Jeričevi dnevi v Dokležovju

Spomnili so se na duhovnika in rodoljuba Ivana Jeriča

Jože Žerdin, sobota, 8. junij 2013 ob 16:34
Poklonili so se Ivanu Jeriču

Poklonili so se Ivanu Jeriču

Letos mineva 122 let odkar se je v Dokležovju v župniji Dokležovje in občini Beltinci rodil duhovnik Ivan Jerič. Tako so Društvo prijateljev mladine Dokležovje, Krajevna skupnost Dokležovje, občina Beltinci in župnija Dokležovje pripravili Jeričeve dneve, ki so bili posvečeni narodnemu buditelju, kanoniku, Maistrovemu borcu in generalnemu vikarju za Prekmurje.

Rojen je bil 4. junija 1891 v Dokležovju, v družini, ki je bila narodno zelo zavedna. Bil je zelo zaveden Slovenec. Gimnazijo je končal v Šentvidu pri Ljubljani, teologijo je študiral v Mariboru, leta 1924 je prejel mašniško posvečenje. Kot duhovnik je imel izreden občutek za ljudi. Kot duhovnik je služboval v raznih župnijah po Prekmurju. Pomembno vlogo je tudi odigral v času druge svetovne vojne, po osvoboditvi pa je bil kot drugi zavedni Slovenci zaprt.

Vse skozi je ostal zvest prekmurskemu in slovenskemu narodu, njemu gre velika čast, da je bilo leta 1919 Prekmurje priključeno k matičnemu narodu. Ivan Jerič se bo v zgodovino zapisal kot vzgled resničnega in pokončnega rodoljuba, iskrenega duhovnika v službi ljudem in modrega voditelja duhovščine ob Muri. V njegovem rojstnem kraju so pred leti pred domačo župnijsko cerkvijo postavili doprsni kip velikemu Prekmurcu Ivanu Jeriču.

Osrednja svečanost ob letošnji Jeričevih dnevih je bila v petek, 7. junija, ko je bila v župnijski cerkvi darovana zahvalna sveta maša, katero je daroval domači župnik Anton Horvat. Po maši je župan občine Beltinci dr. Matej Gomboši položil h kipu Ivanu Jeriču venec, prisotna sta bila še domači župnik in predsednik Krajevne skupnosti Dokležovje Simon Horvat. Ob doprsnem kipu je bila častna straža v kateri so sodelovali gasilci PGD Dokležovje.

Ob koncu so zapele dokležovske domače pevke Jesensko listje. Svečanost Jeričevih dnevov so zaključili s kulturnim programom v dvorani vaškega doma v Dokležovju.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje