20 let skavtov v Beltincih

Pomemben mejnik skavtov Prekmurski štrki

Jože Žerdin, četrtek, 9. maj 2013 ob 22:33
20 let skavtov v Beltincih

20 let skavtov v Beltincih

V Prekmurju sta prve skavte ustanovili Mateja Erjavec in Sabina Sreš, navezali sta ga na taboru Mebasta, ki je leta 1992 potekal na ljubljanskem barju. Že leto pozneje sta si prvi nadeli skavtsko rutico.

Prvi klan z imenom »Markovski štrki« sta vodila Mateja Erjavec in Robi Meolic. Sicer pa so beltinski skavti, ki letos praznujejo 20-letnico organiziranih skavtov v župniji Beltinci, v teh 20 letih postavili pomemben mejnik, katerega so obeležili z dvodnevnim praznovanjem na župnijskem prostoru in v župnijski cerkvi. Oba dneva so se skavti udeležili svete maše, pripravili številne aktivnosti, organizirali delavnice v naravi ter skavtske igre, kot so pöcketeš, batman in roverček. Rdeča nit skavtskega praznovanja pa je bilo večerno prižiganje tabornega ognja in zabavni večer na župnijskem dvorišču.

Beltinski skavti so ponosni na prehojenih 20 let, kajti njihove barvne rutice imajo kar dva pomena: zelena je prekmurska ravnina s polji in travniki, modra je reka Mura, rdeča pa štorkljin kljun in noge. Drugi pomen pa je v tem; zelena je narava, modra je Bog, rdeča je ljubezen, kot skupaj pomeni ljubezen do narave in Boga.

Leta 1994 so v Beltincih dobili prvo četo, nekaj let pozneje so se začele pod okriljem takratnega kaplana Jožeta Škofiča oblikovati tudi krdelce. Beltinski skavtski duh pa se je začel širiti tudi na sosednje župnije Črenšovci, Martjanci in Murska Sobota. Med projekti, ki so jih izvedli velja omeniti, da so pripravili zimovanja in tabore za vse tri veje in sodelovali pri luči miru iz Betlehema. Pred nekaj leti so prvič izvedli božični projekt - Božičkovci. Za voditelje in ostale skavte so pripravili kar nekaj izobraževanj, tečaje za vodnike, taborne šole. Dokaj zanimiva je bila skavtska šola življenja v naravi. Pred nekaj leti so v Beltincih organizirali državno srečanje voditeljev veje, prav tako so organizirali Svet združenja.

Med skavtskimi voditelji so v krdelo aktivni Aljaž Opaka in Petra Erjavec, v četi Kristjan Pucko in Nina Opaka, v klanu pa Boris Tibaut in Rok Pucko. Kot so povedali beltinski skavti ob svojem jubilejem praznovanju, da bi mladim in staršem predstavili pomen kaj skavti so. Otrokom želijo približati skavte s tem, da jim vsako leto v prvem tednu veroučnega leta popestrijo verouk s skavtskimi aktivnostmi. Sodelujejo tudi z drugimi skupinami v župniji, ob oratorijskih dnevih. Že nekaj let sodelujejo pri postavljanju jaslic v beltinski župnijski cerkvi.

V prihodnje načrtujejo, da bi za mlade pripravili srečanje na katerem bi jih seznanili in naučili kakšne so veščine skavtskega življenja v naravi. Okrepiti želijo članstvo v vseh vejah, kajti prizadevajo si na pridobivanju najmlajših članov za krdelo starih od 9 do 11 let., saj lahko te mlade najbolj navdušijo za skavte.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje