Zborovali članice in člani MS

Letos 40-letnica Združenja multiple skleroze Slovenije

Filip Matko, ponedeljek, 25. marec 2013 ob 17:55
Udeleženci zbora

Udeleženci zbora

Leta 1973 je bilo v Kočevju ustanovljeno prvo društvo bolnikov z multiplo sklerozo v Sloveniji. Teh bolnikov se v naši državi trenutno beleži okrog 3000, a njih skoraj 2000 je včlanjenih v 17 podružnic Združenja multiple skleroze Slovenije, ki ga kot predsednik vodi Alojz Ješelnik. Letošnjo 40-letnico bodo proslavili 25. maja v dvorani Golovec v Celju, kjer bo pokrovitelj predsednik države Borut Pahor.

O tem so govorili na volilnem občnem zboru Prekmurske podružnice MS v Murski Soboti, 23. marca, v restavracijskih prostorih hotela Diana v Murski Soboti. Podružnica z levega brega reke Mure vključuje 70 članic in članov, o njihovem delu v leto 2012 pa je poročal predsednik podružnice Franc Gobar: »Uporabniki našihprogramov so bile osebe z multiplo sklerozo (MS) prekmurske podružnice, vseh starostnih skupin in stopnjami telesne pokretnosti ter sočasno tudi njihovi svojci. Od 70 naših članov je 15 težko pokretnih, ki so v celoti odvisni od tuje nege in pomoči pri vseh življenjskih opravilih. Tako je v naš program bilo 58 aktivno vključenih članic in članov. Posamezne aktivnosti pa so si individualno izbirali, glede na telesno pripravljenost, stopnjo invalidnosti, starost, predvsem pa na njihove individualne potrebe. Dosegli smo visoko stopnjo obveščenosti o možnostih koriščenja storitev vseh programov v okviru Združenja MS.

V okviru rehabilitacijskega programa je obnovitveno rehabilitacijo v Zdravilišču Topolšica in Zdravilišču Laško koristilo 31 članov s tremi spremljevalci. Ti slednji omogočajo posamezniku, da mu ni potrebno v času rehabilitacije bivati na negovalnem oddelku zdravilišča. Pet članov je potrebovalo delno, a štirje celotno nego. Program ohranjanja zdravja je koristilo 10 članov v zdraviliščih Topolšica, Laško in Strunjan, en član je ob tem potreboval obvezno spremstvo, trije pa celotno nego. V podružnici smo skozi vse leto izvajali kontinuirano rehabilitacijo za najtežje pokretne osebe z MS, pri katerih je bolezen napredovala do takšne mere, da so popolnoma odvisni od tuje pomoči. Le-ta je za osebe z MS nujna, saj jim pomaga, da ohranijo obstoječe stanje kar najdlje na najvišjem nivoju. Sedem članov je koristilo družinsko rehabilitacijo s svojimi družinskimi člani v objektih Združenja MS, ki so v celoti prilagojeni tudi za uporabnike invalidskih vozičkov.

Poverjeniki podružnice so opravljali, obiske pri članih, pri nekaterih pa opravili tudi manjše individualne pomoči, ko so bili svojci najtežjih invalidov odsotni. Združenje MS skrbi za nenehno izobraževanje poverjenikov, ki so v minulem letu opravili 39 obiskov. Zaradi splošne gospodarske recesije in nove socialne zakonodaje se je lani še dodatno povečala stiska naših članov, med katerimi je kar 47 invalidsko upokojenih in zato zaradi prezgodnje upokojitve prejemajo nizke pokojnine. Tako je socialna komisija lani obravnavala 16 prošenj članov ter odobrila sofinanciranje različnih pripomočkov, ki jih invalidne osebe najbolj potrebujejo.

Meseca maja lani smo se aktivno vključili v vseslovenski Teden multiple skleroze, ko smo informirali in osveščali javnost o sami bolezni MS, o njenih simptomih, o težavah, s katerimi se srečujemo osebe z MS ter o različnih vrstah terapije. Smo pa bili zelo aktivni tudi na področju rekreacije v obliki treningov za posamezne športne panoge ter se po zmožnostih udeleževali tudi tekmovanj. Sodelovali smo z Območno organizacijo Rdečega križa v Murski Soboti, ki nam je zagotovila pakete prehrane za naše socialno ogrožene člane. Pripravili in izvedli pa smo tudi družabno srečanje naših članic in članov ob zaključku koledarskega leta.«

O rekreaciji in športnih aktivnosti članic in članov je športni referent Anton Magdič: »Vpreteklem letu smo v okviru Združenja MS sodelovali le v dveh športnih panogah: športnem ribolovu in balinanju. Tako je Erika Mataj osvojila 1. mesto v športnem ribolovu kot tudi v kategoriji »najtežja riba«. Romana Dobrila je dosegla 4.mesto, v moški konkurenci pa je bil Branko Kuzma tretji, a Anton Magdič peti. Na izbirnem tekmovanju v Mariboru se je moška ekipa v balinanju kot najboljša uvrstila na državno tekmovanje, ženska ekipa pa je dosegla 4. mesto. Na državnem prvenstvu v Ljubljani so Prekmurci osvojili ekipno 1. mesto, med posamezniki pa je bil Jože Kerec drugi, Anton Magdič pa šesti do osmi. V ženski konkurenci sta sodelovali Marjeta Jakič in Vida Novak ter se uvrstili od devetega do dvanajstega mesta. Tako smo med 16 podružnicami zasedli 9. mesto. Želim pa si, da bi naše članice in člani v bodoče sodelovali, poleg športnega ribolova in balinanja, tudi v naslednjih športnih panogah: streljanje s serijsko zračno puško, pikado, šah in plavanje.«

Ker je bil tokrat volilni občni zbor so za naslednje obdobje 2013 - 2017 izvolili nov petčlanski upravni odbor Prekmurske podružnice MS (Franc Gobar, Katarina Magdič, Suzana Petek, Anton Magdič in Dragica Turha), ki jo bo kot predsednik še nadalje vodil Franc Gobar. V imenu Združenja MS je zborovalce pozdravila Tanja Ilaš, predsednica Ljubljanske podružnice MS, v imenu Zavoda za zdravstveno varstvo - območne enote Murska Sobota pa Martina Copot.


Več v Kultura in izobraževanje