Srbski kulturni dnevi na Štajerskem

Radijska oddaja iz Radencev na pet kontinentov

Filip Matko, nedelja, 10. marec 2013 ob 12:55
Radijska oddaja iz Radencev na pet kontinentov

Radijska oddaja iz Radencev na pet kontinentov

V okviru letošnjih prireditev »Dnevi srbske kulture«, ki jih tradicionalno pripravlja Srbsko kulturno društvo Štajerska skupnost s sedežem v Mariboru (predsednik društva je Rade Bakračević iz Radencev), je vrhunec dogajanj potekal konec minulega tedna v Radencih.

Posebno zanimanje je izkazalo uredništvo radijske oddaje »Nocoj skupaj« (»Večeras zajedno«) na RTV Srbija. Njihova novinarka Dragana Živojnović je 8. marca prispela v Radence ter še isti večer med 21. in 22. uro pripravila neposredni prenos iz Radencev za prvi radijski program, ki ga lahko spremljajo poslušalci na vseh petih kontinentih. Ob odprtem mikrofonu v hotelu Radin v Radencih so bili zbrani predstavniki Srbskega kulturnega društva Štajerska skupnost (Rade Bakračević, Mihailo Lišanin, Zdravko Majstorović, Dobre Stojanovski in Milan Todorović), ki so govorili o številnih kulturnih dogajanjih na Štajerskem (na Štajerskem v Avstriji, kot tudi na Štajerskem v Sloveniji). Zdravilišče Radenci in ponudbo turistične pokrajine Treh src pa so v enourni oddaji predstavili izvršni direktor Zdravilišča Radenci Mladen Kočiš, menagerka Ksenija Potočnik in animatorka Sabina Barbarič.

V dveh dneh svojega bivanja v Radencih je novinarka Dragana Živojnović posnela veliko število intervjujev, saj se je udeležila tudi rednega letnega občnega zbora Srbskega kulturnega društva Štajerska skupnost v Radencih. Te intervjuje bo naslednji teden z veseljem predstavila v radijski oddaji »Čas športa in sprostitve« (»Vreme sporta i razonode«). V spomin na obisk v Radencih ji je predsednik Srbskega kulturnega društva Štajerska skupnost, Rade Bakračević, podaril grafiko znanega slovenskega umetnika Lojzeta Logarja, eno izmed grafik pa je prejela tudi od Mihaila Lišanina iz Celja, urednika revije Likovni svet / World od Art.


Več v Kultura in izobraževanje