Nebesa pod Snežnikom

Tretja razstava Zlate palete 2013 v Galeriji Žaga – Na ogled 47 del

Filip Matko, nedelja, 2. junij 2013 ob 08:53
Trojica iz Likovnega društva Gornja Radgona

Trojica iz Likovnega društva Gornja Radgona

Zavod ARS VIVA, s svojo likovno skupino, je letos gostitelj tretjega tematskega likovnega sklopa (prvi je bil »Risba – grafika« v začetku aprila v Gornji Radgoni, a drugi »Realistično slikarstvo« v drugi polovici aprila v Tržiču) pod naslovom »Abstraktno slikarstvo«, ki ga je razpisala Zveza likovnih društev Slovenije v okviru »Zlate palete 2013«. Razstava tokrat 47 izbranih likovnih del 39 avtorjev bo na ogled v Galeriji Žaga (Vrhnika pri Ložu) do 16. junija, vsak dan med 9. in 17. uro.

Slovesna otvoritev razstave je potekala v petek, 31. maja, po 19. uri v »Nebesih pod Snežnikom« oziroma v preurejenih prostorih nekdanje žage ob izviru Velikega Obrha (pozneje Ljubljanica !) v kraju Vrhnika pri Ložu. Tam Zavod ARS VIVA oziroma njegov vsestranski vodja in slikar Benjamin Žnidaršič prireja mnogotera srečanja več generacij, več narodov ter tudi raznoterih ustvarjalnosti, še zlasti na področju kulture. Tokrat je v uvodu lahko pozdravil številne slikarke in slikarje iz vse Slovenije, ki so prišli na otvoritev likovne razstave.

V spremljajočem kulturnem programu sta nastopila kot Duo Pianissimo Tanja Pirc (mandolina) in Dejan Pogorelec (kitara), sicer aktivna člana Orkestra Mandolina iz Ljubljane, a prireditev je povezovala Polona Škodič, ki je bila predsednica strokovne žirije za izbor del na pričujočo razstavo. V vabilu smo lahko med drugim prebrali iz njene ocene: »Tretji tematski likovni sklop, oziroma razstava, ki se tokrat odvija pod naslovom ABSTRAKCIJA (ob predloženih temah: Gibanje v prostoru; Voda, vir življenja in Zimski pejsaž), je bila za sodelujoče avtorje poseben izziv, v katerem so se soočili z načini in vsebinami, oziroma predpisanim likovnim slogom. Poudariti je treba, da so se udeleženci večinoma precej dobro odrezali. Na razpisu je sodelovalo 20 likovnih društev iz vse Slovenije in prispelo je kar 112 del. Več kot štirideset se jih je uvrstilo na višjo raven, kar po odločitvi strokovne komisije predstavlja tudi izbor za razstavo… Tokrat se bomo lahko srečali z najrazličnejšimi motivi in prizori tako abstraktnega ekspresionizma, geometrijske abstrakcije, stilizacije do povsem čiste abstrakcije, oziroma minimalizma. Mestoma je moč zaslediti tudi spogledovanje s smermi: informela, oparta, drippinga in action-paintinga. Nekaterim avtorjem je bila bliže lirična izpoved, drugim je dajala navdih dramatičnost trenutka in velika mera domišljije. Slogovna in barvna razgibanost zaobjema dela vse od poetično zasnovanih kompozicij do izrazitejših, istih abstraktnih rešitev. Na razstavi bomo lahko spoznali, da vrsto kakovostnih slikarskih del odlikuje idejna svežina in izvirnost v interpretacijah

V imenu Zveze likovnih društev Slovenije se je predsednik te zveze, Branko Železnik iz Trbovelj, zahvalil vsem sodelujočim slikarkam in slikarjem ter razdelil priznanja, razglasil pa tudi najboljše. Na razstavi so razstavljena dela iz 16 društev oziroma 47 del 39 avtoric in avtorjev izmed 89 sodelujočih. Devet izmed njih bo meseca novembra letos, na zaključni prireditvi Zlata paleta 2013, prejelo certifikat za kakovost umetniškega likovnega izdelka. Tokrat so prejeli le lepo aranžiran cvet, ena oziroma eden izmed njih pa bo prejel/a v Trbovljah tudi Zlato paleto. Ob zaključku uvodne slovesnosti je vse pozdravil še župan Občine Loška dolina, Janez Komidar, ki mu je pripadla čast, da je razstavo razglasil za odprto.

Iz Likovnega društva Gornja Radgona je društvena žirija na razpis poslala devet del štirih avtorjev oziroma avtoric. Strokovna žirija ZLDS je na tokratno razstavo izmed teh izbrala pet del treh ustvarjalk oziroma ustvarjalcev: Dane Štrucelj (akril na platnu »Mokra vizija«), Tatjane Mijatović (akril na platnu »Naselja ob reki«) in spodaj podpisanega (akrili na platnu: »Snežno mavrični kristal«, »Zvalovana Mura« in »Trebušni ples«). Slednji bo za eno izmed treh razstavljenih del (»Trebušni ples«) novembra letos prejel tudi certifikat.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje