Maketa kolesa iz leta 1817 v beltinskem parku

Beltinski park, kot muzej maket koles na prostem

Jože Žerdin, sobota, 18. maj 2013 ob 08:07
Maketa kolesa iz leta 1817

Maketa kolesa iz leta 1817

Društvo starodobnih - ljubiteljev starih koles Dimek Beltinci že vrsto let neguje in ohranja tradicijo spomina na stara kolesa, s katerimi so se nekoč vozili naši predniki.

Tako so v petek, 17. maja, v beltinskem parku med stoletnimi drevesi odkrili maketo starega kolesa iz leta 1817, izumitelj je bil Karl Drais, ki je bil rojen leta 1785 in umrl leta 19851. Rodil se je v plemiški družini v Nemčiji. Med drugim je tudi izumil mlin za meso, pisalni stroj, tipkovnico in razne druge stroje.

Ljubitelji starih koles iz Beltinec si ves čas prizadevajo, da bi pustili tehnično dediščino našim zanamcem, zato so se skupaj z občino Beltinci in Zavodom za kulturo in turizem Beltinci odločili, da s starimi kolesi maket poživijo beltinski park in prikažejo kot neke vrste muzej koles v naravi. Tako je park z novo maketo starodobnega kolesa, ki je že tretje kolo, dobil novo vsebino in bo ostal večen spomin za mnoge obiskovalce tega parka.

Snovalca makete kolesa iz leta 1817 sta bila Ludvik Hari iz Lukačevcev in Štefan Nemec iz Sebeborec. Da pa je kolo danes postavljeno v beltinskem parku, kot zgodovinski spomenik tehnične dediščine, pa so zaslužni še Stanko Sever iz Brezovec, Ivan Smej iz Črenšovec, Jože Horvat iz Trnja, kamnoseštvo Petek iz Ižakovec, Klima Forjan Melinci in Peter Šraj iz Beltinec.

Maketa kolesa je bila prekrita z laneno ponjavo. Na svečan način so jo odkrili predsednik Društva Dimek Beltinci Avgust Farkaš in ostali, ki so sodelovali v tem projektu postavitve makete tega kolesa. Društvo si prizadeva, da bi naslednje leto izdelali četrto maketo kolesa, da bi bil potem beltinski park, kot nek muzej koles v naravi.


Več v Zanimivosti