Orfej osvaja

Tri nagrade za ljutomerski zbor

Smiljan Pintarič, ponedeljek, 3. junij 2013 ob 11:01
Orfej

Orfej

Letošnji binkoštni vikend je Orfej preživel na Madžarskem. Ljutomerski zbor, ki bo naslednje leto stopil v jubilejno, petindvajseto leto delovanja, se je še drugič po letu 2009 udeležil zborovskega tekmovanja v Pécsu. To mesto je v preteklosti gostilo številne mednarodne zborovske dogodke, leta 2010 pa je nosilo tudi naziv Evropska prestolnica kulture. Tekmovanje, ki se ga je udeležil Orfej, je bilo že triindvajseto po vrsti.

Tekmovanje v Pécsu je potekalo v treh sklopih. Njegova posebnost je disciplina "hitro učenje". Sodelujoči zbori se morajo v sedemdesetih minutah naučiti dokaj zahtevno skladbo, napisano posebej za to priložnost. Da naloga ne bi bila preveč enostavna, lahko pri učenju kot pripomoček za intoniranje uporabijo le glasbene vilice. Po omenjenem, precej skopo odmerjenem času, mora zbor skladbo izvesti pred strogo žirijo. Zbori se predstavijo še na tekmovalnih koncertih v sakralnem in prostem programu.

Orfej je na Madžarskem osvojil tako strokovno žirijo kot publiko. Med vsemi udeleženci se je domov vrnil z največ trofejami in nagradami, osvojil je tri: prvo nagrado mesta Pécs, posebno nagrado za najbolje izvedeno skladbo v sakralnem programu (za izvedbo skladbe Os justi A. Brucknerja) in nagrado za drugo mesto v absolutni konkurenci.

Tekmovanja so tudi pomembna priložnost za spoznavanje, izmenjavo izkušenj ter druženje med pevci zborov iz različnih držav in kulturnih okolij. Prleki so osvojili srca številnih ljubiteljev glasbe. Dan po vrnitvi z Madžarske je eden od novih prijateljev Orfeja, sicer član romunskega pevskega zbora, ki je sodeloval na tekmovanju v Pécsu, na svoji Facebook predstavitveni strani zapisal: "Izvedba baskovske skladbe Sagastipean, ki jo je v Pécsu zapel zbor iz Slovenije, je zvabila solze v moje oči." Takšno priznanje poslušalcev pogosto šteje več, kot osvojene točke in nagrade.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje