Pesmi bogat kulturni popoldan

V DOSOR-ju predstavljen Zbornik »Arte stih«

Filip Matko, ponedeljek, 11. marec 2013 ob 19:27
Zanimanje za pesmi

Zanimanje za pesmi

V predprostoru knjižnice DOSOR-ja (Dom starejših občanov Radenci) je bil v soboto, 9. marca, izveden »literarni popoldan«, ki sta ga skupaj pripravila Srbsko kulturno društvo Štajerska skupnost iz Maribora ter literarna sekcija, ki deluje pri Društvu upokojencev Radenci, a ima svoj sedež prav v DOSOR-ju. Pesmi bogat popoldan je moderiral Marjan Pungartnik, »duhovni vodja« Literarne hiše v Mariboru.

Tako je v samem uvodu bil predstavljen Zbornik moderne poezije »Arte stih«, ki ga je uredil in izdal Miodrag Jakšić. V Zborniku je objavljenih 300 pesmi oziroma gre za antologijo del 153 avtorjev z vseh petih celin sveta. Med objavljenimi deli so tudi pesmi avtorjev, ki žive in ustvarjajo v Sloveniji: Nataše Švikart Žumer iz Maribora, Brede Slavinec iz Lenarta, Franja Frančiča iz Ljubljane ter Radeta Bakračevića iz Radenec. Prav slednjemu se je kot predsedniku zahvalil za odlično sodelovanje Srbskega kulturnega društva Štajerska skupnost iz Maribora z Občino Radenci župan te občine Janez Rihtarič.

Toda še več hvale je Rade Bakračević ob tej priložnosti za svoje delo poeta ter pesmi prejel od mentorice literarne sekcije Društva upokojencev Radenci, slavistke Bee Baboš Logar, kot tudi od moderatorja Marjana Pungartnika. Rade Bakračević je namreč svoje pesmi bral v originalu, v srbščini, a prevedene njegove pesmi je v slovenščini predstavila Darinka Nahtigal, članica literarne sekcije Društva upokojencev Radenci. Le-ta je v slovenščini brala tudi pesmi Miodraga Jakšića in Vladimira Blagojevića.

Vsebina objavljenih in tokrat branih pesmi je opominjala na mnoge lepe želje, ki povezujejo ljudi z ljubeznijo in dogajanji v sodobnem svetu ter nudijo nove in nove ideje. Te so pravzaprav sedaj multimedialne, kar bi moralo biti vrhunsko v normalnem svetu. Vse to je s petjem srbskih narodnih pesmi na literarnem popoldnevu dopolnila še Radmila Radojević, ki živi v Radencih.

Ob zaključku pa predstavimo še Radeta Bakračevića, tokrat kot poeta: bil je rojen v Raški leta 1939, diplomiral pa je na Fakulteti za naravoslovje in tehnologijo Univerze v Ljubljani. Že 40 let je član Mednarodnega združenja novinarjev, v tem času pa je napisal več tisoč člankov in reportaž za slovenske časopise, kot tudi časopise v drugih državah: Kurir, Ekspres politika, Praktična žena, Ibarske novosti, Večernji list, Sporstke novosti... Je predsednik Srbskega kulturnega društva Štajerska skupnost v Mariboru (čeprav živi v Radencih) ter je pri tem društvu glavni in odgovorni urednik spletnega časopisa »Štajerske novice«. Je prejemnik številnih nagrad in priznanj, še posebej na področju turizma in kulture.


Več v Kultura in izobraževanje