Čebelarski muzej na Krapju odprl vrata obiskovalcem

Dan odprtih vrat Čebelarskega muzeja Krapje - Čebelarstvo Tigeli

Prlekija-on.net, sobota, 4. maj 2013 ob 00:12
Čebelarski muzej na Krapju

Čebelarski muzej na Krapju

1. in 2. maja, je Čebelarski muzej na Krapju, pripravil dan odprtih vrat, kjer je družina Tigeli, ki se s čebelarstvom ukvarja že več desetletij, predstavila muzej in delo v njihovem čebelarstvu.

Lepo vreme je na Krapje privabilo veliko obiskovalcev, ki so ob predstavitvi bili deležni tudi degustacije medenih dobrot, ki so bile pripravljene z dodatkom medu.

Osrednjo zanimivost čebelarskega muzeja, predstavlja star čebelnjak, ki izvira iz konca 19. stoletja. Čebelnjak je nekoč stal v Tropovcih pri Murski Soboti, Drago Šalamun pa ga je od takratnih lastnikov odkupil. Čebelnjak je bil zapuščen in v slabem stanju, tako da so ga morali podreti in na novi lokaciji ponovno sestaviti. Takrat, leta 1996, je na Krapju tudi nastal čebelarski muzej.

Čebelnjak z ohranjeno opremo predstavlja izjemno in bogato kulturno dediščino saj je edini takšen postavljen v naravi. Sam čebelnjak je osmerokotne oblike, izdelan po paviljonskem načrtu, s strešno lino za zračenje in svetlobo, v njem pa je 84 panjev po sistemu Naiser. Teh panjev že desetletja ne uporabljajo več, marsikateri mlad čebelar pa jih sploh ne pozna.

V čebelnjaku je urejena zbirka starih čebelarskih pripomočkov, vsi eksponati pa so od drugih starejših čebelarjev, ki so prenehali s čebelarstvom, a so imeli željo ohraniti čebelarstvo kakršno je bilo nekoč. Tam si tako lahko ogledate številne čebelarske pripomočke - točila za med, ročne kadilnike, stiskalnice za vosek, čez 300 let star panj iz drevesnega dupla, panj izdelan leta 1884, gobe za dimljenje čebel, ... zbirka pa se nenehno dopolnjuje.

V sklopu muzeja je urejen tudi učni čebelnjak, kjer hranijo del muzejske zbirke, razno literaturo, knjige, časopise o čebelarstvu in veliko drugih zanimivih čebelarskih pripomočkov ter številna priznanja, ki so jih prejeli za kakovost njihovega medu. Tam je urejen tudi kotiček, kjer si obiskovalci za stekleno steno lahko ogledajo čebelarja pri svojem delu in čebele od blizu.

Obiskovalce pa navdušuje tudi urejen zeliščni vrt, kjer so vsa zelišča medovita in pomembna za čebele.

Po ogledu vseh zanimivosti v muzeju, pa so obiskovalci lahko degustirali številne medene dobrote, od peciva do  medu in likerjev, obiskovalcem pa poleg medu in medenih izdelkov vedno ponujajo tudi lepotne, zdravilne in okrasne medene izdelke, propolis ter različne oblike sveč iz čebeljega voska in poslovna darila.



Več v Kultura in izobraževanje