Na dnevu aktivne mobilnosti so se gibale vse generacije

V Ljutomeru je potekal 6. Dan gibanja in druženja vseh generacij ter 2. Dan aktivne mobilnosti Občine Ljutomer

Prlekija-on.net, sobota, 11. maj 2013 ob 15:24
Dan aktivne mobilnosti v Ljutomeru

Dan aktivne mobilnosti v Ljutomeru

V soboto, 11. maja, je v Ljutomeru potekal 6. Dan gibanja in druženja vseh generacij ter 2. Dan aktivne mobilnosti Občine Ljutomer.

Občina Ljutomer je prva in edina občina v Sloveniji, ki se je v okviru evropskega projekta Active Travel Network pridružila mednarodni mreži partnerskih mest, ki spodbujajo aktivno mobilnost v mestih, predvsem pa na kratkih vsakodnevnih poteh in se s tem dotikajo tudi okoljskih problemov. V letu 2012 je Občina Ljutomer aktivno pristopila k izdelavi prometne strategije, Ljutomer pa je med 29. mesti iz evropskih držav pristal med prvimi tremi s francoskim Toulousem in škotskim Aberdeenom, ki je prejel nagrado za najboljši načrt trajnostne mobilnosti.

Dan aktivne mobilnosti so pričeli s pohodom gibanja in druženja vseh generacij, kjer so se pred Domom starejših občanov zbrali pohodniki. Tam je potekal tudi krajši kulturni program, nakar so se udeleženci pohoda odpravili v smeri proti malemu parku in do čistilne naprave. Nato so krenili nazaj proti Glavnemu trgu, kjer so se izvajale različne aktivnosti, vključno z zaključno prireditvijo.

Na trgu je vse prisotne nagovorila županja Občine Ljutomer, mag. Olga Karba in povedala na kratko o samem projektu ter da bo Občina Ljutomer to leto kandidirala tudi za evropski teden mobilnosti. O vlogi posameznih ustanov v projektu, so nekaj povedale tudi Marija Pušenjak, ravnateljica Vrtca Ljutomer, Darja Kosič Auer, ravnateljica OŠ Ivan Cankar Ljutomer ter Marjeta Kuhar, strokovna delavka na OŠ Ivan Cankar Ljutomer, ki je skrbela za kampanjo Prometna kača. Kaj so povedale, si lahko ogledate v spodnjem videu.

Otroci so se v gibalnem kotičku na trgu lahko zapeljali s kolesi, skiroji in poganjači. Ob tem je bila prisotna tudi policija in njihova maskota policist Leon, ki vsem svetuje o prometu (varna pot v šolo, varnostni pas, varnost pešcev, ...).

Razglasili so tudi najmlajšega in najstarejšega udeleženca pohoda ter najštevilčnejšo družino. Najmlajši je dopolnil nekaj več kot eno leto, najstarejši udeleženec in udeleženka sta bila stara 91 oz. 93 let, najštevilčnejša družina, ki se je udeležila pohoda, pa je štela devet članov. Občina je ob tem tudi otrokom vrtca in šole podarila žoge.

Sočasno je na trgu potekal tudi sejem Cvet in med, kjer so se predstavili lokalni ponudniki, ki so obiskovalcem nudili domačo hrano, med, sadike, ...

Kljub dežju se je na trgu zbralo veliko ljudi, ki se radi gibljejo na svežem zraku.



Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje