Zlata paleta 2013

Prva razstava 5. aprila v Gornji Radgoni

Filip Matko, sobota, 9. marec 2013 ob 23:41
Izbor del v Likovnem društvu Gornja Radgona

Izbor del v Likovnem društvu Gornja Radgona

Likovno društvo Gornja Radgona se je novembra lani vključilo v Zvezo likovnih društev Slovenije (ZLDS), s sedežem v Trbovljah, ki že od leta 1999 dalje razpisuje tekmovanja za Zlato paleto. Ta temelji na osnovnih akterjih likovnega snovanja, članih likovnih društev in skupin, njihovih akademsko izobraženih mentorjih in likovnih kritikih, ki s svojim strokovnim znanjem omogočajo kakovostno realizacijo tudi v obliki strokovnih žirij in večstopenjske strokovne selekcije likovnih izdelkov za razstave, vse do podelitve najvišjih priznanj za najboljše likovne dosežke v tekočem letu.

Za leto 2013 so ustvarjalkam in ustvarjalcem določene tri teme: Voda, vir življenja (voda predstavlja osrednji motiv), Zimski pejsaž in Gibanje v prostoru (prikaz gibanja ljudi, predmetov in/ali živali v prostoru). Vsak posameznik lahko odda tri dela, po eno delo za vsako razpisano temo. Likovno društvo Gornja Radgona je kandidiralo na razpisu in uspelo: že prva tematska razstava »RISBA - GRAFIKA« bo v prostorih Galerije Kulturnega doma v Gornji Radgoni, z otvoritvijo v petek, 5. aprila 2013 ob 18. uri.

A 4. marca je posebna društvena strokovna komisija (Milena Marija Reščič, Saša Bezjak in Damjan Sovec) pregledala oddanih 16 likovnih del, risbe in grafike, ki jih je ustvarilo 10 avtoric oziroma avtorjev Likovnega društva Gornja Radgona. Izbrala je tri risbe in šest grafik za presojo strokovni žiriji Zveze društev likovnih društev Slovenije, ki je delo opravila v soboto, 9. marca, v društvenih prostorih Likovnega društva Gornja Radgona. V komisiji sta bila akademski kipar mag. Zoran Poznič in profesorica likovne umetnosti Maša Jazbec. Od 40 društev iz vse Slovenije je po besedah predsednika Branka Železnika aktivnih 23 in od teh se je razpisu odzvalo 15 društev. V pregled in ocenitev je prispelo 138 del (85 risb in 53 grafik) od skupno 88 ustvarjalcev. Po zapisu tajnice ZLDS, Kaje Železnik, je bila odločitev komisije naslednja: diskvalificiranih je bilo 5 risb, za zahvalo pa ocenjenih 44 risb in 14 grafik. Ta dela so bila avtorjem vrnjena. Na razstavo, ki bo 5. aprila odprta v Gornji Radgoni, je bilo uvrščenih 28 risb in 30 grafik s priznanjem ter 8 risb in 9 grafik s certifikatom. Nominirani sta tudi po ena risba in ena grafika za Zlato paleto 2013.


Več v Kultura in izobraževanje