Slovenske letalke gostijo pilotke iz Evrope

Kongres FEWP v Sloveniji že tretjič

Branko Košti, sobota, 8. junij 2013 ob 19:28
Kongres FEWP v Prlekiji

Kongres FEWP v Prlekiji

Društvo slovenskih letalk, ki letos praznuje 25 let delovanja, je v času od 7. do 9. junija 2013, gostitelj letošnjega kongresa evropskega združenja pilotk (FEWP - Federation of European Women Pilots).

Slovenske letalke, med evropskimi kolegicami znane kot odlične organizatorke jadralskih srečanj in jadralnih seminarjev, kongres evropskih letalk gostijo že tretjič. Po Primorski in Gorenjski so se odločile predstaviti ljubiteljicam zračnih višav našo Prlekijo. V času tridnevnega bivanja si bodo udeleženke iz Avstrije, Nemčije, Nizozemske, Italije, Švice, Španije, Velike Britanije in Poljske, skupaj z gostiteljicami, ogledale Babičev mlin, čebelarstvo v Banovcih, na ljutomerskem hipodromu se bodo preizkusile na kasaški progi, obiskale znamenito Radgonsko klet s slapom, seveda pa bodo uživale v kulinaričnih dobrotah Prlekije in odličnih vinih. Našo pokrajino bodo poskušale čimbolj podrobno spoznati iz perspektive, ki jim je najljubša, iz zraka.

V soboto, 8. junija dopoldne, so na kongresu v Hotelu Bioterme, pregledale in prediskutirale delo zvez v posameznih državah udeleženkah in evropskega združenja v preteklem letu ter predstavile načrte in cilje držav članic in celotnega združenja v letu 2013.

Predsednica Društva slovenskih letalk Irena Raymond, ki leti z jadralnim letalom, šola pa se tudi za motornega pilota, nam je pojasnila razliko v imenih, namreč ime evropskega združenja vsebuje besedo "pilotke", slovensko društvo pa "letalke". Povedala je: "V našem društvu so pilotke motornih letal, jadralnih letal, zmajarke, pilotke balonov, imamo tudi poklicne pilotke, ena naših članic leti pri Adria Airways, v preteklosti je bila tudi pilotka vojaškega helikopterja, vabljene so tudi padalke, zato se imenujemo slovenske letalke, ker nismo samo pilotke, ampak so dobrodošle vse ženske, ki so kakorkoli povezane z letalstvom, ali pa so v preteklosti letele pa so zaradi kakršnega koli razloga prenehale. Trenutno nas je v društvu triintrideset, delamo pa tudi reklamo, da bi se nam kakšne mlade punce, ki so začele leteti, pa ne vedo da obstajamo, pridružile. Iz Prlekije, mislim, da imamo tri članice, danes pa bomo dobili še eno".


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Družabno