Izmenjava izkušenj v Turčiji

Individualna evropska mobilnost na OŠ Radenci

Filip Matko, četrtek, 28. februar 2013 ob 13:30
Tečaj v turškem Istanbulu

Tečaj v turškem Istanbulu

Že nekaj let poteka na Osnovni šoli Radenci projekt z naslovom »Individualna evropska mobilnost«. Tako se je v okviru tovrstnih izmenjav izkušenj že kar nekaj učiteljic, pa tudi ravnateljica Nataša Zmazek, udeležilo evropskega seminarja pod okriljem Programa vseživljenjskega učenja (Nadaljnje izobraževanje in usposabljanje). Tega za Republiko Slovenijo koordinira Nacionalna agencija Cmepius.

Se je pa učiteljica Lidija Strajnšak udeležila tečaja pod delovnim naslovom »Effective Use of Modern Technology And Games In Classrooms« oziroma »EU-MAGIC«. Potekal je v Turčiji, v mestu Istanbul, ki ga poznamo iz zgodovine tudi kot Bizanc oziroma Konstantinopel.

Tam so se udeleženci, bilo jih je petnajst, iz različnih evropskih držav seznanili z učinkovito rabo moderne tehnologije in iger v razredu. Vsebina usposabljanja je bila zanimiva, aktualna in uporabna za poučevanje učencev, vse od prvega razreda do srednje šole. Predstavljen je bil razvoj računalniške tehnologije in udeleženci tečaja so se seznanili z različnimi interaktivnimi mediji ter načini uporabe teh medijev pri poučevanju in načrtovanju pouka. Spoznali so možnosti oblikovanja različnih interaktivnih dejavnosti za učence z uporabo programa »Active Inspire«, kot tudi  načine podajanja in preverjanja učne snovi z metodo postavljanja "dobrih" vprašanj.  Na izobraževanju je bilo delo prijetno, sproščeno in je  nudilo veliko izmenjav izkušenj med vsemi udeleženci. Podrobno so se med seboj spoznali, predstavili svoje države in primerjali šolske sisteme posameznih držav. Izvajalec usposabljanja je udeležencem ponudil tudi možnosti za ekskurzije in spoznavanje bogatih kulturnih znamenitosti mesta Istanbul.

Udeleženka tega tečaja, učiteljica OŠ Radenci Lidija Strajnšak, zagotavlja: »Spoznala sem strokovne delavce iz različnih izobraževalnih ustanov po Evropi, s katerimi smo izmenjali mnenja, izkušnje in  primere dobre prakse. Z nekaterimi pa smo se dogovorili za različne manjše projekte, ki jih bomo lahko v prihodnje skupaj izvajali.  Udeležba na usposabljanju je imela velik vpliv  na mojo osebno in strokovno rast ter pridobivanje na jezikovnih spretnostih, saj je izobraževanje potekalo izključno v angleškem jeziku. Vpliva pa tudi na področje povezanosti z interaktivnimi mediji z drugimi učitelji na šoli, s starši in učenci, kakor tudi z drugimi pedagogi v obliki medšolskega sodelovanja. Z učinkovito rabo  tehnologije v razredu in poučevanja z IKT tehnologijo, pa učencem lahko nudimo pouk bolj zanimiv in raznolik, s tem pa se poveča tudi njihova motiviranost za delo.
Vesela sem, da sem dobila priložnost pridobiti več izkušenj na področju učinkovite rabe moderne tehnologije v razredu in se seznaniti s primeri dobrih praks, ki so jih predstavili udeleženci iz drugih držav.  Tako sem dobila potrditev, da v Sloveniji delamo dobro


Več v Kultura in izobraževanje