8. mednarodni festival šaha v Celju

Sodelovali šahisti šestih držav, doslej kar iz desetih držav

Filip Matko, ponedeljek, 27. maj 2013 ob 15:41
8. mednarodni festival šaha v Celju

8. mednarodni festival šaha v Celju

Nemci so v času 2. svetovne vojne ugotovili, da vrhovni poveljnik NOV in POJ, Josip Broz Tito, praznuje rojstni dan 25. maja. S pomočjo obveščevalnih služb so izvedeli, da se maja 1944 Tito z Vrhovnim poveljstvom NOV in POJ zadržuje v Drvarju in bila je pripravljena operacija, imenovana Konjičev skok (Skok šahovskega konja !). Tako so s padalskimi enotami 24. maja napadli Drvar, da bi zajeli Tita, skupaj s poveljstvom ter vojaškimi delegacijami Rusije, Anglije in Amerike. To se jim ni posrečilo, kajti Nemci so zajeli le novo maršalsko uniformo za Tita ter Randolpha Churchilla, ki pa jim je uspel pobegniti.

Srbsko kulturno društvo Štajerska skupnost, s sedežem v Mariboru, pa že vrsto let organizira mednarodne festivale šaha, prav v dneh okrog 25. maja, na katerih je doslej sodelovalo preko 370 šahistk in šahistov iz desetih držav (Slovenije, Hrvaške, Srbije, Republike Srbske, Makedonije, Romunije, Ukrajine, Madžarske, Avstrije in Italije). Letošnjega festivala, bil je že osmi po vrsti, se je udeležilo 33 šahistk in šahistov iz šestih držav ( Slovenije, Hrvaške, Srbije, Republike Srbske, Makedonije in Avstrije). Bil je organiziran v soboto, 25. maja (nekoč Dan mladosti !), v Celju. V tamkajšnjem nekdanjem knežjem mestu Celjskih grofov je pred Celjskim domom ob 10. uri zaigral budnico ob nekdanjem Dnevu mladosti orkester Glasbene šole Celje. Uro pozneje pa se je v sosednjem celjskem Šahovskem klubu pričel 8. mednarodni festival šaha. Vse udeležence sta pozdravila Cvijetin Blagojević kot gostitelj festivala ter Rade Bakračević, predsednik Srbskega kulturnega društva Štajerska skupnost.

Sodnik na tokratnem festivalu je bil Gregor Bombek, ki je pojasnil, da se igra po švicarskem sistemu 9. krogov tekmovanja (2 x 10 minut), sodelovalo je 24 tekmovalcev. Mednarodni šahovski mojster Matjaž Mikac pa je odigral simultanko z devetimi nadobudnimi šahistkami in šahisti. Z remijem je končal dva dvoboja (s 13-letnim Janezom Petauerjem in 14-letnim Davidom Opačičem), sedem dvobojev pa je zmagal: z Ano Marijo Petauer, Evo Petauer, Jako Brilejem, Janom Amonom, Nejcem Amonom, Nušo Hercog in Zalo Petauer. Mladi šahisti so se lahko posladkali s tortami, ki jih je daroval slaščičar Džemo Hamiti iz Radenec, ves čas festivala pa so vsem bile na voljo brezalkoholne pijače Radenske.

Razvrstitev 8. mednarodnega festivala šaha – Celje 2013: 1. David Brinovec (11-letni fantič iz Žalca) 7,5 točk, 2. Dušan Brinovec (oče zmagovalca iz Žalca) 7 točk, 3. Ivan Živanović iz Gradca v Avstriji 7 točk itd., 24. Bora Mitić iz Celja 0,5 točke. Slednjega smo navedli, ker je prejel tolažilno nagrado (sliko – mandalo), trije na prvih mestih pa so prejeli pokale, grafike ak. slikarja Borisa Roce iz Hrvaške, ki jih je razdelil Mihailo Lišanin iz Celja ter slike – mandale spodaj podpisanega. Ob tej priložnosti je udeležencu in zmagovalcu dosedanjih festivalov šaha, Gojku Musiću iz Ljubljane, izročil ikono slikar Alimpije Košarkoski iz Celja.

Sledilo je družabno srečanje s pogostitvijo vseh tekmovalcev, organizatorjev in obiskovalcev festivala, vsem pa je bilo tudi sporočeno, da bo 9. mednarodni festival šaha leta 2014 organiziran v Gradcu, v sosednji Avstriji, kjer bo organizator podpredsednik Srbskega kulturnega društva Štajerska skupnost Dragan Pavić.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Šport