15. Tradicionalni dan odprtih vrat klüčaj – vinskih kleti v Sovjaku

V okviru dneva odprtih vrat, se je letos predstavilo 12 vinogradnikov, ki so se obiskovalcem lahko predstavili s svojo pristno domačo vinsko kapljico

Nuša Novak, nedelja, 5. maj 2013 ob 16:422
Dan odprtih vrat klüčaj v Sovjaku

Dan odprtih vrat klüčaj v Sovjaku

V soboto, 4. maja, je v okviru praznovanja 19. občinskega praznika občine Sv. Jurij ob Ščavnici ter 9. obletnice vstopa Slovenije v EU, potekal že 15. Tradicionalni dan odprtih vrat klüčaj – vinskih kleti, ki ga organizira Društvo vinogradnikov Radgonsko – Kapelskih goric, še prav posebej vinogradniki Sovjaka.

V okviru dneva odprtih vrat, se je letos predstavilo 12 vinogradnikov, ki so se obiskovalcem lahko predstavili s svojo pristno domačo vinsko kapljico.

Zbrali smo se ob 13. uri na križišču Pod bukvijo. Po kratkem kulturnem programu, kjer nam je najprej nekaj uvodnih in predstavitvenih besed spregovorila domačinka Breda Žunič, prav tako ravnateljica vrtca Mala Nedelja. Predstavil se nam je tudi predsednik društva vinogradnikov Radgonsko – Kapelskih goric, Milan Kolarič. S svojim prihodom in uvodnim pozdravom, pa nas je počastil tudi župan občine Sv. Jurij ob Ščavnici, Anton Slana ter vinska kraljica Društva vinogradnikov Radgonsko – Kapelskih goric, Jerneja Jančar.

Skozi celoten pohod po kleteh sovjaških vinogradnikov, nas je spremljal Dani Rajh, ljudski humorist, harmonikar in pesnik. Znan je predvsem kot vsestranski umetnik, ki je s pristno domačo prleško besedo ustvaril že 4. avtorsko pesniško zbirko, z naslovom "Kda je bogec pamet tala". Prisluhnili pa smo lahko tudi odlični izvedbi godbe na pihala. Vreme nam je bilo zelo naklonjeno, saj so nas celo popoldne spremljali topli sončni žarki. Slavnostne prireditve se je udeležilo tudi preko 300 gostov od blizu in daleč.

Hodili smo peš od kleti do kleti ob spremstvu našega glasbenika, spoznavali različne sorte sovjaške kapljice ter se najedli do sitega. Kajti vsaka vinska klet, ki je ponujala pristno domače vino, je pripravila tudi odlične domače prigrizke. Ko smo prišli do Čehove klečaje, nas je družina Golnar pogostila z odličnim bogračem, kjer smo si nabrali novih moči za naprej. Tam se je nadaljeval tudi slovesni del pohoda in otvoritev Čehove klečaje, kjer je zraven Brede Žunič ter župana, še nekaj besed spregovoril občinski svetnik, ki je veliko prispeval k temu, da so se po celotnem Sovjaku naredili kažipoti s hišnimi številkami. Ob Golnarjevi na novo s slamo pokriti klečaji, pa smo lahko še enkrat vsi skupaj čestitali celotni družini za njihov družinski uspeh in prispevek k celotni krajevni skupnosti. V zahvalo jim je župan poklonil pesniško zbirko Monike Čuš in zgoščenko ljudskih pevk.

Treba pa je seveda še prav posebej poudariti, da so se vsi vaščani Sovjaka zelo potrudili in "počistili okna ter pokosili travo okoli svojih hiš", da je na dan odprtih vrat, vinorodna vasica videti še posebej lepa in privlačna za številne turiste in goste.

Vsakoletni tradicionalni pohod po kleteh sovjaških vinogradnikov, se je tudi letos uspešno zaključil. Ni manjkalo dobre hrane, čudovite vinske kapljice, predvsem pa ne dobre družbe in obilo dobre volje, za katero so poskrbeli gostujoči vinogradniki s svojimi izbranimi vinskimi sortami.

tejcy nedelja, 5. maj 2013 ob 22:45

ni Majda, ampak Breda Žunič Nasmeh

MILAN ponedeljek, 6. maj 2013 ob 20:23

Pomežik lepa prireditev dokaz da manjši kraji veliko bolj povezujejo sosede in prijatelje.

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Družabno