Unovčili bančno garancijo za kakovost del na Glavnem trgu

Občina Ljutomer je unovčila bančno garancijo za kakovost opravljenih del na Glavnem trgu, vrednost garancije pa je 150.000 evrov

Prlekija-on.net, petek, 15. marec 2013 ob 09:2018
Po poročanju časnika Delo, je Občina Ljutomer tik pred koncem petletnega roka unovčila bančno garancijo za kakovost opravljenih del na Glavnem trgu, vrednost garancije pa je 150.000 evrov, za kolikor je bilo ocenjeno popravilo.

Občina je za dobra 2 milijona evrov vredna dela prenove trga, na razpisu pridobila dobrih 1.2 milijona evrov iz državnega proračuna. Trg, ki je bil popolnoma prenovljen pred petimi leti, je bil v slabem stanju že kmalu po obnovi, močno pa ga je letos uničila zima, ki še kar traja. Kot poroča Delo, je neodvisna raziskava inženirsko statičnega biroja ISB, na podlagi katere se je občina Ljutomer odločila za unovčitev bančne garancije, pokazala, da so poškodbe posledica nedoslednih konstruktivnih projektantskih rešitev, neustreznega nadzora, kjer se ne bi smelo dovoliti izvedbe del pri nizkih temperaturah.

Obnova Glavnega trgaObnova Glavnega trga
Otvoritev Glavnega trga Otvoritev Glavnega trga
Glavni trg LjutomerPoškodbe na Glavnem trgu
Kako je izgledal Glavni trg v Ljutomeru pred 100 leti?
Kako je izgledal Glavni trg v Ljutomeru pred 100 leti?

Miran Blagovič, direktor Segrapa, ki je bil glavni izvajalec del, za odločitev občine po poročanju časnika ne ve nič in dodaja, da so tlakovce polagali njihovi podizvajalci, garancija na polaganje in tlakovce pa je potekla že pred dvema letoma.

Direktor Občinske uprave Občine Ljutomer Tomislav Zrinski, pa je za Delo dejal, da bodo poskušali letos na trgu izvesti vsaj najnujnejša dela in dodaja, da če občini ne bo uspelo z bančno garancijo, bodo postopek gotovo nadaljevali na sodišču.

Razpadajoči trg smo tudi mi slikovno dokumentirali že od vsega začetka. Nekaj teh fotografij je v spodnji galeriji. Zadnja fotografija je sicer iz maja 2010, od takrat naprej je trg še v precej slabšem stanju. Nekaj teh poškodb v galeriji je sicer nastalo tudi zaradi ravnanja posameznih uporabnikov trga.

Trg je bil večini občanov prej bolj všeč
Prenovljeni trg je sicer že kmalu po obnovi povzročil burne debate o tem, da je prej bil veliko lepši, po prenovi pa je vse preveč v kamnu. Tudi anketa na našem portalu iz leta 2008, ki jo lahko vidite spodaj, je imela podobne rezultate, v anketi o vzrokih za stanje na trgu, pa jih je večina menila, da gre za slabo izvedeno obnovo.

Veliko odzivov na prenovljeni trg v primerjavi s prejšnjim, pa uporabniki zapišejo tudi na naši Facebook strani. Nekaj komentarjev na fotografijo starega trga, ki jo lahko vidite na drugi sliki desno (Glavni trg okrog leta 2000), objavljamo spodaj:

ta trg je bil res pravi trg in ne to betonsko skropucalo, kar je danes. Ne vem, po kakšnem arhitekturnem projektu.

Res je bil lepši, predvsem pa veliko bolj funkcionalen.

Meni pa je zdaj lepši. Je trg in ne park. Le kvaliteta izvedbe je katastrofa...

takrat je imelo mesto dušu,danes pa je brez zelenja mrtvo...

Ko še ni bilo betona .....

Res veliko lepše je blo, žal zdej vidiš pa sam beton.

kako je bilo zeleno, to najbolj pogrešam

Joj,te kar zmrazi, ko vidiš toti naš stari Lotmerk. Ka pa gnes. Sramota, naj jih bo sram vse tiste, ki so nam vzeli ponos mesta. Takrat smo radi zahajali tja, kaj pa danes......

Tako domače in prijazno je bilo...

Yah to je se slika lepega starega mesta Ljutomer,zdad pa zgleda zacimentirano mesto za drsanje .....Nobene podobe mestu..............

tega kar je sedaj ne bi smeli dovoliti- popolnoma enako je v Ormožu sam beton mesto strahov in dolgočasja...

zdaj pa se samo lahko recemo nekoc je bilo to, nase prelepo prlesko mesto...ostal je le spomin pa ena velka ploscad betona :(

Za par let bo zopet tako saj to kar so naredili tako vse raspada,šlamparija...

Te se je lepo blo pa smo se radi sedeli na klopci in opazovali ljudi danes pa je brezveze

Joj le kam so odšli tisti lepi časi v Ljutomeru?Takrat je bilo življenje v lepem zelenem Lotmerki zej pa je mesto duhov!!!!


TUNČEK petek, 15. marec 2013 ob 13:36

Praf je da so vnovčili menico, če de sploh zadosta za pokriti šlamparijo . Jaaa

Lenny petek, 15. marec 2013 ob 13:40

Izjava g.Šerca fali.... kda bon meja cajt jo s tünke potegnen Hihihi

Lenny petek, 15. marec 2013 ob 13:41

Dobro ka plošča pa napisna tabla pove, pod kerin mandaton se je to godilo Ploskač

Lenny petek, 15. marec 2013 ob 14:10

... Marsikomu se današnji trg ne dopade, dr. Pavel Šerc je pred letom celo izjavil, da pri prenovi trga gre za "urbanistični vandalizem najhujše kategorije", po drugi strani pa je trg lani prejel nagrado za najlepše mestno jedro. Trg bo tak ostal in naši potomci se bodo morda leta 2109 (če bo trg spet zelen?) spominjali, kakšen je trg bil leta 2009 in 1909 in prej.....

Dejan petek, 15. marec 2013 ob 15:32

To si še malo mojega mnenja kcoj da Hihihi

driver petek, 15. marec 2013 ob 23:29

to pa je blo vredno svojih penez..

Jernej sobota, 16. marec 2013 ob 09:08

Presen videz Glavnega trga Lotmerki je bijo do besedno bole stabilen!

baron_marko sobota, 16. marec 2013 ob 12:25

@Lenny

Kar se tiče nagrade... Tudi Janez Janša je dobil nekje v ZDA (menda v Bostonu) neko nagrado za prispevek k svobodi in demokratizaciji v Srednji Evropi. Nekaj takega...

Toliko o nagradah... Hihihi

situditinotpadu sobota, 16. marec 2013 ob 19:47

Pogledati je potrebno, ali je izvedba po zahtevah projektne dokumentacije. Preprican sem, da gre za slab projekt; v delu, ki je namenjen prometu je izveden naivno. Tam, kjer uporabljamo sol in tece promet, samo naivci in telebani projektirajo tlakovec. Naprej, pa tlakovec polozen na estrih podlago je 99 % zagotovo da je tlakovec premakne in lomi, saj je spodaj trda podlaga.

Mislim, da Segrap ni sam krivec. Nas Tartinijev trg; zapisano v narekovaju, je moral doziveti tako klaverno usodo, saj je bilo prevec selebajzerov , to bi moral zapisati z velikimi crkami; pri tem Evro projektu. Sicer pa pise na plosci, kdo je imel glavno besedo....Bog in Francisek naj oprosti smrtnikom, hoteli so najlepse in naj boljse, da se naj slisi, ko dame Ljutomera stopickajo po trgu. Sicer tudi drzi, da poceni dobljen investicijski denar , rodi slab rezultat...


Zvončica sobota, 16. marec 2013 ob 22:50

Kej se mene tiče bi bila nejbole srečna če bi vse sküper raskapalo do amena...s kobačami pa prešo vred...ka bi ga mogli opet generalno obnoviti in to nazej tak kak je pret bija....z divjimi kostaji pa lipovin drevjon...pa trovo z rožnimi gredami...pa kužno znamenje zaščiteno pred vandali ...dvesto let pa še nekaj je ne nihče nobene škode na jen naredja pa so ble vmes vojne Hudi Ka pa je bila šlamparija pri izvedbi ...se ne č!udin. So vsi znali kak bo še pret kak je bija končani....lidej so ne nori.

TUNČEK nedelja, 17. marec 2013 ob 11:39

Či bi trg po bija zeleni, ga narova soma servisera in je potrebno le malo vlagati, zej de pa požrja še dosta penes. Jaaa

Dejan nedelja, 17. marec 2013 ob 21:55

Tote toble, kej je v tleh, ki gor piše v keren mandati je blo nareto pa kdo je nareda, še tak čüdno, ka si je noben neje domu odnesa Hihihi Ker je okrog vezivo pojelo in še v bistvi samo leži na tleh.

Trg pa de narava soma obdelala pa prekopala, ka de opet nazej zeleni, či de še to dugo tak stalo razmonterano Nasmeh

TUNČEK ponedeljek, 18. marec 2013 ob 15:02

Naj ga narova predela po v zeleno, mo navija za to . Pomežik

Ivek ponedeljek, 18. marec 2013 ob 15:53

F por letih fse gre pomalen k vragi. S toto garancijo nede opčina najč projekta za popravilo naredila.

Kak god do to flikali, bode čiduže slapše. Slabo se ne do popraviti! Begovcič, je že poveda. Krivi so poizvajalci, garancija je minola.

Za vüha bi trebalo potegnoti tistega, ki je za gradbeni objekt podpisa samo dve leti garancije. Še za šporhat gnes dojo več.

Zvončica mo praf! Najfaleše je doj podreti, pa narediti približno tak, kak je bilo.

Naj grejo glejat modernizerane secesijske place po Sloveniji no Afstriji.

Lenny ponedeljek, 18. marec 2013 ob 20:20

Glede garancije.... Garancija na tlakovec je ena zadeva... garancija za kvalitetno izvedena dela pa druga zadeva.... tlakovec je ne v garanciji več... kvaliteta izvedenih del pa je pod garancijo.
In strokovnjaki so ugotovili, ka je izvedba ne bila kakovostna... posedanje s kvaliteto tlakofca nema veze. Mogoče obstajajo ki slike s časa gradnje...de se lepo vidlo, kak se stvari NE DELAJO.
"...da so poškodbe posledica nedoslednih konstruktivnih projektantskih rešitev, neustreznega nadzora, kjer se ne bi smelo dovoliti izvedbe del pri nizkih temperaturah."

Tak ka garancija 99% ide v vnovčitev... zalostno pa ka zaradi tega trg še dugo nede kaza bojše slike.

matrakči ponedeljek, 18. marec 2013 ob 23:12

k hitrejšem uničenju je tudi botrovala odločitev županje Olge, da se umaknejo zapornice in da se normalno vozi promet po teh tlakovcih kot da je asfaltirana cesta Jaaa Jaaa Jaaa


Legionar nedelja, 24. marec 2013 ob 09:37

Zakaj pa so vložili garancije tak pozno, kda bi naj ene že potekle??? Mislec

jozejuz nedelja, 24. marec 2013 ob 15:48

matrakči, tam kjer so se avti vozili, je itak bilo predvideno za vozno površino. Če se ne bi umaknila zapornica, bi tlakovci namesto 4 leta, zdržali 6 let. Neke razlike ne bi bilo. Dejstvo je, da je trg narejen slabo. To se je vedelo in videlo že od samega začetka.

Upam, da občina uspe z zadevo, ker trg je katastrofalen.

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.

Morda vas zanima tudi


Več v Gospodarstvo