Noč branja na OŠ Sv. Jurij ob Ščavnici

Kot vstopnico za prihod na Noč branja so morali učenci prebrati literarno delo Robinson Crusoe, avtorja Daniela Defoea, in sicer v katerem koli jeziku

Maja Strah, ponedeljek, 11. marec 2013 ob 12:03
Noč branja

Noč branja

Ena izmed novosti, ki so jo v letošnjem šolskem letu konec februarja izvedli na OŠ Sv. Jurij ob Ščavnici, je Noč branja. Pobudnici, organizatorki in izvajalki sta bili učiteljici Maja Strah in Janja Tratnjek, ki sta si Noč branja zamislili kot popestritev dela z nadarjenimi učenci.

Le-te so se lahko udeležili samo z osebnim vabilom povabljeni učenci, in sicer so ga prejeli tisti, ki so v svojih individualiziranih načrtih uresničili zastavljene cilje, povezane s slovenščino, z nemščino ali angleščino. Poglavitni cilj je bil razširiti in poglobiti znanje omenjenih predmetov, hkrati pa le-te povezati tudi z drugimi področji, kot so šport, glasba, računalništvo ter glasba, ob vsem tem pa se seveda tudi zabavati.

Kot vstopnico za prihod na Noč branja so morali učenci prebrati literarno delo Robinson Crusoe, avtorja Daniela Defoea, in sicer v katerem koli jeziku. Tako je trinajst učencev od 6. do 9. razreda, Barbara Brumen, Tomaž Vrzel, Teo Vajs, Neža Šantl, Hana Mlinarič, Patricija Rantaša, Sanja Petek, Karel Šalamun, Ana Vok, Sara Forjan, Katarina Vrzel ter Alen Gradišnik, s knjigami, spalnimi vrečami, svetilkami in z delom v robinzonsko obarvanih delavnicah preživelo noč v šoli.

V tej noči, ki se je odvijala od 17. do 10. ure prihodnjega dne, so vsi učenci sodelovali v robinzonsko obarvanih ustvarjalnicah. V njih so se lotili vsebinske analize literarnega dela, raziskovanja življenja in dela avtorja, se preizkusili v kreativnem literarnem ustvarjanju, ki je zajemalo oblikovanje pisma s samotnega otoka naključnemu rešitelju, pisanje pesmi na podlagi spodbujevalnih besed, sestavo jedilnega lista za slavnostno robinzonsko večerjo in vabilo nanjo. Izbira, v katerem jeziku so zapisali in predstavili svoje zares izjemno izvirne izdelke, je bila prepuščena učencem. Dogajanje so popestrili še z nočnim pohodom z laternami, s kuho in pripravo robinzonske večerje ter zajtrka, polnočnim ogledom filma Robinson Crusoe pa tudi z nočnimi in jutranjimi športnimi igrami.

Ob zaključku so učenci prejeli priznanja za aktivno delo. Ana, Neža in Patricija so v knjigo vtisov zapisale: »Noč branja je bila poučna, zabavna in družabna ter ena naših najlepših noči doslej. Če bomo še kdaj imele možnost sodelovati na le-tej, jo bomo z veseljem izkoristile.« Z njihovim mnenjem so se strinjali tudi ostali udeleženci in učiteljici ter si bili enotni, da le-ta zagotovo ni bila zadnja.


Več v Kultura in izobraževanje