Mladi so se pomerili na državnem kvizu Mladi in kmetijstvo

Na državnem kvizu zmagala ekipa DPM Mirna Peč, domačini zasedli drugo in četrto mesto

Sara Munda, ponedeljek, 15. april 2013 ob 20:02
Državni kviz Mladi in kmetijstvo

Državni kviz Mladi in kmetijstvo

Na sončno soboto, 13. aprila, so se v Sv. Juriju ob Ščavnici na državnem kvizu Mladi in kmetijstvo pomerile ekipe Društev podeželske mladine iz vse Slovenije. Prvo mesto je pripadlo ekipi DPM Mirna Peč iz Dolenjske. Z drugim in četrtim mestom, ki sta ga zasedli domači ekipi, pa so odlično počastili tudi 20. obletnico obstoja DPM Sv. Jurij ob Ščavnici, ki jo letos praznujejo.

Modrijani na državnem kvizu Mladi in kmetijstvo napolnili šotor
Modrijani na državnem kvizu Mladi in kmetijstvo napolnili šotor

Društvu podeželske mladine Sveti Jurij ob Ščavnici je kot lanskim zmagovalcem pripadla čast, da so gostili letošnji državni kviz Mladi in kmetijstvo. Kviz so organizirali ob pomoči Zveze slovenske podeželske mladine, Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenija in Kmetijsko gozdarskega zavoda Murska Sobota.

V kvizu so se pomerile ekipe, ki so se najbolje odrezale na regionalnih kvizih. Sodelovalo je 11 ekip iz posameznih regij: Bela Krajina, Podravje, Posavje, Koroška, Gorenjska, Ljubljana z Zasavjem, Dolenjska, Celjska, Primorska in Pomurje, ki je imelo kar dve ekipi.

Mladi so odgovarjali na vprašanja iz področij hmeljarstva, značilnosti rastlin za pridelavo olja, slovenske narodne noše in reje perutnine. Z 18. točkami je zmago slavila ekipa DPM Mirna Peč, ki bo naslednje leto gostiteljica državnega kviza. Drugo mesto je osvojila 2. ekipa iz Sv. Jurij ob Ščavnici, tretje mesto ekipa Zgornjesavske doline, četrto mesto pa prav tako domačini in sicer 1. ekipa DPM Sv. Jurij ob Ščavnici.

Poskrbeli so tudi za kulturni program. Popoldne je potekala okrogla miza na temo "Vpliv znanja na razvoj kmetijskih gospodarstev". Gostje so bili, dr. Martina Bevec, Ministrstvo za kmetijstvo in okolje, Tone Hrovat, direktor GRM Novo mesto, Center biotehnike in turizma, mag. Miran Naglič, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije in Rok Roblek, Zveza slovenske podeželske mladine.

Ob zaključku kviza je potekala velika zabava z ansamblom Modrijani.

S samo izvedbo in obiskanostjo celodnevnega dogodka so organizatorji zadovoljni. Eden od članov domačega Društva podeželske mladine je za naš portal povedal: »Za kviz smo vsi člani DPM Sv. Jurij ob Ščavnici garali in se trudili, da smo prireditev izpeljali tako kot treba. Predsednik društva Simon Černel nas je odlično vodil, da je vse potekalo brez napak in, da je bilo vse na svojem mestu. Čestitke vsem tekmovalcem, ki so prišli in se zabavali skupaj z nami in Ansamblom Modrijani. Bilo je odlično


Več v Kultura in izobraževanje