Prleška ambasada tudi v Srbiji

V Veliki Krsni, se je odprla prva ambasada Republike Prlekije v Srbiji

Milan Belec, petek, 24. maj 2013 ob 17:432
Prleška ambasada v Srbiji

Prleška ambasada v Srbiji

V Veliki Krsni, se je odprla prva ambasada Republike Prlekije v Srbiji. Domačini, kateri so nam pokazali, da je njihov odnos do prijateljev veliko več kot le to. Doživeli smo trenutke, katere je težko opisati. Zahvala gre vsem, kateri so kakor koli pomagali pri takšni prelepi zgodbi. Seveda je eden izmed najbolj zaslužnih Zlatko Mulec, a tudi vsi ostali so dali več kot smo lahko pričakovali. Solze ob slovesu in sprejemu potrjujejo, da smo bili med ljudmi, ki spoštujejo, cenijo in presenečajo.

Turistično društvo iz Negove se druži s prijatelji iz Velike Krsne od leta 2013, takrat so bili prvič organizirano gostje v tem lepem srbskem mestu. Nastale so prijateljske vezi in druženja, ki bogatijo. Zlatko Mulec je povezal ta dva kraja, v nadaljevanu pa se izmenjujejo navade in kultura.

Tudi tokrat smo doživeli nepozaben sprejem na najihovi osnovni šoli. Učenci so pokazali njihove plese in pesem. Učiteljica Olga jih je naučila slovenske pesmi, sama pa je preživela večji del življenja v Sloveniji kot hči vojaka. Imeli smo priložnost da spoznamo delo učitelje, ki vzgajajo otroke po učnem programu, ki je blizu vsem. Sreča, da ga niso spreminjali, saj prinaša več osebnega zadovoljstva in vsak otrok je vrednota. Presenečeni smo bili s kakšnim ponosom predstavljajo svoje otroke in s kakšnim žarom izpostavijo njihove vrednote. S takšnim odnosom so otroci kjub slabšim materialnim možnostim pohvaljeni in spoštovani.

Prespali smo pri domačinih, kateri so kar tekmovali koga bi želel kdo gostiti. Pokazali so nam posebnosti njihovih krajev, za tiste ki pa še niso bili gostje v Srbiji pa je bila gostoljubnost nekaj, kar je nam težko razumeti. Čeprav so z veliko težavo zagotovili sredstva za ta dogodek, se to ni poznalo. Dobili smo več kot smo sploh lahko pričakovali. Začutili smo, da je preprostost velik dar, potrebno jo je negovati in deliti z drugimi. Tudi njihov pravoslavni župnik je zgodba zase. Zapeli smo pesem Lepo je biti pop. Njegova izjava pa je bila, da ali u Srbiji. Župniki se morajo poročiti, imeti družino in potem dobijo župnijo.

Nadaljevanje zgodbe bo meseca oktobra, ko se bodo domačini pripeljali v Negovo. Takrat bomo poskrbeli za to, da bo tudi njim lepo in da bodo imeli veliko lepih spominov na naše kraje in ljudi.

Tovrstna srečanja dokazujejo, da normalni ljudje ne marajo politike in prepirov, katere so povzročili tisti normalni ljudje, katerim je politika zlezla pod kožo in jih spremenila.

Projekt Naša Republika Prlekija je zgodba, ki povezuje ljudi, jih bogati in prepričuje, da preprosti ljudje ustvarjamo okolje v katerem se počutomo lepo in lažje prenašamo vsakdanje težave.


Več v Zanimivosti