Praznik sv. Florijana v Ljutomeru

Maše se je udeležilo veliko gasilcev Gasilske zveze Ljutomer iz štirinajstih prostovoljnih gasilskih društev

Nuša Novak, nedelja, 28. april 2013 ob 17:44
Praznik sv. Florijana v Ljutomeru

Praznik sv. Florijana v Ljutomeru

Čaščenje sv. Florijana je razširjeno po Avstriji, Bavarskem in tudi po naših krajih v Sloveniji. Sv. Florijan je patron proti požarom in poplavam ter zaveznik oziroma zaščitnik vseh gasilcev. V Dravski banovini so se gasilci imenovali tudi »vitezi svetega sv. Florijana«.

Dandanes se pomen in vloga gasilcev nista kaj dosti spremenila. Njihov cilj je pomagati drugim ljudem v stiski ter jim dati vedeti, da niso sami.

V nedeljo, 28. aprila, na praznik sv. Florijana, se je veliko gasilcev Gasilske zveze Ljutomer, natančneje iz štirinajstih prostovoljnih gasilskih društev, zbralo na Glavnem trgu, od koder so odkorakali najprej praporščaki s svojimi prapori, za njimi pa še vsi gasilci, proti Cerkvi sv. Janeza Krstnika. Gospod župnik, Andrej Zrim, je nedeljsko sveto mašo, ki je potekala ob 10. uri, posvetil vsem trenutno delujočim prleškim gasilcem in gasilkam, ki svoja življenja velikokrat tvegajo za krajane ter jim pomagajo s svojo požrtvovalnostjo, upanjem in vero v Boga. Spomnili smo se prav tako vseh pokojnih gasilcev in gasilk, ki so delovali v našem okraju.

Ob koncu svete maše je nekaj besed spregovoril tudi predsednik Gasilske zveze Ljutomer, Branko Novak.

V sklopu solidarnosti ter brezpogojne pomoči bližnjemu, pa so se nam predstavili tudi člani terapevtske skupnosti Lautari – komune iz bližnje Italije. Njihov član oziroma sedaj ozdravljeni odvisnik iz Portoroža, nam je podrobneje predstavil njihovo delovanje, učenje, usposabljanje, dejavnosti in različne aktivnosti, s katerimi preprečujejo poseganje po nedovoljenih substancah. Njihovi centri v različnih italijanskih regijah izvajajo pomembne dejavnosti, s katerimi predvsem mlajši populaciji, hočejo prikazati resničen pogled na nedovoljeno poseganje po drogah in njihove posledice. Takšne in podobne terapevtske skupnosti, so ustvarjalna prihodnost za mlade, ki korenito želijo spremeniti in izboljšati način življenja.

Po končani sveti maši, so bili vsi gasilci povabljeni na dvorišče župnišča, kjer so se lahko dodobra najedli odličnega bograča. Iskrena hvala vsem organizatorjem, predvsem pa gospodu župniku Andreju Zrimu, za darovano sveto mašo.


Več v Kultura in izobraževanje