DOSOR-jevo »traminčkanje«

Na ogled dela 5. mednarodne likovne kolonije v Radencih

Filip Matko, nedelja, 12. maj 2013 ob 16:58
Tatjana Mijatović in Robert Jurak

Tatjana Mijatović in Robert Jurak

V avli DOSOR-ja, Doma starejših občanov Radenci, je od 11. maja dalje na ogled razstava likovnih del, nastalih na 5. mednarodni DOSOR-jevi likovni koloniji v dneh od 9. do 11. maja. Otvoritev razstave je bila zadnji dan kolonije ob 17. uri.

5. mednarodna likovna kolonija v Radencih
5. mednarodna likovna kolonija v Radencih
Kapela: Traminčkom dodali še Traminec
Kapela: Traminčkom dodali še Traminec

Vse je pozdravila direktorica DOSOR-ja, Mateja Hauser,ki pravi: »Tisti, ki ga je strah napak in zato ne poskusi ničesar novega, je naredil največjo napako. Tudi nas je bilo strah, ko smo organizirali 1. Dosor-jevo slikarsko kolonijo. Letos pa smo uspešno in v počastitev 5. obletnice delovanja Dosorja, organizirali že 5. Dosorjevo mednarodno likovno kolonijo.« Nastala dela slikark in slikarjev ter kiparjev je po strokovni plati ocenil umetnostni zgodovinar, mag. Franc Obal. On bo tudi pripravil strokovno recenzijo del ob izdaji umetniškega koledarja DOSOR-ja za leto 2014, ki ga izdajo po vsaki koloniji. Na koloniji so sodelovali kot slikarji: Anton Buzeti, Lučka Falk, Erna Ferjanič, Rado Jerič, Zdenko Krpan, Metka Lipnik, Filip Matko Ficko, Tatjana Mijatović, Laszlo Nemes, Vinko Prislan in Elena Sigmund ter kot kiparja: Robert Jurak in Radivoj Vojko Štuhec. Podarjena dela slikarjev in kiparjev bodo postala del stalne umetniške zbirke in razstave v DOSOR-ju, kot dela dosedanjih kolonij krasijo prostore in lepšajo trenutke stanovalcem ter obiskovalcem. Kajti tudi s tovrstno aktivnostjo želijo razbijati stereotipe o starosti.

Ustvarjalcem je gostitelj ponudil idejo o tokratni koloniji: Traminčki oziroma Sladkosti življenja. Gre za prvovrstne in nenavadne piškote iz tradicionalnih lokalnih surovin, za katere pravijo: »Okrogli so kot vinska klet, s kupolo, ki simbolizira cerkev na hribčku in z drobnimikristalčki, ki dajejo pridih plemenitosti traminca, narejeni iz srca !« Poleg tega je ob obisku vinske kleti Vinogradništva in vinarstva Kapela izmed petih vin za pokušino bil izbran Traminec kot vino letošnje likovne kolonije, Traminec pa je ustvarjalcem bil ponujen tudi ob obisku kleti Radgonskih goric v Gornji Radgoni. Edino ob celotnem »traminčkanju« so vsi pogrešali prav Traminčke - piškote.

So pa udeleženci kolonije bili vsi veseli darila organizatorja - obeska »DOSOR-jevo srce«, ki so jih izdelali v Zlatarstvu Kapun v Gornji Radgoni. Sicer pa so bili sponzorji tokratne 5. mednarodne likovne kolonije v DOSOR-ju: Villa Ana Radenci, Vinogradništvo in vinarstvo Kapela ter Zlatarstvo Kapun Gornja Radgona.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje