Štirideseta razstava del Branka Borka

Retrospektiva v galeriji Kulturnega doma Gornja Radgona

Filip Matko, nedelja, 10. marec 2013 ob 16:42
Branko Borko

Branko Borko

V galeriji Kulturnega doma Gornja Radgona je upokojeni sodnik Branko Borko, ki sedaj živi na Janževem vrhu v Občini Radenci, pripravil 9. marca otvoritev svoje retrospektivne - že 40-e samostojne ! - razstave, ki so se je udeležili njegovi številni sorodniki, znanci in prijatelji, kot tudi člani Likovnega društva Gornja Radgona. Razstava bo na ogled do 3. aprila !

Branko Borko je bil namreč v začetku šestdesetih let prejšnjega stoletja eden izmed ustanovnih članov Likovnega društva Gornja Radgona ter njegov idejni vodja. Bil je aktiven vse do sprememb organizacijskih oblik delovanja društva, a je sedaj aktiven član današnjega Likovnega društva Gornja Radgona. V svojem bogatem ustvarjalnem obdobju je sodeloval na več kot 60-ih skupinskih razstavah društva, samostojno pa se je s svojimi deli javnosti predstavil 39-krat. Tako lahko njegove slike najdemo v zasebnih zbirkah in ustanovah na področju nekdanje Občine Gornja Radgona (to so sedaj Občine Gornja Radgona, Apače, Sveti Jurij in Radenci), kakor tudi na področju nekdanje države SFR Jugoslavije. Nekdanje likovno društvo je sodelovalo z likovniki pobratenega Mladenovca in je Borkova dela moč najti tudi tam, kot tudi v večini evropskih držav in celinah, razen v Afriki. V svojem bogatem umetniškem opusu je ustvaril preko 700 slik. Slika v tehniki olja in akrila na platno, loteva pa se tudi računalniškega slikanja. O tem slednjem ter njegovih slikarskih tehnikah je pred otvoritvijo razstave govorila magistra Saša Bezjak, akademska slikarka iz Gornje Radgone.

Branko Borko je veliko razstavljal po delovnih organizacijah, med svojimi ljudmi in prijatelji (podjetja v Gornji Radgoni: Avtoradgona, Kmetijski kombinat, Sloga, Pomurski sejem, Moda, Lina Apače, Radenska Radenci, Sveti Jurij ob Ščavnici) in drugje. Sedaj se je predstavil javnosti z retrospektivno razstavo svojih del. Sam pravi »...da je pregorel in da mu za pripravo samostojnih razstav manjka navdiha, ki ga terja tak obseg ustvarjanja.« Na sebi svoj značilen humor je pripravil v duhu današnjega časa kar izviren transparent za samo otvoritev razstave: pod svojo fotografijo je napisal »Gotof si«. Transparent je občinstvu pokazal Milan Nekrep, ki je govoril v imenu Območne izpostave Javnega sklada za kulturne dejavnosti v Gornji Radgoni ter opravičil neudeležbo župana Antona Kampuša.

Da bo z veseljem še nadalje sodeloval na skupinskih razstavah, različnih projektih in kolonijah Likovnega društva Gornja Radgona, je prepričana predsednica tega društva, Tatjana Mijatović, ki je ob izrečenih čestitkah za pripravljeno razstavo Branku Borku predala listino častnega člana društva, o čemer je na svoji 13. seji sprejel sklep Izvršni odbor tega društva 22. februarja letos.


Več v Kultura in izobraževanje