Skupina svetnikov bojkotirala sejo

Zaradi bojkota seje večine članov Občinskega sveta Občine Ljutomer, seja ni bila sklepčna

Prlekija-on.net, sreda, 22. maj 2013 ob 22:0733
V sredo, 22. maja, bi v Ljutomeru morala potekati 18. redna seja Občinskega sveta Občine Ljutomer, ki pa ni bila sklepčna. Večina svetnikov je sejo namreč bojkotirala, kot so to napovedali včeraj.

Olga Karba nad Občinski svet s tožbo
Olga Karba nad Občinski svet s tožbo
Zaradi tožbe županje, se del članov OS, seje ne bo udeležil
Zaradi tožbe županje, se del članov OS, seje ne bo udeležil

Takrat so namreč svetniške skupine DeSUS, LDS, SDS, SLS, SD ter lista Mlada Prlekija v izjavi za javnost pojasnili, da se zaradi upravnega spora županje, ki ga je sprožila proti OS, sej do nadaljnjega ne bodo udeležili.

V sejni sobi se je tako zbralo le 9 od 21 članov OS, ki so skupaj z županjo Občine Ljutomer, mag. Olgo Karba, spregovorili o nastali situaciji. Na seji so bili prisotni Jožef Heric, Silvester Perko, Janez Kardoš, Janez Vencelj, Jože Panič, Anton Vrbnjak, Danica Korošec, Anton Heric in Ludvik Filipič, manjkali pa so Franc Rošker, Branko Smodiš, Damjan Bogdan, Aleš Lipovec, Andrej Lah, Sara Karba, Aleksander Kavčič, Jože Grantaša, Tihomir Babič, Robert Štefanec, Jože Klemenčič in Dušan Kosi.

»Nekateri se ne zavedajo resnosti zadeve«
Županja je ob tem dejala, da je kljub temu, da so dan prej dobili dopis, da se skupina svetnikov seje ne nameni udeležiti, pričakovala, da si bodo nekateri svetniki premislili. "Predvsem zaradi tega, ker menim, da bi bilo nujno obravnavati nekatere točke dnevnega reda. In sicer kot prvo bi izpostavila, da je zelo nujna zadeva, ki se mudi pa se mogoče nekateri, kot večkrat, ne zavedajo resnosti zadeve, da je nujno potrebno pristopiti k usklajevanju glede nepremičnin, ki so v lasti občine Ljutomer, ki jih je potrebno zagotoviti državi, da bo čim prej pristopila k izgradnji nadvozov oziroma podvoza v Ljutomeru. To je projekt, ki zelo intenzivno napreduje. Mi bi morali urediti določena premoženjsko pravna vprašanja in danes je glede tega tudi točka na dnevnem redu, ampak se žal očitno ne bo zgodila."

Na seji bi morala občina kot ustanoviteljica podati tudi mnenje k imenovanju ravnatelja OŠ Ivana Cankarja, saj je svet zavoda za jutri sklical sejo. A mnenja zaradi odpovedi seje ne bo. "Mislim, da je to zelo neodgovorno od ustanoviteljice, da se ne bi opredelila do tega, kdo bo nosil največjo odgovornost oziroma kdo bo zastopal naše zavode," je ob tem dodala županja.

Županja odgovorila na očitke skupine svetnikov
Županja je nato odgovorila na očitke skupine svetnikov, ki so jih ti podali v izjavi za javnost. Tistim, ki od nje pričakujejo, da umakne tožbo proti OS, sporoča, da tožbe ne namerava umakniti. »Borila se bom za pravice ljudi, ki so bili po krivici razrešeni. To so ljudje, ki niso storili nobene napake in naj potem sodišče odloči, ali je prav, da se tako dela v Sloveniji, ali ne. Mislim, da je običajno, da se tudi to na sodišču odloči, tako kot je potrebno. Namreč to, da nekdo pogojuje, da bodo bojkotirali seje, dokler jaz ne umaknem tožbe, to je malo smešno. Tudi mene je bivši župan tožil dve leti in pol, potem bi jaz tudi morala nekje v kotu čakati in bi bojkotirala seje, dokler ne bi bila zadeva rešena. Pa tudi nisem v javnosti polemizirala o tem, kakšna je bila razsodba, čeprav je bila v mojo korist,« je glede tožbe pojasnila županja.

Glede očitkov, ki jih skupina svetnikov v izjavi očita županji, da je prekinila prejšnjo sejo in ni dala možnost besede predstavnici nadzornega odbora, županja pravi: "Pooblastilo ni bilo podpisano. Ne vem, kdo ima v tej državi pravico, da karkoli naredi brez da ima pooblastila podpisane osebe, ki jo lahko kot pooblaščenec zastopa. Četudi bi bilo pooblastilo podpisano, je vsebina pooblastila takšna, da tisti, ki bi naj pooblastilo podpisal, pooblašča tisto osebo samo za udeležbo na seji, ne pa za predstavitev določene zadeve na seji. Mislim, da je vsem jasno, kaj mora biti v pooblastilu napisano, in tudi, da mora biti podpisano."

Glede očitka svetnikov, da županja kljub dani obljubi na sejo ni uvrstila rebalansa proračuna, v katerem bi bil upoštevan amandma, ki so ga ti pripravili, je županja povedala naslednje: "Nisem na nobeni izmed preteklih sej, niti pri obravnavi proračuna, obljubila, da bom na naslednjo sejo predlagala rebalans proračuna. Tudi izjave sem dala kasneje po seji, da tega nisem rekla in z vso odgovornostjo še danes povem: danes niso podani razlogi za predložitev osnutka rebalansa na sejo. Namreč, glede na ukrepe, ki jih pripravlja vlada, glede na to, da ne pričakujemo nekih prihodkov, da ni potrebe, da bi karkoli spreminjali, niti ne vemo, kakšni so rezultati razpisov, ki smo jih s pomočjo uprave prijavljali. Nimamo na vse odgovorov, tako da v tem trenutku ne znamo, koliko prihodkov in odhodkov oziroma katera investicija ali projekt bo sploh lahko šel v izvedbo, nimam teh podatkov, zato tudi ne moremo konkretno zastaviti oziroma replanirati našega načrta, kaj bomo delali. Ne vemo, kaj bo prinesel davek, o katerem govori vlada, ne vemo, kaj bodo prinesle spremembe na področju plač, itn. Vse to so dejstva, ki jih je potrebno pri pripravi morebitnega rebalansa upoštevati, ampak teh podatkov nimamo. In pripraviti nekaj takšnega, je zelo težko."

»Najlažje je nekoga blatiti in producirati laži«
"Hvala bogu v Ljutomeru velja, da delo šteje. Ampak nekdo si zelo močno prizadeva, da se preusmerja pozornost. Najlažje je nekoga blatiti, najlažje je producirati laži, itn., ampak vseeno pridem do zaključka, da delo šteje. In lahko se zahvalim vsem tem prisotnim svetnikom, da smo se skupaj trudili, naredili marsikatero investicijo, realiziramo tisto, kar smo obljubljali ljudem. V letu 2011 smo poravnali vse prevzete obveznosti, terjatve, ki jih je bilo čez pol milijona evrov. Naredili investicij za približno 2,4 milijona evrov, dobili približno 600 tisoč nepovratnih sredstev. V letu 2012 je bilo 6 milijonov evrov investicij, od tega smo dobili 3 milijone nepovratnih sredstev. In jaz prosim vsakega, da mi naj pokaže občino, ki je v lanskem letu naredila 74% proračunskega denarja v investicije. Z veseljem pa bom pripravila čisto vse skupaj z upravo, skupaj s svetniki, ki želijo delati konstruktivno, ki želijo delati to, kar so ljudem obljubljali, kaj se je naredilo in kaj se še bo naredilo," še je pojsanila županja.

O letošnjem in nadaljnjem delu je županja še povedala: "Tudi letos smo uspešni. Dobili smo že več kot pol milijona evrov za komunalno ureditev Puchove poslovne cone, dobili smo tudi sredstva za izgradnjo kanalizacije v Noršincih, delno v Babincih. Skupaj z občino Radenci smo oddali skupno prijavo za kohezijo porečje Mure, kanalizacija Kamenščak, in z veseljem tudi odpiramo ponudbe za izgradnjo sistema C - 50 milijonska investicija, kjer občina v dveh letih pričakuje 20 milijonov evrov. Če nekdo lahko reče, da ne delamo, sprejmemo kritiko. Vendar, hvala bogu, da delo šteje," je zaključila županja.

Županja je nato predala besedo še svetnikom, ki so bili prisotni.

Janez Vencelj je ob tem povedal: "Namen te skupine (ki se danes ni udeležila seje) je očiten. Zaradi dobrega in uspešnega dela je potrebno kljubovati in nagajati županji in skupini svetnikov, ki smo z njo in jo podpiramo. Gre torej zgolj za boj za boljši rezultat na lokalnih volitvah drugo leto. Pri tem se ne ozirajo na korist občine Ljutomer in njihovih občank in občanov, ampak pomemben jim je zgolj njihov politični, osebni, kadrovski interes ter kako dokazati, da županja in skupina svetnikov, ki jo podpiramo ne delamo dobro. To bi sicer razumel, če bi to bilo tri mesece pred volitvami, ne razumem pa, da se gre ta skupina volitve dejansko od začetka mandata in predvidevam, da bo trajalo do konca."

"Ugled občine Ljutomer zmanjšuje prav skupina svetnikov z neudeležbo na seji občinskega sveta in z drugimi blokadami in dejanji, kot je izjava za javnost, kjer posredujejo lažna obvestila ter javnost s tem zavajajo," je Vencelj povedal glede izjave svetnikov in dodal: "Na seji tudi ni gospoda Smodiša, ki je poslanec, kateri bi moral biti vzor vsem nam in bi seveda, če bi hotel dobro občini in sploh delovanju sistema, se te seje tudi udeležiti," je še dodal Vencelj.

Janez Kardoš je povedal: "Razlogi, ki so navedeni (za neudeležbo na seji teh svetnikov), katere sem danes prebral na internetu se mi zdijo blago rečeno za lase privlečeni," in nadaljeval: "Trditev, da so za tožbo izvedli iz medijev ne drži. Na seji, ko je občinski svet razreševal bivše člane KVIM, smo vsi člani, ki smo bili takrat razrešeni takoj napovedali tudi presojo zakonitosti pred upravnim sodiščem. Torej hlinjenje presenečenosti ne razumem, saj jim je bilo na tem mestu to jasno in glasno povedano in tudi županja je to povedala.'' Dodal je še, da je ''na splošno ravnanje skupine svetnikov skrajno neodgovorno".

"Iskreno povedano sem razočaran, da preostalih svetnikov in svetnice ni danes tukaj", pa je dejal Jože Panič in nadaljeval: "Sami smo napovedali pritožbo na upravno sodišče in takrat mi je bilo tudi s strani svetnikov, ki so nas razrešili povedano, da nič zato, če bomo mi sprožili upravni spor. Da pa se zdaj zaradi tega bojkotira seje pa se s tem razlogom zavlačujejo stvari, ki so pomembne za občino, pa se mi zdi nesprejemljivo".

Danica Korošec je med drugim povedala: "Sram me je, da se lahko to zgodi v enem občinskem svetu, komor so občani predlagali in izvolili svoje predstavnike, katerim so zaupali in verjeli, da so to zreli, odgovorni ljudje, dostojanstveni in spoštljivi, ampak očitno najbrž ni tako./.../Ugotavljam da se določeni del občinskega sveta ukvarja sam s seboj in dela zgolj in le proti vsemu karkoli pride od naše gospe županje predlagano./.../Ali smo tukaj zaradi nas ali zaradi gospe županje ali smo tukaj zato, da bomo v teh kriznih časih vendarle uspeli narediti nekaj dobrega za naše ljudi na tem koncu Slovenije, na periferiji, kjer je že tako ali tako standard tako nizek, kjer so pokojnine tako nizke, da niti za dom starejših nimaš dovolj denarja ko si star."

"Jaz sem zgrožena nad tem dejanjem, da jih enostavno ni na sejo, sprašujem se, koga so vprašali ali smejo ali ne, najbrž ne svoje volivce. Prepričana sem, da občani ne odobravate kaj takega./.../Ob tej priliki bi povedala, da koliko enega negativizma je bilo in kritik, preden sem začela delati v tem svetu, čez županjo. Moram reči, da nisem verjela temu, saj sem človek, ki se želi prepričati vedno kaj in kako stvar stoji in moram reči, da me županja niti približno ni negativno presenetila, da je človek, ne samo besed ampak dejanj, da se je v resnici veliko naredilo v času njenega županovanja," je zaključila.

Ludvik Filipič je dejal: "Dobro je, da danes razčistimo te stvari, koliko nas je tu, ki vemo zakaj smo dobili glasove od ljudi in kaj je naša dolžnost do naših občanov, kateri so nam zaupali te mandate./.../V tem občinskem svetu sem že četrti mandat in v teh 13-14 letih sem manjkal na eni seji, pa še to takrat, ko mi je mama umrla. Ostalo pa sem se vedno udeleževal, kajti tudi poslovnik pravi, da smo se dolžni udeleževati sej, odborov itn./.../Spoštujem županjo, vem da je delovna, zagnana, sposobna ali da se ji morajo vedno pod noge polena metati ne morem verjeti. To sem že večkrat povedal, če že ne moreš pomagati vsaj ne škoduj".

"Mislim, da bi mi morali iskati neke rešitve, kako iz tega stanja priti. Vsak pri sebi bi si moral premisliti, kaj lahko stori, da iz tega pridemo. Da ne bo prišlo do naslednje seje in bo spet tako," pa je dodal Jožef Heric.

Županja je ob koncu še dodala: ''Bilo je toliko kritike, laži in zavajanj, da res moraš imeti debelo kožo, da lahko vse to preneseš./.../S tem, da nekdo ne pride na sejo pa se nam onemogoča delo."

Kaj vse še je ob tem povedala županja in prisotni svetniki, pa si lahko ogledate tudi v spodnjem videu.



Več v Politika