Diamantna poroka zakoncev Papič iz Bakovec

65 let skupnega zakonskega življenja zakoncev Papič

Jože Žerdin, sreda, 29. maj 2013 ob 16:16
Diamantna poroka zakoncev Papič iz Bakovec

Diamantna poroka zakoncev Papič iz Bakovec

V župniji Bakovci, ki spada v murskosoboško škofijo je bil v soboto, 25. maja, velik dogodek, kajti zakonca Papič iz Bakovec sta praznovala diamantno poroko, to je 65 let skupnega zakonskega življenja.

Jožef, rojen leta 1928 v Bakovcih in žena Marija, dekliško rojena Tratnjek leta 1930 oba iz Bakovec sta že v rani mladosti odšla s trebuhom za kruhom na sezonsko delo v Vršac v Srbijo. Tam sta delala na velikih farmah v živinskih hlevih in delu na polju. Kot mlada fant in dekle sta se tudi tam zaljubila in poročila. Poročil ju je leta 1948 župnik, ki je bil po rodu Madžar, kajti tisti del Vršca je bil takrat pod Madžarsko.

Po nekaj letih sezonskega dela sta se vrnila domov v Bakovce, potovala sta največ z vlakom in dosti tudi peš. V Bakovcih sta si ustvarila topel dom in družino. Nato sta si delo poiskala v mestu Murska Sobota. Jožef se je zaposlil kot mesar v mesni industriji KIK Pomurka Murska Sobota. Ob delu se je vključil v domačo bakovsko godbo na pihala, kjer je igral trobento čez 30 let. Igrali so na vseh prireditvah, tudi na pogrebih v domačem kraju in drugod. Jožef je za svoje dolgoletno igranje v bakovski godbi prejel priznanje.

Žena Marija se je zaposlila v domači tekstilni tovarni Mura v Murski Soboti. V prostem času je skrbela je vzgojo otrok, za dom in družino, rada pa je tudi delala na vrtu in vzgajala je tudi rože. V zakonu se jima je rodilo šest otrok. Otroci so en za drugim odhajali iz toplega domačega gnezda, le hčerka Marjana je ostala pri njiju na jesen življenja. Papičev zakon se je v 65 letih povečal za 16 vnukov in 18 pravnukov.

Civilni obred diamantne poroke je bil v poročni dvorani gradu v Murski Soboti, kjer sta prejela diamantno poročno listino. Tam so ju tudi obiskali predstavniki mestne občine Murska Sobota, predstavniki krajevne skupnosti Bakovci in predstavniki društva upokojencev Bakovci. Nato so se vsi skupaj odpravili v domačo župnijsko cerkev v Bakovce, kjer je domači župnik Franc Zorc za njuno diamantno poroko daroval sveto mašo.

Župnik se jima je v pridigi zahvalil, da sta 65 let vzdržala skupaj v skupnem zakonu in ju je vprašal kaj je tisto kaj ju drži skupaj. V teh 65 letih še noben režim ni vzdržal skupaj toliko let, kot sta zakonca Papič poročena. Položil jima je na srce, da še naj naprej živita v slogi, spoštovanju in miru.

Med mašo je župnik opravil obred cerkvene poroke med katerim sta tudi izmenjala zlata prstana. Priči sta jima bila hčerka Marjana in sin Stanko. Še danes rada zahajata k svetim mašam, ko le zmoreta. Na jesen življenja si urice krajšata s prebiranjem dnevnega časopisja, poslušanjem radia in gledanjem televizije, ko pa so bolj topli dnevi pa najraje posedata zunaj na soncu. Na jesen življenja živita s hčerkino družino Marjane. Po 65 letih zakona je njun korak bolj počasen, vendar sta še oba dobrega zdravja in sama skrbita zase.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje