V Kumrovcu se je zbralo več tisoč ljudi

Ob 25. maju se je v Kumrovcu, rojstnem kraju Josipa Broza Tita, zbralo tudi veliko ljudi iz naših krajev

Prlekija-on.net, nedelja, 26. maj 2013 ob 12:306
Dan mladosti v Kumrovcu

Dan mladosti v Kumrovcu

Ob dnevu mladosti, 25. maju, ko se je v nekdanji Jugoslaviji praznoval Titov rojstni dan, se je v Kumrovcu, rojstnem kraju Josipa Broza Tita, na slovesnosti zbralo več tisoč ljudi.

33 let po njegovi smrti se jih je po nekaterih podatkih zbralo celo 10.000, zbrani pa so peli partizanske pesmi in k njegovemu spomeniku polagali cvetje ter si ogledali več muzejev, ki so v vasi na ogled. Največ udeležencev je bilo iz Hrvaške in Slovenije, številni pa so nosili partizanske in socialistične simbole. Veliko jih je prišlo tudi iz naših krajev.

Tito se je sicer rodil 7. maja 1892, v nekdanji Jugoslaviji pa je bil 25. maj določen kot dan, ko se je praznovalo rojstni dan maršala Tita. Poimenovan je bil tudi kot dan mladosti. Ob tem dnevu so pionirji, ki so dopolnili 13 let, postali mladinci, višek praznovanja pa je bila predaja štafete mladosti, ki so jo mladinci najprej prenašali po vsej državi, potem pa jo slovesno izročili dolgoletnemu voditelju države Josipu Brozu Titu.

Od leta 1945 pa do Titove smrti je Jugoslavijo prepotovalo več kot 22.000 štafet. V beograjskem muzeju Hiši cvetja, ki je posvečena nekdanjemu voditelju, je razstavljenih več kot 200 štafetnih palic. Izdelovali so jih tako na lokalnih kot tudi zveznih ravneh. Prikazana je tudi prva štafeta, ki jo je Tito dobil leta 1945 od mladinske skupnosti iz Kragujevca. Štafeto je tistega leta nosilo več kot 12.500 mladincev, vojakov in športnikov, prepotovala pa je več kot 9.000 kilometrov, nato pa so jo izročili Titu.


Več v Družabno