Občina Turnišče se je zahvalila domačim gasilcem ob zadnjih poplavah

Gasilci opravili 15 tisoč delovnih ur prostovoljnega dela

Jože Žerdin, sreda, 1. maj 2013 ob 07:56
Gasilci so prejeli občinske zahvale ob letošnjih poplavah v občini Turnišče

Gasilci so prejeli občinske zahvale ob letošnjih poplavah v občini Turnišče

Občina Turnišče leži na geografskem poplavnem območju. Tako je bila občina Turnišče izpostavljena velikim letošnjim poplavam, zaradi velikih količin padavin pozimi, pri čemer je nastal visok vodostaj vode, predvsem meseca marca in aprila.

Velike količine vode so zalivale, kleti, objekti, kmetijske površine, pri čemer je nastala velika materialna škoda. Voda je najbolj ogrožala vasi Gomilice, Turnišče in Renkovce. Občina z županom Slavkom Režonjem na čelu, domneva, da je za te poplave največ kriva avtocesta, ki je prekrižala odtok vodostaje vode in z letom so se jarki po občini zarasli in ta visoka podtalnica vode se je dvignila na površje in zaradi zaraščenih jarkov po vaseh in ob cestah voda ni imela kam odtekati.

Ob teh katastrofalnih poplavah so občanom najprej prvi priskočili na pomoč Gasilka zveza Turnišče s prostovoljnimi gasilskimi društvi Turnišče, Gomilica, Renkovci in Nedelica ter Civilna zaščita občine Turnišče in Uprava za zaščito in reševanje Murska Sobota, kateri so jim dali na izposojo črpalko za črpanje vode. Zelo velika zasluga gre tudi ob pomoči ob poplavah domačemu občinskemu komunalnemu podjetju Varaš Turnišče.

Prostovoljni gasilci so se kar dva tedna borili noč in dan z izčrpavanjem vode iz stanovanjskih hiš v kleteh, dvorišč, gospodarskih poslopjih, največ dela pa so imeli na kmetijskih površinah in na cestah. V dveh tednih so opravili 15 gasilskih intervencij. Po skupni oceni gasilcev so opravili 15 tisoč prostovoljnih delovnih ur dela in prečrpali iz enega v drugi konec občine okoli 10 tisoč kubičnih metrov vode. Tako znaša skupna ocena vsega opravljenega prostovoljnega dela, ki so jo opravili gasilci po oceni Gasilske zveze Turnišče in Gasilske zveze Slovenije okoli 300 tisoč evrov, skupaj z intervencijami in drugimi prevozi in stroški pa vse skupaj ocenjeno na 450 tisoč evrov. Če prostovoljni gasilci ne bi priskočili takoj na pomoč ob poplavah, bi še nastala večja materialna škoda, kot je sedaj, saj so največ škode poplave naredile na kmetijskih površinah, kjer so vode uničile veliko kmetijskih pridelkov, kjer je bila voda dolgo časa na mestu, skoraj dva meseca.

Tokrat so domači prostovoljni gasilci pokazali, da še vedno delajo na prostovoljnem delu, brez plačila, saj so tudi dobro organizirani preko Gasilska zveze Turnišče, ki je kot krovna organizacija na prostovoljnosti. Tako se je   občina Turnišče ob koncu teh poplav v nedeljo, 28. aprila, na posebni gasilski prireditvi v Turnišču zahvalila vsem prostovoljnim gasilskim društvom in Gasilski zvezi Turnišče za njihovo opravljeno delo, za njihov trud, čas in požrtvovalnost ob tej naravni nesreči. Občinske zahvale so prejela vsa štiri prostvoljna gasilska društva občine, Gasilska zveza Turnišče in Uprave za zaščito in reševanje Murska Sobota. Gasilcem pa so se tudi na tej prireditvi zahvalili predsedniki Krajevnih skupnosti Turnišče, Renkovci, Nedelica in Gomilica. Vse niti v rokah pri gasilskih intervencijah in ostalih delih sta držala predsednik Gasilske zveze Turnišče Alojz Vuk in poveljnik Gasilske zveze Turnišče Mitja Štefanec.


Več v Kultura in izobraževanje