Slikarji so se s slikami oddolžili Primožu Trubarju

Čudovit opus umetniških del s 18. slikarske kolonije Primož Trubar

Jože Žerdin, petek, 26. april 2013 ob 17:49
Razstava 18. kolonije Primož Trubar

Razstava 18. kolonije Primož Trubar

V spominskem domu Števana Küzmiča v Puconcih so odprli 18. slikarsko razstavo kolonije Primož Trubar, ki je lansko leto potekala v Moravskih Toplicah. Letos namreč slovensko protestantsko društvo Primož Trubar zaznamuje 20-letnico obstoja in delovanja.

Da pa bi se društvo še bolj razpoznalo na področju umetnosti in pisane besede je pred 18. leti vzniknila ideja o slikarski koloniji, ki je posvečena Primožu Trubarju. Tako se že 18 let zbirajo in prihajajo v Prekmurje, predvsem v Moravske Toplice številni umetniki, ki s čopičem na platno slikajo prekmursko pokrajino, njene naravne lepote, motive, barvitost jeseni, prekmursko-goričko ravnico, njene preproste delovne in gostoljubne ljudi.

Tudi zadnja slikarska kolonija je pravi biser slikarske umetnosti, kajti tokrat se je Slovensko protestantsko društvo Primož Trubar s podružnico Murska Sobota odločilo, da bo slikarska dela s kolonije na ogled postavilo v spominskem domu Števana Küzmiča v Puconcih. V 18 letih od kar poteka slikarska kolonija, je poudaril mag. Geza Erniša, slovenski evangeličanski škof na Slovenskem, so umetniki naslikali od 200 do 300 najrazličnejših slikarskih del, v vrednosti 100 tisoč evrov. Veliko slikarskih del je sicer skladiščenih, nekatera so podarjena, spet druga prodana, nekaj je izposojenih, pri čemer gre za veliko bogastvo, kajti slikarji so vedno slikali v idilični naravi, s čopičem in raznovrstnimi barvami so nastala čudovita umetniška dela, ki segajo v sam svetovni umetniški opus.

Vodja vseh dosedanjih slikarskih del je slikarski umetnik Nikolaj Beer. V spominskem domu Števana Küzmiča je na ogled postavljenih 15 izbranih slikarskih del, ki so jih naslikali slikarji iz Slovenije, Nizozemske, Avstrije in Slovaške, to so Rudi Benetik, Dram D'Hont, Marija Flegar, Franc Golob, Zuzana Kalinakova, Darko Slavec in Viktor Šest.

Ob odprtju slikarske kolonije je nekaj besed o posameznih slikarjih in njihovih delih spregovoril umetnosti zgodovinar mag. Franc Obal. Ob glasbeni točki je slikarsko razstavo odprl Geza Farkaš, predsednik Slovenskega protestantskega društva Primož Trubar s podružnico v Murski Soboti.


Več v Kultura in izobraževanje