Setev koruze, kot so nekoč sejali naši predniki na Cvenu

Na Cvenu na Murskem polju so obudili stari običaj setve koruze

Jože Žerdin, ponedeljek, 29. april 2013 ob 17:321
Ročna setev koruze na Cvenu

Ročna setev koruze na Cvenu

Člani Turističnega društva Cven na Murskem polju v Prlekiji že nekaj let obujajo stara kmečka opravila in običaje, in tako so se tudi letos odločili, da pred prvim majem na polju v neposredni bližini kmečke hiše na Grüntu, zasejejo koruzo, ročno kot so nekoč.

To kmečko opravilo setev koruze so ročno sejali na hribovitih predelih Prlekije, kjer niso mogli sejati s konjsko vprego ali kako drugače. Tako so v soboto, 27. aprila člani Turistično društvo Cven prikazali ročno setev koruze.

Najprej je gospodar Grünta Milan Košnik ročno izloščil s storžev koruzo in nato so odšli na pripravljeno njivo. Najprej so z lesenimi grabljami naredili vrste, nato je gospodar ročno sejal koruzo v zemljo, za njim so šle ženice z motikami, katere so z motikami pokrile koruzo z zemljo, in potolkle velike grude zemlje. Na nekaj arov so ročno zasejali koruzo trdniko, katero so lansko leto pridelali. Ko bo koruza vznikla, jo bodo ženice ročno okopale z motikami.

Starejši so obujali spomine, na stare čase, mladi pa so z velikim zanimanjem opazovali setev koruze. Stari kmečki običaj je privabil številne obiskovalce od blizu in daleč. V jeseni jo bodo ročno potrgali, nato jo bodo  kožuhali in obesili v šope na Grüntu, kjer se bo sušila. Po opravljenem delu je sledila kmečka prleška jüžina, ki je bila kar obilna. Po nekaj mesecih so odprli prleško tünko iz prleških kolin, ženice pa so spekle domače pecivo in druge prleške jedi, vse skupaj pa so zalili z domačim vinom - rdečko.

Šlo je za star kmečki običaj in tako hočejo in se trudijo vsako leto, da prikažejo drugačen način setve koruze v njihovih krajih, da bi se ohranila ta stara navada in običaj. Vse niti za to prireditev drži v rokah neutruden predsednik Turističnega društva Cven Janko Horvat, ki se trudi, da prireditve potekajo skozi celo leto.


Več v Kultura in izobraževanje