Društveno ocenjevanje vin v Društvu vinogradnikov Mala Nedelja

Po oceni strokovnjakov so vina letnika 2012 odlična

Branko Košti, petek, 29. marec 2013 ob 17:42
Ocenjevanje vin Društva vinogradnikov Mala Nedelja

Ocenjevanje vin Društva vinogradnikov Mala Nedelja

V Društvu vinogradnikov Mala Nedelja so tudi letos opravili tradicionalno društveno ocenjevanje vin lanskega letnika. V Gostišču Žinko v Moravcih je v četrtek, 28. marca, strokovna komisija, sestavljena iz eminentnih slovenskih enologov Slavka Žalarja, Cvetke Sakelšek, Ernesta Novaka in Romana Štabuca, pod vodstvom mag. Antona Vodovnika in ob asistenci Vinske kraljice društva Tanje Vrbnjak, ocenila 72 vzorcev. Na podlagi doseženih ocen so podelili 3 velike zlate medalje, 52 zlatih in 16 srebrnih medalj.

Povprečna ocena vzorcev normalne trgatve je bila bila 18,12, skupaj s predikati 18,14, sami predikati so bili ocenjeni s popvprečno oceno 18,70. Izločen je bil samo en vzorec in še ta zaradi malenkostne napake. Ocene, višje od ocen letnika 2011, so dokaz, da so malonedeljski vinogradniki pridelali odlična vina, za kar je poleg strokovnega in zavzetega dela vinogradikov, zaslužno tudi vodstvo društva, ki si prizadeva za strokovno izobraževanje svojih članov.

Ob koncu ocenjevanja je mag. Vodovnik poudaril vlogo ocenjevanja in pomen društva pri tem, saj, kot je dejal: "Če ne bi bilo društva, ne bi vedeli, kakšna kakovost je na teh lepih vinorodnih gričih. Eni bi govorili tako, drugi tako, zdaj pa imamo podatke in ko bo ocenjevanje končano, predvidevamo, kot je običajno, okoli petdeset društvenih ocenjevanj  na leto v vinorodni deželi Podravje, se med seboj primerjamo in pri tem so številke  najbolj verodostojne".

In še najbolje ocenjena vina posameznih sort:

zvrstKurbos Mirko, Alojzija, Moravci18,37
šiponŠkrget vino, Stara cesta18,07
laški rizlingVida Damjan, Čentiba18,50
chardonnayVrbnjak Anton, Mira, Murščak18,57
renski rizlingAvos Kocuvan, Sovjak18,37
sivi pinotŠišernik Tomaž, Mala Nedelja18,40
sauvignonAvos Kocuvan, Sovjak18,27
muškat otonelAvos Kocuvan, Sovjak18,43
rumeni muškatVinogradništvo Pivičan Kosi, Kokoriči18,40
traminecVinogradništvo Horn, Moravci18,17
rose zvrstSobočan Branko, Drakovci17,50
modri pinotFicko Anton, Murski vrh17,40

Med posebnimi trgatvami je bil najbolje ocenjen laški rizling, suhi jagodni izbor, letnik 2011, Vinogradništva Slekovec od Male Nedelje z oceno 19,57.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje