Krajevnega praznika KS Železne Dveri se bo udeležil tudi Borut Pahor

Na novinarski konferenci so ob prihajajočem krajevnem prazniku in slovesnosti ob 200-letnici rojstva jezikoslovca dr. Franca Miklošiča, predstavili program dogodkov ter program osrednje slovesnosti

Prlekija-on.net, četrtek, 9. maj 2013 ob 14:462
Andrej Vršič, Marijan Pihlar in Marjan Munda

Andrej Vršič, Marijan Pihlar in Marjan Munda

Krajevna skupnost Železne Dveri, je v sredo, 8. maja, ob prihajajočem krajevnem prazniku in slovesnosti ob 200-letnici rojstva jezikoslovca dr. Franca Miklošiča, pripravila novinarsko konferenco, na kateri so predstavili program dogodkov ter program osrednje slovesnosti, ki bo 8. junija pri Miklošičevi rojstni hiši v Radomerščaku.

V krajevni skupnosti Železne Dveri se s ponosom in z zavzetostjo pripravljajo na različne dogodke ob 200-letnici rojstva dr. Franca Miklošiča, utemeljitelja evropskega jezikoslovja. Ponosni so, da je bil veliki Miklošič njihov rojak, rojen v Radomerščaku.

Gost osrednje prireditve tudi Borut Pahor
Na konferenci so program predstavili predsednik KS Železne Dveri, Marijan Pihlar in podpredsednik Marjan Munda ter predsednica Sveta OI JSKD Ljutomer in profesorica na GFML Cilka Jakelj. Organizacijske podrobnosti je podala Marija Pihlar, direktor LTO Prlekija Ljutomer, Andrej Vršič pa je predstavil promocijske izdelke, ki jih ob tej priložnosti ponujajo. To so izdelki s podobo Miklošiča ter ljutomerskim grbom in sicer pisalo, majice, skodelico, obesek za ključe in dežnik.

V sklopu dogodkov ob visoki obletnici bodo krajani 11. maja obiskali Miklošičev grob na Dunaju in univerzo na kateri je deloval, 31. maja, ob 18. uri pa bo pri rojstni hiši v Radomerščaku branje poezije.

Osrednja prireditev ob krajevnem prazniku bo potekala 8. junija. Na prireditvi bo prisoten tudi predsednik RS Borut Pahor, slavnostni govornik pa bo dr. Miran Puconja.

Program osrednje proslave:
  • 9.00 začetek pohoda z Miklošičevega trga v Ljutomeru,
  • 10.15 osrednja svečanost pri Miklošičevi rojstni hiši:
    - pozdravni nagovor predsednika KS Železne Dveri Marijana Pihlarja,
    - pozdravni nagovor županje občine Ljutomer mag. Olge Karba,
    - nagovor predsednika republike Slovenije Boruta Pahorja,
    - slavnostni govornik dr. Miran Puconja,
    - kulturni program.
  • 11.05 nadaljevanje pohoda proti Jeruzalemu,
  • 13.00 družabno srečanje v Radomerju z živo glasbo,
  • 14.00 pričetek športnih iger vasi krajevne skupnosti.


Več v Kultura in izobraževanje