Pomoč družinam, ki so jih prizadeli plazovi

Lokalna akcijska skupina pomaga družinam, ki so jih prizadeli plazovi na območju UE Gornja Radgona

Prlekija-on.net, sreda, 17. april 2013 ob 16:40
Plazovi na območju UE Gornja Radgona so prizadeli več družin

Plazovi na območju UE Gornja Radgona so prizadeli več družin

Center za socialno delo Gornja Radgona (CSD) je z namenom skupnega načrtovanja pomoči ogroženim družinam in posameznikom, katerih hiše so bile poškodovane v plazu oz. katerih hiše plaz ogroža, povezal lokalno skupnost.

Obilne padavine (sneg in dež) v mesecu februarju in marcu so sprožile številne zemeljske plazove – zdrse, ki so poškodovali ceste, polja in vinograde; veliko škode so pustili tudi na gospodarskih in stanovanjskih objektih. Prejšnji teden so se na CSD Gornja Radgona tako sestali predstavniki tamkajšnjega centra za socialno delo, občinske uprave Radenci, Škofijske Karitas Murska Sobota in Območnega združenja Rdečega križa Gornja Radgona. Na sestanku so opravili skupno oceno potreb ogroženih družin in posameznikov zaradi plazov ter oblikovali in uskladili načrt pomoči ogroženim.

Socialni delavci na terenu ugotavljali stisko prizadetih
Mag. Carmen Šeruga, direktorica CSD Gornja Radgona, je povedala, da je z njihove strani prišla pobuda na Občino Radenci, kjer so se pozanimali in pridobili informacije in naslove o petih ogroženih družinah s strani Občine Radenci. Še isti dan so opravili terenske obiske pri vseh ogroženih družinah z namenom ugotavljanja in prepoznavanja stisk in težav družin, ki jim je plaz poškodoval bivalne prostore oz. stanovanjske hiše ter nudenja možnih pomoči (izredne denarne pomoči, pogovori v stiski...).

Najhuje je v Radenskem vrhu, Zgornjem Kocjanu in Okoslavcih
Obširni plaz v Radenskem vrhu ogroža osem hiš oz. družin, stanovanjske hiše pa se nahajajo neposredno na plazišču. Na najbolj kritičnih območjih plazu je tako bilo izvedeno prekrivanje le-tega s folijo, prav tako so bili izvedeni jarki, ki odvajajo nakopičeno vodo iz zgornjega posedlega dela plazu. V primeru štirih stanovanjskih hiš se bo, če celoten hrib ne zdrsi, hišo dalo popraviti, medtem ko pri dveh hišah še ni znano, ali bo hišo možno popraviti ali pa bo potrebno rušenje. Pri eni izmed družin je plaz hišo tako prizadel, da je bila potrebna preselitev družine na drugo lokacijo.

Tudi v Zgornjem Kocjanu je plaz prizadel eno izmed hiš, saj je šlo za obširen zdrs kmetijskih zemljišč. Pri tem so nastale vidne večje razpoke na gospodarskem poslopju, ki se stika s stanovanjsko hišo. Na najbolj kritičnih območjih plazu so plaz prekrili s folijo. Do zdrsa kmetijskih zemljišč, ki ogrožajo stanovanjsko hišo je prišlo tudi v Okoslavcih, zaradi česar so bili izvedeni sanacijski ukrepi v višini okrog 10.000 evrov, cesta do hiše je uničena, zaradi česar jo bo potrebno sanirati.

Družine bodo deležne različnih oblik pomoči
Koordinacijska skupina, ki se je sestala na CSD Gornja Radgona je ugotovila, da je vseh pet ogroženih družin zaradi plazov v stiski, da potrebujejo pomoč pri urejanju posledic plaza, pri reševanju stanovanjske težave, da so v materialni stiski in sami ne bodo zmogli premostiti nastalih težav.

CSD Gornja Radgona bo na podlagi vloge in izpolnjevanja pogojev uredil izredno denarno pomoč vsem  zainteresiranim družinam in jim v skladu s potrebami nudil tudi ostale storitve in pomoč. Rdeči križ Gornja Radgona in Škofijska Karitas Murska Sobota sta prejšnji teden vsem petim ogroženim družinam ponudila interventne prehrambene pakete in jih dostavila tistim, ki so pomoč želeli sprejeti. Območno združenje Rdečega križa Gornja Radgona pa je že odprl posebni račun za pomoč ogroženim zaradi plazu.

Škofijska Karitas je pripravljena ogroženim družinam nuditi finančno pomoč v začetni stiski in tudi v nadaljevanju pomagati pri reševanju stanovanjske stiske.

Občina Radenci bo poskrbela za izvedenca, ki bo ocenil nastalo škodo pri dotičnih družinah in spremljala stanje na terenu še naprej z namenom ugotavljanja morebitne nove ogroženosti. Še naprej bo v skladu z vsemi svojimi možnostmi pomagala družinam pri reševanju stanovanjske stiske. Glede nadaljnje oblike pomoči ogroženim se bodo omenjeni akterji še srečali na delovnem sestanku.

Odprt posebni račun za ogrožene družine, pomagate lahko tudi vi
Območno združenje Rdečega križa Gornja Radgona je odprl sklad za zbiranje denarnih sredstev – prostovoljnih prispevkov, s katerimi bodo pomagali najbolj prizadetim družinam pri sanaciji stanovanjskih objektov in ureditvi bivalnih prostorov, ki so bili poškodovani od plazu. Vljudno naprošajo vse, ki ste skupaj z njimi pripravljeni pomagati družinam, katere so se znašle v stiski zaradi poškodovanih stanovanjskih objektov, da namenite svoj prispevek.

Sredstva bodo zbirali na poslovnem računu Območnega združenja Rdečega križa Gornja Radgona:
Transakcijski račun: 02341-0015035528, s sklicem na številko:
155 – s pripisom »Plaz Radenci«
156 – s pripisom »Plaz Gornja Radgona«

Za morebitne dodatne informacije so vam na voljo:
E-pošta: gornja-radgona.ozrk@ozrks.si
Telefon: 02 569 85 30, 02 569 85 32, 041 797 749


Več v Kultura in izobraževanje