Zbor veteranov OZVVS Ljutomer

Veterani zahtevajo povrnitev pravic, odvzetih z ZUJF

Branko Košti, torek, 23. april 2013 ob 10:024
Zbor veteranov OZVVS Ljutomer

Zbor veteranov OZVVS Ljutomer

V soboto, 20. aprila, so se v gostilni Zorko v Borecih zbrali veterani - člani OZVVS Ljutomer, na rednem letnem zboru.

Zboru so prisostvovali: predsednik PO ZVVS za Pomurje Nikolaj Brus, predsedniki sosednjih OZVVS Jože Makovec iz Gornje Radgone, Ljubo Dražnik iz Lendave, Valter Baldaš iz Murske Sobote, Miran Fišer iz Ormoža, predsednik OZSČ Ljutomer Anton Kosi, Franc Hajnal, predstavnik ZBNOV Ljutomer in predstavnik Policijskega združenja Sever ter podžupan Občine Ljutomer Janez Vencelj. Vabilu so se odzvali tudi predstavniki veteranske organizacije iz Štrigove.

Zbor se je pričel svečano, s prihodom praporja in simbolnim veteranskim dejanjem, ki sta ga opravila praporščak Jože Ladiha in predsednik PO ZVVS za Pomurje Nikolaj Brus.

Bogato in pestro delovanje združenja v preteklem letu je v svojem poročilu predstavil predsednik OZVVS Ljutomer Alojz Filipič. Poudaril je: "Vodilo za delo predsedstva in združenja je bil program dela, sprejet na lanskem zboru. Skrbeli smo za ohranjanje odnosov med članstvom, nudili smo strokovno pomoč članom, skrbeli za druženje članov in njihovih svojcev. Posvetili smo se tudi ohranjanju spominov iz osamosvojitvene vojne in prenašanju teh na mlajše generacije".

Iz poročila je razvidno, da so aktivnosti vodstva in članov organizacije usmerjene na: udeležbo na pohodih, ribolov in streljanje, družabna srečanja in strokovne ekskurzije skupaj s svojci članov, udeležbo na proslavah in odkritjih spominskih obeležij, udeležbo na komemoracijah in izobraževanje članov in članic. V poročilu izpostavlja dobro sodelovanje z ostalimi sorodnimi organizacijami kot so OZSČ Ljutomer, ZBNOV Ljutomer, Policijskim združenjem Sever in sosednjimi OZVVS, vzpostavlja pa se tudi dobro sodelovanje v veteransko organizacijo iz Štrigove, pa tudi z lokalnimi skupnostmi.

V razpravi se seveda ni bilo mogoče izogniti podcenjevalnemu odnosu prejšnje vlade do veteranov vojne za Slovenijo in o, z ZUJF odvzetih pravicah. Upravičeno pričakujejo, da bo nova vlada ta odnos spremenila in veteranom povrnila že pridobljene pravice. Aktivnosti v tej smeri, kot je povedal predsednik PO ZVVS za Pomurje Nikolaj Brus, so trenutna prioriteta vodstva te slovenske veteranske organizacije.

Letni zbor je tudi priložnost za pohvale in priznanja članom. Za vsestransko aktivno delo v organizaciji, sta Srebrno plaketo ZVVS prejela Drago Osterc in Branko Žuman, poveljnik 73. območnega štaba TO v času osamosvojitvene vojne Ljubo Dražnik pa je navzočim udeležencem spopadov leta 1991 v Kačurah, na Gibini in v Gornji Radgoni, podelil bojne znake. Novi člani ZVVS pa so prejeli članske izkaznice.


Več v Kultura in izobraževanje