Zaradi zlorabe uradnega položaja kazensko ovadili odgovorno osebo

Odgovorna oseba je sklenila pogodbo za nakup osnovnega sredstva velike vrednosti brez da bi o sklenitvi pogodbe obvestila člane nadzornega sveta

Prlekija-on.net, sreda, 6. marec 2013 ob 14:173
Denar

Denar

Kriminalisti sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Murska Sobota so zaradi storitve dveh kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti kazensko ovadili odgovorno osebo ene od gospodarskih družb iz območja UE Murska Sobota (240. člen Kazenskega zakonika KZ-1).

Odgovorna oseba je v imenu delniške družbe sklenila pogodbo za nakup osnovnega sredstva velike vrednosti z gospodarsko družbo iz Nemčije, brez da bi o sklenitvi pogodbe obvestila člane nadzornega sveta in dobila soglasje za sklenitev posla ter za najetje kredita. Prav tako pa je odgovorna oseba v letu 2010 podpisala pogodbe za nakup sončne elektrarne z rizičnim izvajalcem, ki svoje strokovnosti ni izkazal z nobeno pomembnejšo referenco in ni bil najugodnejši dobavitelj. Člani nadzornega sveta pa niso dobili od odgovorne osebe točnih podatkov glede investicije v sončno elektrarno, saj so podatki v investicijskem elaboratu drugačni, kot so podatki v sklenjenih pogodbah.

S sklenitvijo omenjenih poslov se je odgovorna oseba gospodarske družbe izognila zakonskim omejitvam iz 272. člena Zakona o gospodarskih družbah (ZGD-1), 10. členu Statuta delniške družbe ter določil lastne managerske pogodbe. Uprava družbe (direktorica) mora poročati in dajati točne podatke nadzornemu svetu o poslih, ki lahko pomembno vpliva na donosnost ali plačilno sposobnost družbe ter pridobiti soglasje nadzornega sveta za sklenitev poslov.


Več v Črna kronika