V Ljubljani poteka Teden mode

Visoke pete. Visoki obiski. Glamur. In aplavzi. Dobrodošli na tednu mode!

Prlekija-on.net, torek, 9. april 2013 ob 19:58
Sofia Nogard, Tanja Zorn, Miro Mišljen, Niti Niti (Simona Muc) in Alice Bossman, foto: Sašo Radej

Sofia Nogard, Tanja Zorn, Miro Mišljen, Niti Niti (Simona Muc) in Alice Bossman, foto: Sašo Radej

V Centru urbane kulture kino Šiška poteka spomladansko dejanje najbolj modnega dogodka pri nas. Aprilski Teden mode se je začel v ponedeljek, s polno paro pa ga je na prvi modni reviji zagnala peterica domačih modnih oblikovalcev. Vsak s svojimi sanjami in vizijami, spletenimi v kolekcijo za prihodnjo jesen in zimo.

Prva modna revija je upravičila pričakovanja modnega občinstva. Gromki aplavzi so le dokazovali, da so oblikovalci svojo nalogo opravili z odliko, da pa je takšen dogodek pomemben za razvoj slovenske modne industrije nasploh pa priča tudi obisk. Prva modna revija v tem sklopu je bila namreč razprodana, stole ob modni pisti pa so poleg ljubiteljev in poznavalcev modnega sveta zasedli predstavniki medijev, kupci, uredniki in blogerji. Skratka, ljudje, katerih podpora lahko pomaga pri popularizaciji domačih blagovnih znamk.

Sklop modnih oblikovalcev, ki se je predstavil v prvem večeru: Sofia Nogard, Tanja Zorn, Miro Mišljen, Niti Niti (Simona Muc) in Alice Bossman.

Miro Mišljen je upravičil sloves kontroverznega slovenskega oblikovalca: navajeni smo že, da nas na tednu mode preseneča s svojo ekstravagantnostjo in tudi tokrat se svojemu poslanstvu ni izneveril. Kolekcijo je poimenoval Marija Magdalena, za rdečo nit pa tokrat izbral romantično čipko. Navdih za oblačila je našel v zgodbi nočne dame, ki ponoči na ulicah Amsterdama v svoj objem vabi mimoidoče. Usoda prostitutk ga je navdahnila, sam pa bi rad s kroji odprl še »razmislek o življenju stigmatiziranih prijateljic noči.«

»Potovanje je bistvo ženske,« pa je slogan, ki opisuje kolekcijo ID Sofie Nogard. Kroji, barve in vzorci, ki jih je izbrala, opisujejo vse plati sleherne predstavnice nežnejšega spola. Kontrasti. Večplastna osebnost. Igra ravnih in polnih krojev, svetlih in temnih barv, svetlikajočih in rustikalnih materialov. Tudi tokrat so nujno prisotni usnjeni dodatki, pri katerih pa je poleg usnja uporabila še volneni filc, s katerim želi poudariti zimsko vzdušje kolekcije.

Modna oblikovalka Tanja Zorn je manekenke prav tako oblekla v kontrastne linije, igra se s svetlobo in temo, šepeta o zmodeliranih volumnih in površinah 3D. Kolekcijo za jesen in zimo 2013 je poimenovala Hiaroscuro.

»Kdo je tukaj žival in kdo je tukaj človek? Kdo se zdaj koga boji?« S temi vprašanji so se poigravali v oblikovalski hiši Niti Niti. Njihove linije, barve in oblike je narekoval tako imenonovani boj s peklenskim mrazom, lakoto in samim sabo. Na modni pisti pa se je v vlogi modela sprehodil sam slovenski igralec Marko Mandič.

Kot zadnja se je predstavila Alice Bossman, ki, če jo vprašate po besedah, ki opisuje njeno kolekcijo, odgovarja: »Konstrukcija. Dekonstrukcija.  Oblike.  Linije.  Detajli.  Volumni.  Nosljivo. Udobno. Ženstveno.«

Ob pestrem dogajanju pa lahko obiskovalci pokukajo še v Fashion week Bouttique (Komuna), kjer predstavljajo in razstavljajo še vizije naslednjih znamk: Tmpriboljški, Vandalimorale, Ceramic Jewelry by Hana Karim, Pleksimanija, Petra Bole, O'grlice, Glow, Lesema, Margaret 88, Mamishiwa, Studio Oblique, Črna Zračka, Tarnuljčica.


Več v Slovenija