»Tekst v podobi« v Potrni

Izbor 15 del izmed 58 z državne razstave JSKD

Filip Matko, nedelja, 26. maj 2013 ob 09:06
Elisabeth Arlt in Andreja Koblar Perko

Elisabeth Arlt in Andreja Koblar Perko

»Tekst v podobi« je naslov tematskih razstav, ki jih je za sezono 2011 / 2012 razpisal Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti. Prvo selekcijo prijavljenih del so opravili selektorji desetih regijskih razstav (ena od teh je bila v Gornji Radgoni za področje Pomurja !), končni izbor 58 del, ki je bil prvič predstavljen oktobra 2012 v Koroški galeriji likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu, pa je opravil akademski slikar, grafični oblikovalec, pedagog, publicist in avtor priročnikov s področja umetnosti Janez Zalaznik.

Ta je med drugim zapisal: »Tekst in podoba se zdita na prvo pomisel dve ločeni izrazili, s katerimi ljudje oblikujemo svoje misli, čutenja in ideje. Zato morda ne preseneča odziv ljubiteljskih umetnikov, na katere je Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti temo naslovil, češ, da je težka in neobičajna za likovni prostor. Obema trditvama bi lahko celo pritrdil, ob tem pa le potrdil pravilnost odločitve. Smisel tematskih razstav, ki imajo ambicijo razširiti likovno in miselno obzorje likovnih ustvarjalcev (ne le ljubiteljskih, velja za vsakogar), je ravno v postavljanju izzivov, v zastavljanju vprašanj in problemov, ki naj ustvarjalca napeljejo k iskanju rešitev in spoznanj o možnostih ustvarjalnega izražanja. Seveda je težko stopiti z ustaljene poti in se poskusiti na novem, še neznanem polju, a ustvarjanje (creatio) že v osnovi predpostavlja preseganje znanega, želja po drugačnem, namero po inovaciji«. To je zapisal za razstavo, ki je od 24. maja zvečer do 29. junija letos na ogled v Pavlovi hiši (Pavelhaus) v avstrijski Potrni (Laafeld).

Izmed 58 del, ki so bila razstavljena na drugi državni razstavi JSKD, letos februarja in marca v galeriji Kulturnega centra Janeza Trdine v Novem mestu, je kustosinja Pavlove hiše, mag. Elisabeth Arlt izbrala 15 del, katerih avtorji so: Robert Ahlin iz Trbovelj ( fotografija »Opozorilo«), Anton Benedik iz Škofje Loke (mešana tehnika»Čistost besede«), Jasmina Čelan iz Postojne ( mešana tehnika »Pismo«), Zdravko Červ iz Straže (mešana tehnika »Tranzicija«), Anita Indihar Dimic z Iga (mešana tehnika »Prva«), Danilo Jereb iz Idrije (mešana tehnika »Upanje«), Ingrid Knez iz Izole (instalacija »V besede odeta«), Marjan Korenjak iz Žalca (fotografija »Prva druga tretja«), Filip Matko Ficko iz Radencev (akril na platnu »Črka«), Ivo Oman iz Kranja (mešana tehnika »Rockwell«), Branka Pirc iz Krškega (tuš »Ivje na besednem smetišču«), Sebastjan Popelar iz Sevnice (akril na platnu »O ulici«), Branka (Bera) Primc iz Celja (mešana tehnika »Razpad rdečih simbolov«), Nande Rupnik iz Idrije (mešana tehnika »Glück auf - srečno knapi«) in Skupina V.A.T. iz Trbovelj (varjeno železo »V.A.T.«). Tako je mag. Elisabeth Arlt na otvoritvi vse pozdravila z mnenjem, ki je zapisano tudi v spremljajočem katalogu razstave: »Mnogim se zdita pojma tekst in podoba nekaj si nasprotujočega, se izključujočega.Tudi umetnikom in umetnicam je včasih težko vključiti tekst v slikarstvo, ne da bi pritem dali eni komponenti prednost ali celo večjo težo...«

Na otvoritvi razstave je izmed organizatorjev bila prisotna tudi Andreja Koblar Perko, zadolžena za likovno dejavnost pri JSKD, ki je predstavila vse dosedanje aktivnosti treh že opravljenih razpisov in napovedala letošnjega pod naslovom »Parafraza, palimpsest, citat in prisvojitev«. V kulturnem delu programa otvoritve razstave pa je nastopila skupina Slovenska gruda (Barbara Gabrielle, Vlado Vadija in Andrej Tomšič), ki že trideset let svojega obstoja obuja, ohranja in neguje slovenske pesmi, katerih glasbeni zapis se je izgubil ali pa je pozabljen.


Več v Kultura in izobraževanje