Slike in grafike Lojzeta Logarja

Predstavitev zasebne zbirke Rudija Ringbauerja

Filip Matko, sobota, 2. marec 2013 ob 08:28
Rudi Ringbauer

Rudi Ringbauer

V palaciju gradu pri Gradu na Goričkem v Prekmurju je bila v petek, 1. marca, ob 18. uri odprta razstava slik in grafik Lojzeta Logarja iz zasebne zbirke Rudija Ringbauerja. Rudi Ringbauer je otroštvo in mladost preživel v Murski Soboti, sedaj pa kot 82-letni upokojeni pravnik živi na Ptuju in je dolgoletni prijatelj enega najpomembnejših slovenskih umetnikov. Sam piše aforizme in je doslej izdal že štiri knjige. Prve tri so knjige aforizmov (Gole resnice, Preproste resnice, Božje resnice) in opremljene so z Logarjevimi grafikami na naslovnici, a njegova zadnja knjiga ima naslov »Moj prepir z bogom«. Razstavo slik in grafik iz zasebne zbirke Rudija Ringbauerja je pripravila Stanka Dešnik iz Javnega zavoda Krajinski park Goričko.

Zatorej je številno občinstvo v palaciju gradu pri Gradu na Goričkem najprej pozdravila prav Stanka Dešnik, a Rudi Ringbauer je po tradiciji za kulturni večer izbral ter predstavil nekaj svojih najbolj priljubljenih aforizmov. V kulturnem delu programa sta nastopila vnukinja in vnuk Rudija Ringbauerja, Katja in Vojko Vidovič, prva kot vokalistka in kitaristka, a drugi kot virtuoz s harmoniko. Slikarski opus Lojzeta Logarja je predstavil doktor Jure Mikuž, ki je posebej poudaril svoje prepričanje o Rudiju Ringbauerju kot lastniku zasebne zbirke številnih slik in grafik: »Takšnih ljudi danes ni !«

Lojze Logar je bil rojen 30. julija 1944 v Mežici. Leta 1968 je diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani in dve leti kasneje končal študij specialke za grafiko pri profesorjih Riku Debenjaku in Marjanu Pogačniku. Leta 1974 je bil štipendist DAAD v Zahodnem Berlinu, kjer je študiral pri profesorju Engelmanu. Živi in ustvarja v Izoli in Ljubljani. Na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani je profesor za grafiko in slikarstvo. Sodeluje na številnih mednarodnih in domačih razstavah ter likovnih kolonijah.

Je prejemnik enajstih prestižnih mednarodnih nagrad, doma pa leta 1987 nagrade Prešernovega sklada ter leta 1994 nagrade Riharda Jakopiča. Imel je nešteto razstav doma in po svetu (Ljubljana, Kiel, Portogruaro, Beograd, Pariz, Lima Mlines, Cuxhaven, Udine, Castelnuovo di Monti, Biella, Bonn, Milano, Zagreb, Aleksandrija, London, Rim, Eisenstadt, Graz, Szombathely, Firence, Celovec, Cleveland, San Benedetto, Berlin, Greenwich, Dubrovnik, Sarajevo, Baden-Baden, Bruselj, Kobenhaven, Vancouver, New York, Bradford, Varna, Reykjavik, Basel, Los Angeles, Frechen, Liege, Washington, Kairo, Clermont Ferrant, Havana, Atene, Digne-les-Bains, Krakow, Tbilisi, Bogota, Cali, Minsk, Moskva, Sakaide, Munchen, Kawasaki, Dunaj, Seul, Malmo, Goteborg, Stockholm, Oderzo, Cagnes-sur-Mer, Pordenone, Tajpej, Singapur, Maastricht, Gyor, Sofija,...).

Jernej Kožar je o Lojzetu Logarju in njegovem delu zapisal: »Lojze Logar je edennajpomembnejših slovenskih slikarjev druge polovice 20. stoletja, v slovensko likovno umetnost je vpeljal pop art, katerega odmeve lahko še danes vidimo. Razvoj slikarstva Lojzeta Logarja lahko na kratko strnemo takole: pop artu sledi kratko obdobje konceptualizma, radikalnega ekspresionizma Rothkovega tipa in action paintinga, dokler se iz vsega tega ne izvije s pomočjo barve: od eruptivno barvnih del osemdesetih in prve polovice devetdesetih, se barvna skala najprej zoži na turkizno in kasneje razširi z vijoličasto v ciklu »Sarcophag U.S.«. Logar kasneje razvija posamezne komponente slike: zelena in vijoličasta barva, kot nastopata na zgodnejših in prevladata zopet na novejših slikah; geometrijske oblike, katere uporablja skozi vsa sedemdeseta. Razvoj erotičnih motivov kulminira v ekspresionistični fazi osemdesetih in prve polovice devetdesetih, barve in misteriozne organske oblike nikoli ne izgube svoje asociativne vrednosti. Lojze logar je že na začetku slikarske poti ustvaril svoj lasten jezik in ikonografijo, katero uporablja v vseh prihodnjih letih: kontrast med zaobljeno in ostro linijo, med abstraktno shemo in lahko berljivo podobo, primarne barve kot so vijoličasta in zelena, na sliko integrirane fotografije, ženski torzo in druge erogene cone ženskega telesa in kot Laokoonov krik »dripping« ujet v geometrijske okvirje.«

Razstava slik in grafik Lojzeta Logarja v palaciju gradu pri Gradu na Goričkem je na otvoritveni slovesnosti odprl direktor Javnega zavoda Krajinski park Goričko, dr. Bernard Goršak, kateremu je Rudi Ringbauer obljubil, da bo svojo zasebno zbirko slik in grafik umetnika Lojzeta Logarja podaril tej ustanovi. Otvoritvi je sledil ogled razstave, ob pogrnjenih mizah ter postreženih dobrotah pa je za »glasbeno zaveso« poskrbel cimbalist Andy Sobočan.


Več v Kultura in izobraževanje