Poklon Lojzetu Slaku in njegovi glasbi

V ljubljanskih Stožicah je potekal koncertni dogodek Tvoje pesmi živijo naprej

Danilo Ivančič, torek, 23. april 2013 ob 10:20
Tvoje pesmi živijo naprej

Tvoje pesmi živijo naprej

Lojze Slak, legendarni slovenski harmonikar, avtor večine skladb Ansambla Lojzeta Slaka in vodja zasedbe, si je svoj 80. rojstni dan želel proslaviti s koncertnim dogodkom, a ga žal ni dočakal. Vendar pa je bila prireditev, ki se je v sodelovanju družine Lojzeta Slaka in Agencije Salamander d.o.o zgodila v soboto 20. aprila v ljubljanskih Stožicah, z naslovom "Tvoje pesmi živijo naprej" skoraj takšna, kot da bi bil zraven tudi on.

V dveurnem programu, ki ga je vodil Jure Ivanušič, je bilo slišati Lojzetove uspešnice, katere so spremljali  Fantje s Praprotna ter zadnja zasedba Trio Slak, namesto njega pa so izmenoma zaigrali priznani slovenski harmonikarji Rok Švab, Andrej Svetlin, Tine Lesjak, Brane Klavžar, Peter Fink in Lojzetov mlajši brat Matija Slak.

Igralca Saša Pavček in Boris Ostan sta ob spremljavi simfonikov RTV Slovenija, ki so pod taktirko Patrika Grebla izvajali priredbe Slakove glasbe, prebirala poezijo Lojzetovega dobrega prijatelja Toneta Pavčka.

Lojze Slak (1932-2011) je s svojim delom pustil neizbrisen pečat v slovenskem glasbenem prostoru. Prelomno leto v njegovi karieri je bilo 1957, ko je kot samostojni harmonikar prvič nastopil na radijski oddaji Pokaži kaj znaš in takoj očaral tako strokovno javnost kot radijsko občinstvo. Z združitvijo Tria Lojzeta Slaka in pevskega kvinteta Fantje s Praprotna leta 1964, je nastal ansambel Lojzeta Slaka, ki je začel uresničevati večletne Lojzetove sanje.

Avtor je več kot 500 izvirnih skladb, katere se nahajajo na približno 50-tih ploščah, kasetah in CD-jih. Vseh skupaj je bilo prodanih okrog štiri milijone plošč, od diskografov pa je prejel petnajst zlatih (vsaka za 100.000 prodanih), zlato čapljo in platinasto ploščo (za milijon prodanih), ter diamantno za tri milijone prodanih plošč.

Diatonična harmonika je dolgo veljala za manjvredno, takorekoč kmečko "leseno škatlo", ki se ni smela pojaviti na radiu, nekateri so jo hoteli celo z zakonom prepovedati, vendar se moramo prav Lojzetu zahvaliti, da ni ostala pozabljen ljudski instrument. Tudi Lojze Slak ne bo ostal pozabljen ljudski godec, on bo živel večno, je po koncertu povedal vodja Fantov s Praprotna, Andrej Bergant.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Slovenija