Unovčili bančno garancijo za kakovost del na Glavnem trgu

Občina Ljutomer je unovčila bančno garancijo za kakovost opravljenih del na Glavnem trgu, vrednost garancije pa je 150.000 evrov

Prlekija-on.net, petek, 15. marec 2013 ob 09:2018
Po poročanju časnika Delo, je Občina Ljutomer tik pred koncem petletnega roka unovčila bančno garancijo za kakovost opravljenih del na Glavnem trgu, vrednost garancije pa je 150.000 evrov, za kolikor je bilo ocenjeno popravilo.

Občina je za dobra 2 milijona evrov vredna dela prenove trga, na razpisu pridobila dobrih 1.2 milijona evrov iz državnega proračuna. Trg, ki je bil popolnoma prenovljen pred petimi leti, je bil v slabem stanju že kmalu po obnovi, močno pa ga je letos uničila zima, ki še kar traja. Kot poroča Delo, je neodvisna raziskava inženirsko statičnega biroja ISB, na podlagi katere se je občina Ljutomer odločila za unovčitev bančne garancije, pokazala, da so poškodbe posledica nedoslednih konstruktivnih projektantskih rešitev, neustreznega nadzora, kjer se ne bi smelo dovoliti izvedbe del pri nizkih temperaturah.

Obnova Glavnega trgaObnova Glavnega trga
Otvoritev Glavnega trga Otvoritev Glavnega trga
Glavni trg LjutomerPoškodbe na Glavnem trgu
Kako je izgledal Glavni trg v Ljutomeru pred 100 leti?
Kako je izgledal Glavni trg v Ljutomeru pred 100 leti?

Miran Blagovič, direktor Segrapa, ki je bil glavni izvajalec del, za odločitev občine po poročanju časnika ne ve nič in dodaja, da so tlakovce polagali njihovi podizvajalci, garancija na polaganje in tlakovce pa je potekla že pred dvema letoma.

Direktor Občinske uprave Občine Ljutomer Tomislav Zrinski, pa je za Delo dejal, da bodo poskušali letos na trgu izvesti vsaj najnujnejša dela in dodaja, da če občini ne bo uspelo z bančno garancijo, bodo postopek gotovo nadaljevali na sodišču.

Razpadajoči trg smo tudi mi slikovno dokumentirali že od vsega začetka. Nekaj teh fotografij je v spodnji galeriji. Zadnja fotografija je sicer iz maja 2010, od takrat naprej je trg še v precej slabšem stanju. Nekaj teh poškodb v galeriji je sicer nastalo tudi zaradi ravnanja posameznih uporabnikov trga.

Trg je bil večini občanov prej bolj všeč
Prenovljeni trg je sicer že kmalu po obnovi povzročil burne debate o tem, da je prej bil veliko lepši, po prenovi pa je vse preveč v kamnu. Tudi anketa na našem portalu iz leta 2008, ki jo lahko vidite spodaj, je imela podobne rezultate, v anketi o vzrokih za stanje na trgu, pa jih je večina menila, da gre za slabo izvedeno obnovo.

Veliko odzivov na prenovljeni trg v primerjavi s prejšnjim, pa uporabniki zapišejo tudi na naši Facebook strani. Nekaj komentarjev na fotografijo starega trga, ki jo lahko vidite na drugi sliki desno (Glavni trg okrog leta 2000), objavljamo spodaj:

ta trg je bil res pravi trg in ne to betonsko skropucalo, kar je danes. Ne vem, po kakšnem arhitekturnem projektu.

Res je bil lepši, predvsem pa veliko bolj funkcionalen.

Meni pa je zdaj lepši. Je trg in ne park. Le kvaliteta izvedbe je katastrofa...

takrat je imelo mesto dušu,danes pa je brez zelenja mrtvo...

Ko še ni bilo betona .....

Res veliko lepše je blo, žal zdej vidiš pa sam beton.

kako je bilo zeleno, to najbolj pogrešam

Joj,te kar zmrazi, ko vidiš toti naš stari Lotmerk. Ka pa gnes. Sramota, naj jih bo sram vse tiste, ki so nam vzeli ponos mesta. Takrat smo radi zahajali tja, kaj pa danes......

Tako domače in prijazno je bilo...

Yah to je se slika lepega starega mesta Ljutomer,zdad pa zgleda zacimentirano mesto za drsanje .....Nobene podobe mestu..............

tega kar je sedaj ne bi smeli dovoliti- popolnoma enako je v Ormožu sam beton mesto strahov in dolgočasja...

zdaj pa se samo lahko recemo nekoc je bilo to, nase prelepo prlesko mesto...ostal je le spomin pa ena velka ploscad betona :(

Za par let bo zopet tako saj to kar so naredili tako vse raspada,šlamparija...

Te se je lepo blo pa smo se radi sedeli na klopci in opazovali ljudi danes pa je brezveze

Joj le kam so odšli tisti lepi časi v Ljutomeru?Takrat je bilo življenje v lepem zelenem Lotmerki zej pa je mesto duhov!!!!


Več v Gospodarstvo