorne vode, ki je zalila rampo za tehnične preglede, gasilci iz PGD Pristava pa so iz kletnih prostorov dveh stanovanjskih hiš izčrpali 172 kubičnih metrov meteorne vode. Pri trgovini Lidl v Ljutomeru so gasilci PGD Ljutomer ponovno izčrpali okrog 4000 litrov meteorne vode.

V Cubru se je zaradi razmočene zemlje sprožil zemeljski plaz. Plaz širine okoli pet metrov je pričel ogrožati stanovanjsko stavbo. Gasilci PGD Radomerje so odstranili okrog šest kubičnih metrov blata in z deskami obložili vznožje plazišča ter tako začasno preprečili nadaljnje plazenje zemlje. Občinski štab CZ Ljutomer bo spremljal stanje na terenu.

V Radencih pa je meteorna voda poplavila kletne prostore stanovanjske hiše. Gasilci PGD Radenci so izčrpali okoli 1500 litrov vode.

V Obrežu so gasilci PGD Obrež iz kletnih prostorov stanovanjske hiše izčrpali okrog 4000 litrov meteorne vode.

Pretok reke Ščavnice se umirja in upada:

Pretok reke Ščavnice

Pretok reke Ščavnice

Vir podatkov: si-vreme.com



Več v Narava