Obudili uporniški čas Slovencev

Bogata kulturna prireditev v radenskem DOSOR-ju

Filip Matko, sobota, 27. april 2013 ob 11:08
Recitatorke: Ljubica, Irena, Gizela, Dušanka in Darinka

Recitatorke: Ljubica, Irena, Gizela, Dušanka in Darinka

Literarna sekcija Društva upokojencev Radenci, ki se srečuje vsako sredo popoldne v DOSOR-ju, Domu starejših občanov Radenci, vključuje kar precejšnje število stanovalk tega doma. Tako sta koordinatorka Marija Erveš in vodja literarcev Bea Baboš Logar pripravili program ob Dnevu upora proti okupatorju – 27.aprilu.

Dan pred praznikom, 26. aprila ob 15. uri, se je pričel bogat kulturni program v predprostoru domske knjižnice v četrtem nadstropju doma, ki ga je naznanila pesem »Hej, brigade«. V uvodu je o prelomnem uporniškem času ter ustanovitvi Osvobodilne fronte slovenskega naroda 27. aprila 1941 v Ljubljani govorila Bea Baboš Logar. Sprehodila se je skozi ves zgodovinski čas poslanstva Osvobodilne fronte, skozi čas 2. svetovne vojne do leta 1945, kot tudi po njem, do leta 1953 (tedaj je nekdanjo vlogo, seveda v novi obliki, prevzela Socialistična zveza).

Na svoje spomine in dijaška leta v času 2. svetovne vojne je opomnila s svojim prispevkom stanovalka doma Brigita Živec. Spomnila se je porušenih mostov v Mariboru leta 1941, prihoda Hitlerja (Naredite mi to deželo zopet nemško !), izseljevanja napredno mislečih, zapiranja ter streljanja talcev, prevzem šol s strani Nemcev, aktivnosti napredno mislečih mladink in mladincev, kot tudi bombnih napadov zaveznikov na Maribor pomladi 1945.

V kulturnem programu pa so sodelovali: Mešani pevski zbor stanovalk in stanovalcev DOSOR-ja Večerna zarja, recitatorke in recitatorji literarnega krožka ter mladi harmonikar Niko Uršič. Obudil se je spomin na uporniški čas ter herojski čas slovenskih partizanov s pesmimi Karla Destovnika Kajuha, Mateja Bora, Ceneta Vipotnika, Franceta Kosmača, Petra Levca in Vinka Möderndorferja. Recitirali so: Gizela, Brigita, Filip, Darinka, Irena in Ljubica. Pod vodstvom Suzane Divjak je zbor Večerna zarja zapel »Na oknu glej obrazek bled« ter pesem »Tam na vrtni gredi«, a harmonikar je zaigral venček ljudskih, »Kam le čas beži« ter pesem »V dolini tihi«, kjer so se mimogrede skoraj vsi, tako nastopajoči, kot poslušalci, pridružili s petjem.


Več v Kultura in izobraževanje