Zaradi tožbe županje, se del članov OS, seje ne bo udeležil

Podpisani svetniki županjo pozivajo, da o njihovih predlogih ponovno razmisli in v roku 10 dni skliče novo sejo

Prlekija-on.net, torek, 21. maj 2013 ob 10:1816
Seja Občinskega sveta Občine Ljutomer

Seja Občinskega sveta Občine Ljutomer

Svetniške skupine Občinskega sveta Občine Ljutomer DeSUS, LDS, SDS, SLS, SD in liste Mlada Prlekija, so na medije naslovile izjavo za javnost, v kateri pojasnjujejo, da se zaradi tožbe županje, ki jo je vložila proti OS, sej Občinskega sveta Občine Ljutomer do nadaljnjega ne bodo udeležili.

Olga Karba nad Občinski svet s tožbo
Olga Karba nad Občinski svet s tožbo

Izjava, ki so jo podpisali, v imenu svetniške skupine DeSUS, Jože Klemenčič, v imenu svetniške skupine SD, Damjan Bogdan, v imenu svetniške skupine LDS, Aleksander Kavčič, v imenu svetnika SDS, Andrej Lah, v imenu svetniške skupine SLS, Tihomir Babič in liste Mlada Prlekija, Sara Karba, je spodaj objavljena v celoti.


Svetniki Občinskega sveta Občine Ljutomer in stranke DeSUS, LDS, SDS, SLS, SD ter liste Mlada Prlekija razočarano ugotavljamo, da je ustvarjanje konfliktov, obtoževanje ter nenehno problematiziranje mnenj in stališč svetnikov, ki niso po volji županje Olge Karba, postalo preobremenjujoče za normalno delovanje občinskega sveta. Svetniki smo predvsem razočarani, da namesto povezovalne vloge, ki se pričakuje od županje, doživljamo nenehne delitve na njene in druge. Zaskrbljeni smo, da se v občini vračamo v čase, ko v imenu občanov ni mogoče svobodno izraziti svojih mnenj in predlogov, ne da bi bili podvrženi grožnjam po sodnem pregonu. Kljub temu, da so se županjine dosedanje obtožbe, da svetniki delamo nezakonito, izkazale za neutemeljene, županja Olga Karba žal nadaljuje s to prakso in tako onemogoča uresničevanje sprejetih odločitev občinskega sveta.

V teh dneh smo občinski svetniki iz medijev izvedeli, da županja Karbova toži občinski svet, ki ga sama vodi. Tako smo ponovno priča spodbujanju delitev in tratenju prepotrebne energije za stvari, ki so županji očitno bolj pomembne, kot reševanje vseh perečih težav, s katerimi se v teh težkih časih sooča občina. Žalostno je, da županja na ta način tudi zmanjšuje ugled občine, saj je vsakomur, ki pozna zakonodajo, povsem jasno, da je taka tožba povsem neutemeljena in vnaprej izgubljena. Še bolj žalostno pa je, da županja v času, ko se celoten javni sektor sooča z ostrimi varčevalnimi rezi, tako potratno troši davkoplačevalski denar.
Sprašujemo se ali res gre za iskanje pravne resnice ali pa je morda le želja samo promociji?
Zanima nas, ali bi županja vložila tako nesmiselno tožbo, če bi stroške morala pokriti iz lastnega žepa?

Po tehtnem premisleku smo se podpisani svetniki Občinskega sveta Občine Ljutomer odločili, da se do nadaljnjega ne bomo udeleževali sej Občinskega sveta Občine Ljutomer. Menimo namreč, da je skrajno nedopustno, da iz medijev izvemo, da je županja proti nam vložila tožbo. Podpisani svetniki menimo, da v takih razmerah, kjer je izkazanega toliko nezaupanja in dvoma v zakonitost našega dela, ne želimo in ne moremo sprejemati novih sklepov dokler se ta zadeva ne razčisti.

Svojo odločitev o neudeležbi na sejah Občinskega sveta Občine Ljutomer utemeljujemo še z naslednjimi argumenti:
  • Na zadnji seji občinskega sveta je županja samovoljno prekinila sejo in ni dovolila obravnave poročila nadzornega odbora. Kljub temu, da je to najvišji organ v občini, ki nadzoruje porabo javnih sredstev. Razlogi za njeno dejanje niso razumljivi, bodo pa verjetno takrat, ko bodo razkrite ugotovitve nadzornega odbora.
  • Županja kljub dani obljubi, na sejo, ki bo v sredo, 22. maja 2013, ni uvrstila rebalansa proračuna v katerem bi bil upoštevan amandma, ki smo ga pripravili svetniki. Tako je v občini še naprej veljaven proračun, ki smo ga v taki obliki sprejeli izključno zaradi odgovornosti do gradnje vodovoda. Še naprej ostajajo veljavne, po našem mnenju, neprimerno visoke postavke za delovno uspešnost občinske uprave, izplačevanje nadurnega dela, pisarniški material, založniške storitve, naročnin na časopise, oglaševalske storitve, sejnine, izplačevanje dnevnic in hotelskih storitev. Na ravni celotne države se poraba javnih sredstev radikalno krči, naša občina pa za omenjene postavke predvideva bistveno višje zneske, kot je bila ocenjena realizacija v letu 2012.
    Predlagatelji amandmaja smo želeli porabo delovanja občine prilagoditi težkim gospodarskim razmeram in jo ustrezno racionalizirati. Sredstva smo želeli preusmeriti v postavke, kjer bodo imeli neposredno korist občani, kot npr. za ureditev pokopališča v Ljutomeru, delovanja društev, za razvoj zdravstva, javno dostopne wi-fi točke, izgraditev prepotrebnega mostu do športne dvorane v Ljutomeru, ureditev pločnikov in cest, itd. Županja kot koristnica javnih sredstev pa namesto, da bi denar namenila za občane, namenja denar občanov za delovanje razsipnega občinskega vodstva, svetovanja in plačevanja po podjemnih pogodbah.
Podpisani svetniki znova pozivamo županjo Olgo Karba, da o naših predlogih ponovno razmisli in v roku 10 dni skliče novo sejo Občinskega sveta Občine Ljutomer, na katero bo uvrstila točke dnevnega reda, kot je obljubila na prejšnjih sejah.

Hkrati županjo pozivamo še, da umakne nesmiselno tožbo proti Občinskemu svetu Občine Ljutomer in ne razsipava z denarjem nas občanov ter omogoči normalno delovanje organov občine.

matrakči torek, 21. maj 2013 ob 10:57

hjoj, ta občinski svet je res cirkus

Legionar torek, 21. maj 2013 ob 17:56

Če svetniki niso upravičeni do sejnin v primeru, ko se ne udeležijo seje, potem ok. Potem je to njihova legalna in legitimna pravica.

Mandat županje Olge Karba je pač mandat razprtij, prepirov in pranja umazanega perila v javnosti. Kolikor se spomnim, mandata nobenega župana do sedaj niso zaznamovale takšne stvari, tega pa izrazito. Kako so se lahko torej v preteklih mandatih župani dogovarjali in delali kompromise z OS, v tem mandatu pa je to nemogoče? Ne verjamem, da je krivda vedno zgolj na strani svetnikov. Občinski svet je pestro sestavljena druščina in verjetno ni mogoče, da bi v preteklih mandatih OS sestavljali sami na dialog in kompromis pripravljeni ljudje, sedaj pa ne. Verjetno del krivde leži tudi na županji. Očitno ne zna voditi ustreznega dialoga in biti pripravljena na kompromise in dogovore. In ne pišem kar tako, brez podlage, kajti o tem, da zna županja povečini zelo zelo trmasto zna vztrajati pri svojem 'prav' in pri svojih zamislih, ne glede na posledice ter na to, ali je v dobrobit občine ali ne, sem slišal že od veliko občanov, ter članov in vodilnih raznoraznih organizacij in društev v občini. Zato upam, da bo ta mandat tudi zadnji. Do tega imam vso pravico.

Lenny torek, 21. maj 2013 ob 18:28

Ka či se je že začela predvolilna kampanija ???
Nekšo hitro?!? Mislec

odklop torek, 21. maj 2013 ob 18:56

Legionar, sejnin ni če seje ni. Tak da če bi bilo tak kot se svetnike večkrat obsoja, da jim gre samo za koristi, potem se verjetno ne bi tako postavili po robu in bi šli kljub tožbi kot ovčke lepo na sejo in še naprej prenašali kako se zliva vsa gnojšnica (beri nesposobnost občinske oblasti) na njih.
Drugače pa se legionar strinjam s tabo. Tudi moje izkušnje so take.
Verjamem da je to njen prvi in zadnji mandat.

antonM torek, 21. maj 2013 ob 21:46

No pa se je končno začelo dogajati, prav je tako To ja

Kmalu po tem, ko sem začel spremljati posnetke s sej sem ugotovil kdo je kdo, kdo res dela za občane. Začel sem se spraševati ali si mogoče kdo gradi kult osebnosti?
Ko sem na dom prejel prvo številko novičk, pa mi je bilo vse jasno Hjooj

Veselice in samopromocija so zaznamovale zadnji mandat lotmerške vlade.

Ko si še lani šel med ljudmi si večkrat slišal kaj pa se grejo ti lotmerški politiki, danes se sliši marsi kaj drugega. Ljudje rabijo nekaj časa, ampak vedno ugotovijo kdo je kdo Haha

Nedavno nazaj sem enega od komentatorjev na tem portalu (iz zapisov se je dalo razbrati, da bi naj bil svetnik) pozval naj pove koliko znašajo seštevki njegovih sejnin v mescu ko poteka seja občinskega sveta. Odgovora ni bilo, res me zanima v katero skupino svetnikov (če sploh je svetnik ) ta gospod spada Mislec

Na video posnetku seje je možno slišati izjavo: " ki ste proti županji" nisem mogel verjeti svojim ušesom , Haaaaa
Halooo, kje pa eni živijo, ali nimajo osnovne razgledanosti ali so pa Vino ???,
Mar se ne piše leto 2013 in ne 1973 ?, ko se res je moralo nekoga častiti in biti vdan Pionir , v kolikor pa si drznil nasprotovati oblasti si kaj hitro dobil all inclusive na jadranskem otočku. Ne teh časov si ne želimo, nikoli več.

Prav je tako, da večina svetnikov delujejo modro in povezovalno, tako politiko potrebuje naša občina in Slovenija Slovenija
Taki razno barvni in povezovalni koaliciji bi lahko zavidali tudi na državni ravni.



Svetniki, ki združujete Aplavz brez skrbi občani vemo kdo je kdo!




Legionar torek, 21. maj 2013 ob 22:13

Po graditvi kulta osebnosti je v tem mandatu večkrat zadišalo. Jaaa Prijemi pa so tudi
znani in jasno vidni, vsaj tistim, ki imajo odprte oči in ušesa. Da o razni dokumentirani in nedokumentirani -pa vendarle znani- samovolji in dokazovanja moči in kazanja mišic niti ne govorim. Preveč je v tem mandatu razprtij in kregarije, odločno preveč! Tega se na lokalni
ravni naj ne bi šli, to ni državna politika. Sicer pa - sve se vrača sve se plača! Kakor se je začelo s povezovanjem v veliko anti-jurševo koalicijo, tako se vse sedaj klavrno končuje. Meni se je sicer že pred volitvami prižgala alarmna lučka glede Olge Karba. kdor je tedaj malce bolj spremljal njene predvoline debate s Francem Juršo, ve o čem govorim. Takrat je svojo kampanjo je gradila povečin na cenenem populizmu, proti Jurši pa nastopala povečini brez konkretnih dokazov, imen in podatkov. Zgleda, da je bilo to za povprečnega prleškega volilca dovolj. Pa ji nič ne očitam, vse je bilo legalno in legitimno. In tudi takojšnja velika povolilna gonja proti Jurši ni obrodila sadov, samo veliko denarja je takrat šlo v nič, namesto da bi se za tisti denar naredilo kaj konkretnega. Ostali mandat pa je bil itak samo v znamenju prerekanja s svetniki, mediji itd... Upam, da bo po volitvah s tem konec. Lotmerk si zasluži kaj boljšega.

Dejan torek, 21. maj 2013 ob 22:32

Razprtij nega nič več, kak v povprečni slovenski občini al pa v prešjih lotmerških mandatih. V toten obdobji je edino to malo bolj vsen vidno, sej je doba elektronskih medijov, socialnih omrežij, ... in se pač o ten več guči in tüdi tisti, ki politike tak ne spremla, tega nemre spregledniti.
Pa tüdi se v toten mandati pred/po vsaki drügi seji vsiplejo neke izjave za medije od enih pa drügih in se gre toti medijski pinkponk. Lehko bi vsi po vrsti toto energijo vložili v smer, ka bi stopili vküp pa ka bi se nekej naredlo za občino, kej bi ob kunci mandata bilo vidno. Ne ka se štrckajo prek medijov. V ten pa na kunci nega zmagovalca, sej občani nikoga nesmo volili, ka de se štiri leta ukvarja som s seboj.

Sej bodo pomalen volitve, na veko de se opet začela gnojšnica navožati iz vseh smeri in glede na to, kak je Lotmerk razdvojeni, je vseeno, kdo bode župan/ja. Ker de se opet nejša tisti procent lidi, ki do zlevali drek po vsen. Še posebej, gda se nejde tisti procent lidi, ki so se pred volitvami vidli na nekših funkcijah, potlan pa skoz opodnejo. Tisti te na kunci ponavodi grotajo nejvečji nasprotniki. Takša je pač politika. Pa nej me grom vdori, či de po naslednjih volitvah kej drgači, kak je zej... Razen če do se vsi sküp malo k sebi vzeli pa začeli sodelovati. Sen že tan pri motoristih zapisa, ka drüžba nemre uspešno delovati, či se kak eni tak drügi ne prilagodijo. Či pa vsaki trmasto vleče na svojo stron pa smo tü, kak smo.

Legionar sreda, 22. maj 2013 ob 10:29

Fsakše oči majo svojega molara...

asag sreda, 22. maj 2013 ob 13:08

občoni momo pač takšno šefico občine, kak smo si jo zvolili, volilci mojo skos praf...

driver sreda, 22. maj 2013 ob 14:46

dosadni so že vsi po vrsti.. res lahko samo volitve še čakamo, ka bo kej drugačik..

Lenny sreda, 22. maj 2013 ob 18:07

@driver

Pa bo bojše? Ali pa do se se samo ventilatori mejali, pa se šli opet strankarske politike, pa rivali svoje na želena mesta, namesto strokovjokov?

MILAN sreda, 22. maj 2013 ob 19:55

Tiho Tiho Tiho Tiho Tiho Tiho

roko sreda, 22. maj 2013 ob 20:55

Resen ka majo člani OS pravico ka ne grejo na sejo, samo morejo pa se zavedati ka smo jih volili
zato ka bi nas zastopali ne pa sedeli duma pa se režali kak eden ovemi klibüvlejo, sron jih je lehko,
no zato pa je naša Slovenija tü ki je...škoda besed

antonM sreda, 22. maj 2013 ob 22:49

Roko, prav imaš, ko govoriš o pravici svetnikov, da se odločijo ali se udeležijo seje ali pa ne. Vendar vedi, da za svetniki stojimo volilci in takšna je torej volja večine občanov.
Jaz osebno pozdravljam današnjo odločitev večine svetnikov, ki so pokazali, da se ne bodo pustili ustrahovati.

Kako naprej? Za vse skupaj bi bilo najbolje, da se nekako dogovorijo, da se izvajajo le nujna opravila. Za občino bi bilo koristno, da se županja naslednjo jesen umakne iz politike, saj je dokazala, da je vodenje občine žal za njo prevelik zalogaj.

Uredništvu predlagam naslednje ankete:

1. Ali se vam glede na situacijo v državi zdi prav, da se na občinski upravi izplačujejo nadure?

2. Ali bi glede na situacijo v državi v občinah morali ukiniti financiranje funkcije podžupana?


Ivek četrtek, 23. maj 2013 ob 08:12

Anketa kože, ka večina ne dovle za praf svetnikon.

Svetniki imajo pravico opstruirati sejo, če se ne strinjajo s vsebino razprave ali odločanja, ki je predvideno za konkretno sejo.

Svetniki nimajo pravice neudeležbe na seji, ker je županja tožila OS. O tem bo odločalo sodišče.

Svetniki so izvoljeni zato, da rešujejo zadeve. Zato si ne smejo dovoliti otroško reakcijo "jaz pa se ne grem".

Bistvo delovanja svetov je v tem, da izmenjujejo mnenja tako dolgo dokler ne najdejo rešitve.

Če tega niso sposobni se jih zamenja. Tudi v občini so lahko predčasne volitve, če se ugotovi, da je delovanje občine blokirano.

pravični četrtek, 23. maj 2013 ob 11:49

No, ne vem zakaj toliko modrovanja okrog tega. Mislec

Svetniki, ki se niso želeli udeležiti seje, so lepo jasno zapisali za kaj gre. To ja

Ne gre samo za tožbo zopre svetnike, ker je o tem že bila debata in se temu smejejo največji pravni strokovnjaki v Ljubljani. Jaaa

Svetniki so zapisali tudi ARGUMENTE pod dvema točkama. To ja

Tam so zapisani vsi razlogi. Jaaa

Dobro bi bilo, da si jih vsak vsaj malo prebere. To ja

Če kdo ne ve za kaj gre, lahko pogleda posnetke zadnjih sej. Jaaa

Že takrat sem zapisal, da bo ignoriranje poročila Nadzornega odbora imelo posledice. Mislec

Še nekaj mimogrede.

Večkrat so nekateri pisali, da se svetnikom gre za sejnino. Mislec Hjooj

Teh 12 je dokazalo, da se jim NE gre za sejnino. To ja

Če bi bili tam zaradi sejnine, kot bi nekateri radi prikazali, potem bi na sejo prišli. Jaaa

Tako pa so sedaj brez sejnine, ker jim je to tudi postranska zadeva. Jaaa

Še malo matematike. Mislec

Kaj je več 12 ali 9 ? Hihihi






Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Politika