V Borecih so žabicam pomagali čez cesto

V Borecih so se zbrali prostovoljci, ki so pomagali krastačam in žabam prečkati cesto

Bianca Žitnik, sobota, 9. marec 2013 ob 15:441
Pomoč žabicam

Pomoč žabicam

V Borecih so se 8. marca, po 18. uri, zbrali prostovoljci, ki so pomagali krastačam in žabam prečkati cesto. Spomladi, ko se temperature dvignejo, se krastače (navadna krastača) in žabe (rosnica in sekulja), ki so dvoživke, selijo iz prezimovališč v mrestišča.

Ta pot jih mnogokrat vodi čez prometne ceste, zato jih veliko konča pod kolesi vozil. Da bi jim pomagali pri uspešnem prečkanju ceste, se zberejo prostovoljci, ki jih v vedrih odnesejo čez cesto in tam odložijo na travnato površino. Akcija traja 2 do 3 tedne po 17. oziroma 18. uri, ko se žabe in krastače odpravijo do mrestišč.

In zakaj pomagati krastačam in žabam? Odgovor je preprost: ker imamo od njih korist. Spadajo namreč (poleg plenilskih stenic, plenilskih pajkov, pikapolonic, stonog, nekaterih ptic in ježev) med koristne živali zaradi vrste hrane, ki jo potrebujejo za preživetje. Žabe in krastače pojedo veliko polžev, črvov in insektov, zato so jih zelo veseli vrtičkaji, ki niso naklonjeni kemičnemu zatiranju vrtnih škodljivcev.

Če hočete rešiti nekaj žabic ste vabljeni v Borece (cesta proti Logarovcem). S seboj prinesite vedro, rokavice, baterijsko svetilko (najboljša je tista naglavna) in odsevno varnostni jopič oziroma telovnik. Žabe in krastače nam bodo vrnile uslugo, da bomo lahko pridelali bolj zdravo hrano na naraven način.

In kot zanimivost: raziskovalci na The Open Univesity so poročali, da je v 96% primerov samec krastače zapustil svoj teritorij 5 dni pred potresom v L'Aquila v Italiji. Parišče teh opazovanih krastač pa se je nahajalo 74km od epicentra potresa (vir zanimivosti: Bodi eko).



Več v Narava