Prlekija plesala in pela na Razkrižju

Območno srečanje odraslih folklornih skupin občin Veržej, Križevci, Ljutomer in Razkrižje

Branko Košti, ponedeljek, 6. maj 2013 ob 17:26
Območno srečanje odraslih folklornih skupin na Razkrižju

Območno srečanje odraslih folklornih skupin na Razkrižju

Obmejna občina Razkrižje je v nedeljo, 5. maja, nudila gostoljubje odraslim folklornim pevcem, plesalcem in godcem iz občin Ljutomer, Križevci, Veržej in Razkrižje, ki so se zbrali na vsakoletnem prikazu svoje ustvarjalnosti v pretekli sezoni.

Na prireditvi, katero vsako leto organizira Območna izpostava JS RS za kulturne dejavnosti Ljutomer, katere vodja je Mira Rebernik Žižek, se je v soboto predstavilo rekordnih dvanajst folklornih skupin. Strokovni spremljevalec je bil Mirko Ramovš, prireditev pa sta si ogledala tudi znana slovenska folklorista Vasja Samec in Nežka Lubej.

Ob začetku programa, katerega je povezovala mlada domačinka Tadeja Heric, je zbrane nagovoril župan Občine Razkrižje Stanko Ivanušič.

Iz KD Slavko Osterc Veržej, sta se predstavili dve skupini: FS Leščeček je predstavila odrsko postavitev Kak je hlopec deklo süka, katere avtor je njihov vodja Marko Rus, starejša pa je predstavila Plese vzhodne Štajerske avtorjev Vinka Kapuna in Ide Bukovec, katera skupino tudi vodita.

Bogato tradicijo folklorne dejavnosti v občini Križevci so predstavile tri skupine: FS DU Križevci pod vodstvom Viktorja Slavinca je odplesala odrsko postavitev Srečanje, katero je na oder postavil njihov vodja, Igro s klobuki avtorice in vodje skupine Marte Zmazek so predstavili folklorniki KUD Križevci, iz Bučečovec pa so prišli plesalci mlajše FS KD Kajer, katero zelo uspešno vodi Sašo Ropoša, ki je tudi pripravil odrsko postavitev z naslovom Zmenek na plesu.

Iz občine Ljutomer, so zapeli in zaplesali plesalci FS DU Ljutomer, in predstavili Prleško štajerske plese avtorja in vodje skupine Antona Preloga, FS Veseli Prleki Kluba prleških babic iz Pristave, je prikazala Plese na gostuvanju, avtorice in vodje skupine Suzane Vaupotič, Pesem in ples pa je avtorica postavitve in vodja skupine Marta Zmazek poimenovala splet, s katerim so se v novih folklornih kostumih predstavili člani FS KD Anton Krempl od Male Nedelje. Vodja FS TKD Babinci Marjan Filipič je s svojo skupino pripravil odrsko postavitev Na brotvi, Urška Sovič in Mateja Topolinjak pa sta avtorici odrske predstavitve Na kolinah, s katero so nastopili plesalci mlajše FS Primi me za kosmatačo iz KD Cven.

Gostitelji, folklorniki KUD Razkrižje, so predstavili Splet razkriških plesov, avtorja in vodje skupine Mihe Novaka, ob zaključku pa so zaplesali odrsko postavitev Müha člani FD "Anton-Jože Štrafela" iz Markovec, katere vodi Peter Bezjak, ki je tudi avtor postavitve.

Ob koncu prireditve so vodje skupin iz rok predsednice Sveta OI JSKD Ljutomer Cilke Jakelj prejeli priznanja za sodelovanje na letošnjem srečanju.


Več v Kultura in izobraževanje