Izšla monografija Vladimirja Potočnika

Monografijo je izdala in založila Občina Ljutomer - Splošna knjižnica Ljutomer, pri izdaji monografije pa so pomagali tudi sponzorji in donatorji

Prlekija-on.net, sreda, 8. maj 2013 ob 13:27
Vladimir Potočnik

Vladimir Potočnik

Ob izidu monografije akademskega slikarja, mag. Vladimirja Potočnika st., ki je izšla ob njegovi 70-letnici, je Splošna knjižnica Ljutomer pripravila novinarsko konferenco, na kateri so predstavili slikarjevo dolgoletno delo.

Monografijo je izdala in založila Občina Ljutomer - Splošna knjižnica Ljutomer, pri izdaji monografije pa so pomagali tudi sponzorji in donatorji.

Na konferenci so poleg Potočnika, spregovorili tudi županja Občine Ljutomer, mag. Olga Karba, v. d. direktorja Splošne knjižnice Ljutomer, Srečko Pavličič in umetnostni zgodovinar, mag. Franc Obal, ki je tudi avtor besedil in je v uvodu monografije med drugim zapisal: Slikarstvo mag. Vladimirja Potočnika je vseskozi zavezano kolorističnemu likovnemu izrazu, ki se je navezoval na slikarjev formalni in vsebinski svet njegovega življenjskega okolja. Poudarek je na barvi in njenih magičnih duhovnih nabojih in strukturah.

Odlikuje ga skrivnostno učinkovanje večplastnih, resnično obstoječih vrednostih samih primarnih likovnih elementov barve in njenega plastenja, predvsem pa umetniško raziskovalni proces nastajanja slike in čutno vstopanje in zlitje z njo. Pri tem procesu sledimo njegovemu razvoju, ki je potekal od ekspresivnosti zgodnjega mladostnega dinamizma, preko zrelega intimno doživetega lirizma, do poznega sublimno občutenega izraza krajine.

Pri tem je ostal zvest svojemu iskrenemu in poštenemu, predvsem pa slikarsko dovršenemu likovnemu, kot je sam zapisal, "doživljanju Prlekije kot ožjega bivalnega prostora, ki ima svoj obraz v sklopu slovenskih lepot. Le-to je zarezalo že v otroških letih v mojo zavest in podzavest neizbrisne zapise, ki se v zadnjih letih vračajo in kar vrivajo na in v strukturo slike kot projekcije, kot 'avtoportreti', obogateni s simboli časa, ki mu pripadamo in ki so občečloveški."

Na kratko o Vladimirju Potočniku
Vladimir Potočnik se je rodil 8. marca 1943 v Gradcu v Avstriji. Pri 18 letih je bil sprejet na Akademijo za likovno umetnost v Ljubljani. Po končanem študiju slikarstva se je vpisal na specialko pri profesorju Maksimu Sedeju, po končani specialki in opravljeni drugi diplomi pa mu je bila ponujena služba v Križevcih pri Ljutomeru. 36 let je delal kot likovni pedagog na Osnovni šoli Ivana Cankarja Ljutomer, kjer je en mandat tudi uspešno bil ravnatelj. Potočnik je soustanovitelj Društva likovnih umetnikov Prekmurja in Prlekije (DLUPP).

V spodnjem videu si lahko ogledate celotno konferenco.


Več v Kultura in izobraževanje