Razstava starodobnih vojaških vozil v Beltincih

Jeep Klub veterani Murska Sobota je pripravil že peto mednarodno srečanje in panoramsko vožnjo po Prekmurju in Goričkem

Jože Žerdin, nedelja, 2. junij 2013 ob 20:04
Razstava starodobnih vojaških vozil

Razstava starodobnih vojaških vozil

Jeep Klub veterani Murska Sobota je v soboto, 1. in v nedeljo, 2. junija, pripravil že peto mednarodno srečanje in panoramsko vožnjo po Prekmurju in Goričkem. Klub namreč združuje lastnike starih vojaških vozil iz prve in druge svetovne vojne, ko so bila na številnih vojnih operacijah.

Nekatera vozila so sicer dobro ohranjena in so pravi etnološki biser in spomin na nekdanje vojaške čase. Gre za ameriška, nemška in angleška vozila. Letošnje peto srečanje lastnikov starih vojaških vozil je imelo noto in hkrati prikaz kančka nekdanje vojaške zgodovine, ki je pred več 68 leti v Prekmurju in v Prlekiji divjala druga svetovna vojna. Vojna vihra z vojaškimi vozili je bila za tisti čas trepet za prekmursko-prleškega človeka.

Na priložnostni razstavi starih vojaških vozil v Beltincih so lastniki vozil obiskovalce opozarjali, da se morija prve in druge svetovne vojne naj ne bi nikoli več ponovila. Sicer pa so se 5. srečanja starih vojaških vozil udeležili lastniki vozil iz Prekmurja, Prlekije in ostalih koncev Slovenije ter tujine iz Avstrije. Prisotnih je bilo 46 vojaških vozil in 4 motorna vojaška vozila.

Domala vsi udeleženci so si nadeli stare vojaško obleko iz prve in druge svetovne vojne. Njihova dvodnevna panoramska vožnja se je začela v Murski Soboti pri nakupovalnem centru BTC, od koder jih je pot vodila skozi mesto Murska Sobota, se za čas ustavili v romskem naselju Pušča pri Murski Soboti.

Pisana kolona vojaških vozil se je za dlje časa ustavila v središču občine Beltinci v naselju Beltinci pri občinski stavbi, kjer jih je občina pogostila z domačimi kulinaričnimi dobrotami, pozdravil jih je župan občine Beltinci dr. Matej Gomboši. Vsi, ki so si razstavo vojaških vozil v Beltincih ogledali so bili navdušeni, nekateri pa so obujali spomine na pol preteklo zgodovino. Z dobro voljo so udeleženci petega srečanja starih vojaških vozil vožnjo nadaljevali skozi občino Odranci, občino Črenšovci, občino Turnišče, do slikovitih strehovskih goric do občine Kobilje, preko Prosenjakovcev do Hodoša, kjer so v tamkajšnjem mladinskem centru prenočili.

Čudovita pa je bila tudi vožnja po goričkih hribih od Hodoša do Gornjih Petrovcev, kjer so si ogledali oljarno Pojbič, se za nekaj časa ustavili v Mačkovcih, si ogledali vinsko klet Marof in poskusili tamkajšnjo kulinariko. Dvodnevno »vojaško« druženje so sklenili pri starem lovskem domu v Moravskih Toplicah.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Družabno