Otvoritev učnega čebelnjaka v Sv. Juriju ob Ščavnici

Slavnostna otvoritev učnega čebelnjaka, katerega postavitev je preko Sklada za ohranitev kranjske čebele omogočila Čebelarska zveza Slovenije

Klavdija Bec, nedelja, 12. maj 2013 ob 14:531
Otvoritev učnega čebelnjaka

Otvoritev učnega čebelnjaka

V soboto, 11. maja, je bila v Sv. Juriju ob Ščavnici v sklopu aktivnosti, ki so se odvijale na 6. Dnevu druženja in gibanja vseh generacij, slavnostna otvoritev učnega čebelnjaka, katerega postavitev je preko Sklada za ohranitev kranjske čebele omogočila Čebelarska zveza Slovenije.

V šolskem letu 2012/2013 čebelarski krožek obiskuje 15 učencev od 2. do 9. razreda, ki se lahko pohvalijo z dobrimi uvrstitvami na tekmovanjih iz znanja čebelarstva. Njihovi mentorji so Branko Gerlica, ki je hkrati tudi predsednik Čebelarskega društva Sv. Jurij ob Ščavnici, Vlado Žinkovič, Alojz Šijanec in Irena Skotnik, ki je koordinatorica krožkarjev na šoli. Praktično delo krožkarjev bo sedaj veliko lažje in učinkoviteje potekalo, da bo čebelnjak dobro služil svojemu namenu pa sta prepričana tudi župan Anton Slana in ravnatelj šole Marko Kraner, kar sta v svojih nagovorih tudi poudarila.

V imenu Čebelarske zveze Slovenije, je na slavnostni otvoritvi spregovoril tudi podpredsednik te krovne organizacije čebelarjev v Sloveniji, Janez Vencelj, ki je prepričan, da bo nov šolski učni čebelnjak veliko pripomogel k vzgajanju mladih generacij čebelarjev in širjenju znanja o čebelah med ljudmi.

Spodbudnim besedam sta se s svojima nagovoroma pridružila tudi dr. Stanko Kapun in na lanskem 50. sejmu AGRA okronana medena kraljica Mojca Čerpnjak, nato je domači župnik Boštjan Ošlaj blagoslovil čebelnjak.

Svečano otvoritev je povezovala Breda Žunič, v kulturnem programu pa so sodelovali učenci osnovne šole, ki jih je bilo, kjub deževnemu vremenu veliko tudi med gledalci. Čebelarsko društvo je krožkarjem podarilo društvene čebelarske majice, enemu izmed njih, ki je že tudi član društva, pa bodo podarili še s čebelami naseljeni panj.

Čebelarsko društvo Sv. Jurij ob Ščavnici, ki je lani obeležilo 100. obletnico delovanja in se lahko pohvali z več kot 60 člani, njihovo članstvo pa se iz leta v leto povečuje, je na novo pridobitev, čudovit lesen čebelnjak, ki ga je izdelal Janez Belaj iz Šmiklavža, z dvema desetsatnima AŽ panjema, dvema desetsatnima trietažnima panjema in tremi prašilčki, več kot ponosno, upajo pa tudi, kot je dejal predsednik Branko Gerlica, da se bo zanimanje za krožek sedaj še povečalo.


Več v Kultura in izobraževanje